Giant Trance 2 alu 29 és Trance Advenced 29 összehasonlítás

Ez csak egy rövid és gyors összehasonlítás lesz két ugyanolyan tipusú, de más anyagú váz közt.

A két bicaj alapja, a váz lényegében ugyanaz, de persze más anyagból más súllyal és a rajtuk lévő felszereltség is nagy mértékben eltért. Így a súlykülönbség a két gép közt kb. 2.5 kg volt. Ráadásul a kerekekben volt a legnagyobb differencia.

Igazából arra voltam kíváncsi, mekkora a különbséget lehet érezni ilyen esetben két ugyanolyan bicaj közt, miért adunk ki plusz közel 1 milliót.

Nem megyek végig a technikai specifikáción mert alapvetően most nem ez a lényeg, hanem az érzés, mennyivel jobb vagy rosszabb használatközben az egyik anyag és súly a másiknál. Az alu verzióról nem rég írtam részletes tesztet, ha érdekel kattints ide.

Mennyit számít 2,5 kiló ha mászni kell? Nem mértem bevallom, de legközelebb próbálom majd adatokkal alátámasztani…

Alapvetően mindkettő felmegy „mindenhol” ebben nem nagyon van differencia, hisz ugyanúgy ülsz rajtuk, ugyanaz a geo, minden stimmel. A különbség a tempóban van, ami talán nem is annyira az extrém meredek helyeken jön ki, hanem inkább a lankásabbakon. Ott nagyon érződik a carbon verzió súly előnye, azzal szinte olyan menni, mint egy XC bringával, ezzel szemben a nehezebb Trance 2-es érezhetően lomhább, komótosabb. Nagyon jó a maga ligájában, de hatalmas a difi a carbonhoz képest. Kényelmesen tekerhető, és ezen sincs “hiába nyomom, nem halad érzésem”, de azért lassabb. Mondjuk ez nem olyan nagy meglepetés, azt hiszem ez várható volt. Amúgy persze a meredek fölfeléken is megvan a carbon előnye, csak igazából kevesebbnek érződik, mert mindkettővel lassú és fáj már a tekerés, de ez becsapós, azért lassabb az, vagy inkább úgy mondom több wattot kér az alu.

Lefelé volt izgalmasabb a kérdés, hogy a könnyebb váz és jelentősen könnyebb alkatrészek majd, hogy viselkednek komoly terepen. Mivel ez egy haverom bringája volt így nem vittem el ugratókra, sem a szokásos Yoko, No comment körökre. Így inkább az egyszerűbb átlagos pilis trailekről merítettem a tapasztalataim és alkottam véleményt róla.

Ebban az erősen könnyített konfigurációban is majdnem ugyanazt hozta, mint a robosztusabb heavy brother, talán egyedül a karbon kerekek húzott küllőkkel voltak rugalmasabbak kicsivel, ami elsősorban kanyarokban érződött, pici negatívumként, bár valaki meg pont ezt szereti. Gyengébb meg tuti nem volt csak egy picit rugalmasabb.  A másik, hogy híretelen nekem még szokatlan volt ez az alacsony súly a lefelé veretésnél, izgágább lett tőle a gép kicsit. Nem volt ez rossz csak egész más, mint amit eddig megszoktam. Benne volt az XC bringák kezelhetősége és gyorsíthatósága is. Mindenre kicsit gyorsabban reagált. Azért így érzésre azt gondolom, hogy a nagyon könnyű carbon így is gyorsabb volt lefelé, lehet pont ezért is tűnt picit hirtelenebbnek vele minden. De picit jobban beszűkült a trail tartományba, míg a az aluban lévő többlet anyag azt az érzetet kelti, hogy ez sokkal durvábban is használható. Amúgy valószínű. hogy ez falls, tehát a carbonban legalább annyi tartalék van, csak jobban meg kellene szokni.

Mindent összevetve, kérés sem merülhet fel, hogy jobban bejött a carbon verzió, sokkal univerzálisabb és gyorsabb is. Csak sajna ezt a pluszt nem adják ingyen.

Hogy kinek mi fér bele azt majd eldönti maga. Én a carbont olyanoknak ajánlanám, akik kimondottan pro trail bringát akarnak, ami nagyon gyors, kevés a kompromisszum a tekerésnél, de lefelé is rengeteget segít ebben a trail kategóriában. Míg az alut meg azoknak, akiket nem érdekel, hogy picivel lassabb a tekerésnél, de lefelé nem akar óvatoskodni, hanem csak veretni.

Az alpinbike aktuális trance kínálata itt található: https://www.alpinbike.hu/search/index.php?q=trance&menu_id=1000

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like