KASK sisak tesztek és bemutató Dina Marcitól

A Kask bukósisakok nagy népszerűségnek örvendenek világszerte, és idehaza is. Mi most a Bringaland Kerékpárüzlet megbízásból teszteljük a legnépszerűbb modelljeiket. Igaz ez a teszt annyiban rendhagyó, hogy Dina Marci a tavalyi szezont ezekben nyomta a csapatában, így igazából már tesztelni nem kellett külön, csak összefoglalni az év során tapasztaltakat.

Marci tömör lényegre törő írása:

Én a három legnépszerűbb modellt használtam országúton, a Protone-t, a Valegrot, és az Utópiát, ezek közül mindegyik díjnyertes a biztonság tekintetében!

Protone

A Protone azonkívül, hogy az én személyes kedvencem, a legelterjedtebb modellje a Kasknak. Ezt, egy amolyan mindenes sisaknak szánta a gyártó, nagyon sok montis is ezt használja. Remek választás a forró nyári napokon, kitűnő szellőzési tulajdonságai miatt. Aerodinamikából is jól vizsgázott, ezért például az Ineos is ezt használja a meleg, ám de gyors szakaszokon, illetve sokan a hegyekben is.

 Számomra nagyon fontos szempont, hogy legyen hely felrakni a szemüveget a mászásoknál, és ne is repüljön ki egy hátra fordulás közben. Ebből a szempontból ez a modell nem csak a három sisak közti összehasonlításnál nyert nálam, hanem az éltem során eddig használt bukók közül is. Nem volt még olyan sisakom, amiben ennyire stabilan állna a szemüveg, anélkül, hogy kitágítanánk.

Nyilván mindenkinek más a fejformája, és más a kényelmes, de nekem ez tökéletesen passzolt. Se nem volt túl magasan, se nem jött le nagyon, ami zavaró lenne.

A kialakítása lehetővé teszi, hogy a hosszabb hajú tulajdonosuk is kényelmesnek érezzék, illetve ami nekem még feltűnt, hogy hidegebb időben is nyugodtan használhatjuk, mert a tipikus siltes kerékpáros sapka is kényelmesen viselhető alatta.

A tíz(!!!) színeben is elérhető sisak, a maga 230 grammos súlyával pedig nehéznek sem mondható, szóval nem kell félünk, hogy esetleg lehúzza a fejünket egy kanyarban, vagy az emelkedőn.

Mind a három modellre igaz, hogy a pántok könnyedén az egyéni igényeinkre állíthatóak, bőrből készültek az áll résznél, hogy ne irritáljanak, mikor beleizzadunk, és a szivacsokkal együtt könnyedén tisztíthatók.

Valegro

A Valegro egy igazi vérbeli hegymászó sisak. Két nagyon fontos szempont volt a kialakításánál, a súly és a szellőzés. A maga 180 grammos súlyával az egyik legkönnyebb bukósisak a piacon, nem véletlenül a Kask szponzorált versenyzők nagy többsége, ezt használja a nagy hegyi szakaszokon, illetve a montis versenyzők közül is sokan választják ezt.

A másik nagyon fontos tulajdonsága a szellőzés, amiről harminchét kisebb lyuk gondoskodik, hogy ne izzadjon bele a fejünk a nyári forróságban.

Meglepő módon mondjuk ez a rengeteg szellőző nyílás is kevés volt számomra, hogy elhelyezzem elől a szemüveget, de pár próbálkozás után itt is megtaláltam. A hátulsó részre is fel lehet helyezni anélkül, hogy zavarna. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy talán itt kevésbé is kell levenni mászás közben a szemüveget, mert kicsit jobban szellőzik, mint a Protone.

A sapka itt is könnyedén aláfér, ugyan olyan kényelmesen beállítható, hogy ne zavarjon a silt. Ennek ellenére hosszú hajjal, mégis inkább a Protont ajánlanám, harminchét kis rés ide vagy oda, ott jobban elférnek a nagy fürtök.

A Valegro nyolc színben érhető el.

Utopia

Az Utopia a Kask leggyorsabb országúti sisakja és szintén nyolc szuper színben kapható a Bringalandban. Mindent az aerodinamika jegyében fejlesztettek rajta, ennek köszönhetően elég zárt lett. Aki otthon van az országúti kerékpározás világában tudja, hogy mennyire érezhető nagyobb sebességnél egy jobb ruha, magasabb kerék, és egy aero sisak. Ezek a minimális különbségek 40 km/h felett jönnek ki, és minél gyorsabban megy az ember annál többet számít.

Azon kívül, hogy nagyon gyors, kimondottan jó hidegebb, szelesebb időben is, ugyanis három nagyobb szellőző nyílás van csak elől, és ebből kettő a fejünk tetejére vezeti a szelet, ami nem zavaró.

Szeptembertől áprilisig-májusig teljesen jól használható, csak a legnagyobb 30-40 fokos melegben válik kényelmetlenné az, hogy kevéssé szellőzik.

Sima sapka könnyedén alá megy, de nekem a siltes vékony kényelmetlen alatta, mert nagyon feltolja a homlokomra, helyette egy vékony fejpánt jobb választás tud lenni.

Ennél a modellnél, a szemüveg sisakban való elhelyezésével nem nagyon próbálkoznék, nekem soha nem sikerült biztonságosan beraknom, inkább hátulról raktam fel, vagy beakasztottam a mezembe.

Amikor tudtam, hogy nem lesz hosszú mászás a versenyen, edzésen, mindig ezt vettem fel, mert ugyan olyan kényelmes, mint a másik két modell, csak gyorsabb.

Monti versenyzők közül csak maratonistákon láttam, ahol nagyobb a tempó, inkább a másik két modell jellemző arra a szakágra, az alacsonyabb sebességtartomány miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like