Giant Reign Advanced Pro 29 enduro teszt

Újabb teszt az Alpinbike jóvoltából, de ezúttal nem annyira csak magáról a Reignről fog szólni, hanem inkább olyan szempontból vizsgálom és mondjuk hasonlítom a Trance-hez, illetve igazából inkább általában a trail bringákhoz, hogy kinek melyik kategória lehet a jobb választás, miben mekkorák a különbségek?! Azért így mert bár endurózgatok, de nem gondolom, hogy ebben akkora tapasztalatom lenne, ami feltétlen feljogosítana kemény kritikára. Valamint azért is így hasonlítom őket össze, mert a bicaj inkább egyedi építés, így most végig rágni, hogy mi, milyen rajta, majdnem felesleges.

Mondjuk azért azt kiemelném, hogy a Hope Tech 3 E4 fékek előtt nagyon meghajlok, az valami isten. Iszonyat jól adagolható és nagyon nagyot fog, ha kell. De egyáltalán nem digitális érzés. Ha picit húzod épp csak fog, ha kicsit jobban akkor már nagyon, ha meg úgy rendesen akkor fejre állsz. A legzsenibb. Van nagyobb fékerejű, de adagolhatóságban verhetetlen.

Mikor először ráültem, kicsit szokatlan volt, hogy rövidebbnek éreztem, mint a trail bicajom, tehát egyenesebb pozícióban ülsz rajta. Ez kicsit szokatlan és tekerés szempontjából messze nem optimális. Papíron ugyan jóval hosszabb a reach a Reign-en, mint mondjuk a Tranceen, vagy egy Merida One-Twenty-n de mégis egy cm-vel rövidebb volt a gyakorlatban, mint a trail bicajom. Ez valószínű annak köszönhető, hogy utóbbin teljesen lent van a stucni, míg az előbbin egészen alá volt ducolva egy marék spacerrel, a gazdája igen magas, neki így adja ki, én meg ezzel nem akartam vacakolni, de kicsit nekem magas volt. Tehát kicsit szokatlan volt, de nem kényelmetlen, sőt kimondottan komfortos. Persze ez síkon semmiképp nem előny hisz beléd kap a szél, mint egy vitorlába, illetve így jóval kevesebb erőt tudsz beleadni a tekerésbe. Tegyük hozzá nem is ez volt a cél mikor született. És az egész biztos, hogyha az a marék Spacer kikerülne alóla és a 35-ös emelésű kormány helyett (nem gyári volt) egy 20-as van benne akkor ezen a részen is sokat javul. Na ennyit a síkról, hisz mégiscsak szégyen egy ilyen bicajt, ott használni.

A fölfelé már sokkal izgalmasabb kérdés, hisz ez még az a gép, ami ugyan gravity fókuszú, de ennek ellenére a többség fel is teker vele. Itthon meg kb. mindenki, mert nem igen van más választása úgysem. Elképesztő csalódás volt fölfelé, de szerencsére pozitív értelemben. Ez b..meg mindenhol felmegy, olyan helyeken ahol XC bicajjal nagyon oda kell figyelni, és nem is mindig sikerül, ezzel röhögve. A hátulja mindent kimozog így mindig optimális a tapadás, amiben az agresszív gumik tovább segítenek. Tényleg eszméletlen helyeken lehet vele nagyon kényelmesen bringázni.

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogyha olyan kúrva jó, akkor miért nem ezzel indulnak XC-n?! Hát mert mindezt azért lasabban teszi. Tehát ha van elég erőd ez felmegy bárhol, de azért nem kapkod és hiába teszel bele több erőt akkor sem lesz sokkal gyorsabb. Hiába próbálsz nagyot gyorsítani, ez csak kicsit fog. De ha ez nem zavar akkor egész nyugodtan mehetsz vele egész napos túrákra is, de csak komótosan kényelmesen, saját tempóban érdemes. Ha ettől többet szeretnél, akkor inkább a trail bringa, ami mégiscsak könnyebb és gyorsabb, és már az is majdnem ennyire kisimítja a rázós megakadós mászásokat is. Ja és a taggal sem kellett babrálni, még így sem, hogy egy érzékeny spirál rugós FOX volt benne.

És akkor végre mehetünk lejtőzni!  Sokféle általam jól ismert trailen kipróbáltam, hogy a lehető legreálisabb képet kapjam róla. Volt benne ugratós, baszatós, és baszkódós is. Érted nem!? Elősre kicsit meglepett, hogy nem voltam sokkal gyorsabb a trail bicajhoz képest, mint vártam. Ennek az egyik fő oka, hogy talán komolyabb kihívásokra tervezhették, komolyabb ridereknek. Gyorsabb volt és főleg merevebb, stabilabb, mint a trail bringák, de sokkal több van bennne, mint amit én ki tudtam sajtolni belőle. Kicsit persze még szoknunk kellett volna egymást, de biztos vagyok benne, hogy ettől jóval komolyabb terepekre született és főleg komolyabb ridereknek.  Amit azért le lehetett szűrni, hogy minél durvább volt a terep, annál többet segített a kisgépekhez képest. A könnyebb terepeken nem volt akkora előnye, és a gyorsíthatósága viszont érezhetően rosszabb volt. De ahogy begorombúlt a terep, illetve, ha valamit elcsesztem, akkor ez zokszó nélkül tette a dolgát, egyszer nem éreztem, hogy a határait feszegetném (sajna).

Összegezve a kinek, mit kérdésre a válaszokat: Akinek vagy a tudása, vagy annak hiánya miatt kell Reign az imádni fogja, mert sok van benne és sokszor meg fog menteni, de még mindig csavaroghatsz vele egész nap. Az biztos, hogy ezzel bátrabb, ügyesebb és gyorsabb leszel a durva lefeléken.

Ha viszont kicsit a könnyedebb stílusban akarsz lejtőzni, nem az a cél, hogy mindenhol maxot hozz, akkor a könnyebb, játékosabb és tekerhetőbb trail gépekkel jársz jobban. Nincs akkora difi amúgy köztük, mint gondoltam, illetve van, de én nem tudtam belőle kihozni. Egy XC bringa és a trail bicaj közti különbség számomra sokkal érezhetőbb.

Ezek után nagyon várom, hogy az új Trance-X modellt tesztelhessem (Zsolt mikor jössz?:) ), most ráteszem az egyik golyómat, hogy imádni fogom azt a gépet:)

Remélem tudtam segíteni, ha esetleg választás előtt állsz. Ha hasznosnak találtad a cikket, örülök, ha megosztod. Köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like