Cratoni Alltrack sisak teszt

Ez volt a harmadik és egyben utolsó ezen teszt sorozat keretében a Cratonitól.

Igazi all mountain/enduro sisak. Az előzőleg tesztelt Allset Prohoz képest, kicsit vaskosabb, kicsit másabb kialakítású és itt-ott más funkciókkal rendelkező darab.

Kialakítás és forma

Szintén könnyű, de a vaskosabb léte miatt, 350g és 19 db szellőzővel van ellátva. A forma szép, kicsit talán retróbb érzetet ad oldalról, mint az Allset Pro, de előlről és hátulról rendben van. A sild itt kisebb, más mértékben állítható, de szerencsére van olyan fokozata, hogy mindenki a neki tetsző állásba tudja kattintani.

Itt a bogárháló, már nem a héjba integrált, hanem az antibakteriális anyagú bélés része. Így a tisztítása megoldott ennek is. Bélésből egyébként két méretet adnak gyárilag, egy 8 és egy 10 mm-es vastagságút. Jár még továbbá a sisakhoz hordzsák és egy kamera tartó.

A belső rész gyakorlatilag megegyezik az Allsetnél is leírtakkal. Héj + hab van, jó forma és megfelelő kényelem. Itt is állítható a meghúzó rendszer magassága (vagy mélysége) és ugyanolyan nehezen pattan ki a héjba fúrt lyukból, mint a társa esetében. A pántok kapcsos rendszere is ugyanaz, viszont az Allseten örvendeztetett lenyíló szerkezetű pántállító itt nincs, hanem a hagyományos verziót kapta.

A sisak hátulján található egy kicsi kampós szerű rész, ami elvileg a szemüveg pántját tudja tartani és/vagy bepattintós lámpát tud fogadni.

Mint említettem, jár hozzá egy szintén bepattintós kamera tartó. Ez a sisak tetején lévő szellőzőben foglal helyet. Láttam már ilyet korábban a Bell Super DH sisakon, akkor is és most is azt gondolom (osztva sok gyártó véleményét is), hogy ez nem egy biztonságos megoldás. A gyártók többsége eleve nem támogatja a sisak tetejére szerelt kamerát, sokkal jobb a sild hátsó lapos felére, vagy bárhova olyan helyre rakni, ahonnan könnyen le tud törni. Egy esésnél, két műanyag fül nem fogja megakadályozni, hogy a kamera talppal együtt a koponyádba fúrodjon…

Menet közben

Kényelmes, de ez is kicsit keskenyebb verzió, viszont kényelmesebb volt nekem, mint az Allset Pro. A szemüvegekkel ez a sisak is jó barátságban van. Tudom furán hangzik egy fél sisakra ezt írni, de tényleg elképesztően jól szellőzik, az Allset is jeleskedett ebben, de ez jobb, pedig alapból egy testesebb sisakról beszélünk. Ami még jelentősen észrevehető volt (bár szemmel ebből semmi nem látható), hogy az szivacsozás első része jóval előrébb dobja ki az izzadtságot. Tehát nem a homlokodon folyik a szemedbe a sós lé vagy épp a szemüveg lencséjére, hanem előrébb. Azt vettem észre, hogy a szemüveg előtt csöpög ki a víz, így a lencsém tiszta maradt ebben a melegben.

Összefoglalás

Ugyanazt tudom írni, mint a társánál. Jó választás, csak nincsenek olyan izgalmas színkombinációi, mint az Allset Pronak.

Árakat és színeket itt találsz ez a Cseh forgalmazó honlapja, de készül a magyar nyelvű is, illetve vannak magyar viszont eladóik termszetesen: https://www.schindler.cz/cratoni/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like