Cratoni Interceptor 2.0

Az az érzésem, hogy mostanában mindig olyan termékekkel jövök tesztre, amik hendikeppel indulnak a nagyérdemű előtt. Nincs ezzel máshogy a Cratoni sem, mert ha valaki meghallja ezt a nevet, akkor a régi Cratoni Ramp állvédős sisakra gondol, ami méltán volt hírhedt.

Próbáljunk meg attól elszakadni és megnézni ezt, a címben is említett modellt.

Szerencsére a gyártók rájöttek, hogy a könnyű állvédős sisakoknak igenis van jelentőségük. Bárhol jól tudnak jönni, ahol egy picit is érezzük, hogy a kupak bukó kevés lehet vagy legalább annyi foggal szeretnénk hazamenni, ahánnyal elmentünk biciklizni. Mivel alapvetően az enduro/trail szakágban pedig sokat is kell tekerni, így a normál DH fullface sisakok nem túl felhasználó barátak. Túl melegek és levegőt sem kapni bennük rendesen.

Az Interceptor 2.0 minden paraméternek megfelel; könnyű, jól szellőzik és DH standarddal ellátott.

Kialakítás

Az Interceptor egy klasszikus állvédős sisak érzetét kelti a mai trendeknek megfelelő éles vonalvezetéssel, határozott formatervvel. Kézbe véve egyértelművé válik, hogy a tervezők nem bízták a véletlenre a dolgot, az így kapott végeredmény éegy 23 db szellőzővel, merev állvédővel ellátott sisak lett. A szabvány egyébként megfelel az USA és EU-s kritériumoknak egyaránt. Az állvédő része egyébként kézben nyomkodva simán van olyan merev, mint a saját 100% Status sisakom.

A belsőt tekintve, itt egy konzervatívabb kiképzést találunk. Nincs MIPS vagy más extra rezgést elnyelő réteg. Illetve nincs racsnis meghúzó rendszer sem, mint sok szegmensen belüli terméknél. Fix méretezés és EPS hab van, kimagaslóan jó szivacsozással. Én amúgy sem rajongok a MIPS-ért, nem szeretem ahogy külön mozog a belső héj a külsőben, plusz néha azt érzem, hogy azok a bukók valahogy melegebbek is.

Méretet tekintve egy S/M (54-58 cm) és L/XL (58-61 cm) verzió érhető el. Ettől függetlenül a méret jól eltalált lehet azoknak, akik a méretezés közepén mozognak, mint én.

Ha már a belsőnél és a méretnél vagyunk, meg kell említsem, hogy az oldalsó, áll melletti szivacsozás egy picit talán vastagabb és nagyobb a kelleténél, így egy kicsit melegebb érzetet ad, mint amire számítanál, de megszokható.

Nagy öröm látni számomra, hogy a dupla D gyűrűs rögzítés még nem ment ki a divatból, ez amellett, hogy nem feltétlenül felhasználó barát, nagyon stabil. Tök jók ezek a mágneses csatok, de láttam már esés közben olyat kioldani és a végeredmény tudatában nem röhögtem…

A sild fixált verzió, nincs benne állítási lehetőség. Én pont úgy szoktam beállítani, hogy éppen lássam perifériában a sarkát vagy a végét egy vékony csíkban, itt ez pont teljesül.

Jó hír, hogy a kilátásra nem lehet panasz, a teli keretes szemüvegek tökéletesen elférnek, ha pedig szemüveg nélkül vagy más típusú szemüveggel használnád van hely a sisakban a száraknak is.

2023-ban pedig már a klasszikus példa „a súly, a megbízhatóság jele” sem állja meg a helyét. A sisak mindössze 798g!

Menet közben

Sosem volt még ilyen fullface rajtam. Ezért két dolog lepett meg első körben, az első, hogy szeles, a második, hogy zajos. Nyilván ez csak a korábbi beidegződések miatt volt, mert megszoktam, hogy ezt csak a félsisakban tapasztalom. Viszont azért, mert ilyen jól szellőzik, nem robban fel a fejem, felvettem több pumptrack edzéshez is és azt kell mondjam, nem izzadt jobban a fejem, mint egy kupak bukóban. Az arc melletti párnák jelenlétét nyilván éreztem, de megszokható a plusz védelem érdekében.

Természetesen próbáltam bikeparkban és normál enduro körülmények között és jó, kifejezetten jó. Bár nem használok ivózsákos táskát, de az állvédőn lévő nagy lyuk lehetővé tenné a cső behelyezését, egyébként, ha valaki kulacsból akar bespriccelni vizet a sisakba, az is megoldható, így levenni sem muszáj.

Összefoglalás

A Cratoni Interceptor 2.0 egy modern formatervet követő, minőségi sisak, elérhető áron. Nem kell tőle tartani, hogy a könnyű súlya miatt nem nyújtana elég védelmet és a mai vegyes felhasználási területek mellett, mindenhova megfelelő társ lehet.

Ár és további infók itt: https://www.viddabringat.hu/cratoni-felnott-sisakok

Hátszelet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like