Khibu Quilt teszt, hálózsák újragondolva

Viszonylag rendhagyó teszt következik, hisz a Quilt, ami a hálózsák újragondolása nem egyértelműen a kerékpározás része. Kivéve, ha bringa túrázol, bikepacking-elsz vagy csak sokat utazol lakóautóval, sátorral versenyekre.  Olyankor zseniálisan hasznos egy ultra könnyű, de mégis meleg takaró.

Mi is az a Quilt és miben más, mint a hálózsák? Lényegében egy hálózsák, de nincs alja, és nincs kapucnija. A hálózsákokban lévő szigetelő anyag ugyanis alattad összenyomódva gyakorlatilag semmit nem szigetel, főleg a pehely, ami egyébként meg a legjobb, így mondhatni felesleges. Ezt ezekből kihagyják, alulról nyitott, ott úgy is a megfelelő matrac, ami a szigetelésért felelős.. Hogy ne legyen oldalt légrés, és hasonlóan zárt legyen, mint a hálózsákok egy heveder segítségével kell a matrachoz rögzíteni, de ezt inkább egy ábrával és videóval illusztrálom, elmondani nehéz lenne. A lényeg, hogy ezzel kb. 30% anyagot és súlyt, na meg némi fölöslegesen kiadott pénzt spórolhatunk meg. Ráadásul szerintem jobban használható melegebb időben és több mozgás teret és ezáltal kényelmet ad. Ez persze lehet csak nekem fontos, de nekem nagyon. A quiltek csak néhány éve jelentek meg, illetve kezdtek el elterjedni, de ma már a legtöbb ultra túrázó vagy profi bike packinges ilyet használ, mivel csak előnye van. Ok, a legextrémebb környezetben vagy -10 alatt már nem biztos, hogy ez a jó megoldás, de azt hiszem, kevesen vannak itt, akik olyankor is hálózsákban nyomják.  De ilyen helyzetre is van megoldás, lehet venni egy kis pehely csuklyát hozzá, amivel simán lehet embereket is ijesztgetni, de eredeti célja hogy kemény mínuszokba ne fázzon a fejed és a nyakad. Zseniális rendszer, nem véletlen terjed egyre szélesebb körben.

Szerencsés helyzetben vagyunk, kishazánkban van egy srác, aki egy kis manufaktúrában saját maga készíti profi quilteket kimondottan magas minőségben, ugyanolyan, vagy jobb anyagokból, mint a világmárkák, csak sokkal elérhetőbb áron. Ő Csiszár Kornél a KHIBU márka kitalálója. Kornél szemmel láthatóan rajong a munkájáért és a quiltekért, mindig tele van melóval, (várni is kell a megrendelésekre pár hetet általában), de mégis mindig lelkesen mesél és mutatja be az újításokat, fejlesztéseket, sőt engem kvázi meg interjúvolt, hogy mire is lenne szükségem. Látszik, hogy tényleg szenvedéllyel és örömmel készíti a quilteket. A márka 7-8éve indult egy budapesti panellakásból, de mivel egyre ismertebb és keresettebb, mára egy nagyobb műhelybe költöztek és főállásban készítik a feleségével a szép és szuper jó quilteket. Nagyon sok ismert magyar túrázó, mászó készítette el nála már a sajátját: https://khibu.hu/category/nagykovetek/?v=35b5282113b8

Na, de miért jobb egy egyedi quilt, mint egy nagy nemzetközi brand-től venni valamit?

-Jelentősen olcsóbb, mint a konkurens márkák, de messze nem ez a legfontosabb, nem kell megfizetned a márkanevet,a szállítást a multi cégek marketing költségeit, amik mind bele vannak építve az árba.

-Ugyanolyan jó vagy jobb anyagokat használ, mint az említet nagy Brandek

-Egy lelkes hazai gyártót támogatsz vele

-És talán a legfontosabb, hogy némi pluszért cserébe elkészíti a saját igényeidnek megfelelőt, és itt nem csak a design-ra kell gondolni, hanem a kialakítás szinte minden részletére. Eldöntheted, mennyi pehellyel kéred, és bizonyos fokig abban is variálhatsz, hogy hova kerüljön több vagy kevesebb pehely, attól függően melyik testrészed fázik. Sokaknak a lábfeje, de nekem pl. a felsőtestem. De kérheted hosszabb vagy rövidebb összezárással is a lábrésznél, ahogy neked kényelmesebb. Ha magas vagy, netán alacsony, akkor egyedi méretet is kérhetsz. Választhatsz Climashield Apex vagy pehely töltet közül. És biztos vagyok benne, hogy van pár extra, ami nekem eszembe sem jut, de másnak létfontosságú. Ezeknek köszönhetően a végeredmény egy teljesen személyre szabott, a te igényeidnek megfelelő Quilted lesz, ami egyszerre lesz így könnyebb, olcsóbb és jobb, mint egy széria cucc. Ha egyedi igényed van azt itt tudod megrendelni https://khibu.hu/en/custom-magma-topquilt-price-inquiry/?v=35b5282113b8 de ugyanitt találsz egy rövid, de szakmai videót magától Kornéltól a quilt használatáról előnyeiről.

Persze nála is lehetőség van már széria modellt venni, igaz csak egy félét, amiben 500gramm pehely van, ez -5 fokig komfortos, de tapasztalatból mondom, hogy +20-ban is ugyanolyan jó, mert a pehely nem úgy szigetel, hogy alá rohadsz, hanem valahogy mindig azon a hőfokon tart, ami a neked a legjobb, legalább is nekem így jött le. Ezért van az, hogy én ugyanabban a pehely zsákban tudtam aludni -10-ben sátorban havon Grúziában, mint aztán 25 fokban Indonéziában. Ok nyilván előbbinél jól behúzva magzat pózban, utóbbinál tengericsillag alakban.

Nem olcsó egy ilyen cucc, de annak, aki ki tudja használni nagyon megéri. Nem jellemző rám, hogy drága holmikat vásároljak, de mióta kb. 10 éve először kipróbáltam a pehely zsákot, azóta csak abban vagyok hajlandó aludni az utazásaim során. Nekem megéri, hogy sokkal jobban alszom, és tudom, hogy nem nagyon kerülhetek, olyan helyzetbe, ahol ez ne lenne elég, valamint, hogy könnyű és szinte semmi helyet nem foglal, kb. mint egy nagyobb pulcsi. Szóval minden fillérét megérte már a pehely zsákom is, de most azt cseréltem egy ilyen KHIBU quiltre.

Csak zárójelben jegyzem meg, amíg hálózsákom volt és nem is hallottam még quiltről, mindig azon agyaltam, hogy gyártatni kellene vagy átalakítani a zsákom ilyesmire, mert behúzva szinte sosem használom, ugyanis kicsit klausztrofóbiás vagyok, és akkor már eleve mennyivel praktikusabb egy ilyen cucc, erre nem feltalálták, úgy tűnik másnak is logikus iránynak tűnik ez.

És akkor nézzük az én quiltem élesben fagyban.

-Először is a külseje teljesen egyedi. Nagyon szép, random mintázata van, de mivel design terv nélkül készült így kb. megismételhetetlen. Amúgy az egész egy olyan friss üde jelenség, élmény bele bújni. Tudom nem ez a fő szempont, de mégis na. Nem mellesleg ez a szín így pepitában kevésbé érzékeny a koszolódásra is szerintem.

-Ultrakönnyű, mindössze 830gramm 550gram 800Cuin-es 90/10-es pehellyel töltve.

-8 fokig komfortos

Első közös éjszakánk a Mecsek Enduró előtt történt, de pechemre olyan meleg volt a kocsiban, hogy szellőztetni kellett. Nem erről volt szó.

Második nekifutás, a Román hegyekben ezer feletti részeken -2-0 fok közti éjszaka. Természetesen tökéletesen elég volt egy vékony pólóban bele bújni, nagyon komfortos volt, semmi fázás vagy didergés. Egy vastagabb sapka még hozzá a kopasz fejemre és szuper éjszakám volt. 

Abban mondjuk biztos voltam, hogy a szigetelése szuper lesz, hisz volt már korábban 3 különböző pehely zsákom, és látom, hogy még azokhoz képest is egy magasabb szint, sokkal tömöttebbek, töltöttebbek a cellák, így nincs pehely elcsúszkálás és így nem alakulnak ki hideg foltok sehol, ja és ráadásul jobb minőségű pehellyel is van töltve, mint azok voltak.

Amire igazából kíváncsi voltam, hogy menyire leszek benne „szabad” És végre pöröghettem éjszaka mint a helikopter, ahogy én aludni szoktam. Nekem a hálózsákban ez volt a halálom, hogy ha behúztam akkor, ha egyáltalán el tudtam aludni akkor az éjszaka közepén egy klausztrofób roham során pánikszerűen téptem le magamról -15-ben is, és ki kellett nyitnom, de inkább tépnem, csak úgy tudtam tovább aludni. De így meg ugye teljesen feleslegesen van benne egy csomó pulsz anyag, ami plusz súly és pénz. Illetve a kapucni is inkább csak fojtogat, ha ki van nyitva a zsák, gyakran útban van valahogy. Itt ilyen nincs, ha nem csatolom rá a matracomra a quiltet (már pedig én nem szoktam), akkor gyakorlatilag egy zsákos végű, pehely paplan, amiben szabadon tombolhatsz álmodban. De ha szakszerűen rácsatolod a matracodra, mert mondjuk rohadt hideg van, akkor is több mozgásteret ad, mint egy hálózsák. Nekem ez volt a legfontosabb. De sokaknak a súly előnye és a minél kisebb térfogat a fontos, pl. az ultra távokat gyaloglóknak.

95e. ft-os árával mondhatni olcsó, messze a konkurens árak alatt van. És azért ezt nem egy évre veszi az ember, ha vigyázol rá, bőven kibír tízet is vagy szinte bármennyit, a használat mértékétől függően persze.

Nagyon ajánlom mindenkinek, akinek számít a minőség, a súly, a méret és az ár. Ha igazán jókat akarsz aludni a lehető legkönnyebb cuccba, akkor a quilt a megoldás, és konkrétan ezzel végre nem egy multit támogatsz, hanem egy természetszerető magyar családot, akik szívvel lélekkel csinálják ezeket a quilteket. Én köszönöm az enyémet, várom, hogy újra világgá menjek és igazán ki legyen használva a pufi és színes kis hernyó.

A Khibu a quilteken kívűl gyárt még profi függőágyat, alá szigetelésnek under quiltet, mendék ponyvát is, természetesen mind prémium minőségben. A www.khibu.hu oldalon találsz további infót és videós teszteket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like