Melyik a tökéletes túra app? 36 túra app bemutatása, rangsorolva.

Szerintem sokunkat foglalkoztat a téma, de engem biztosan, úgyhogy a szerző engedélyével bemásolom ide. Rengeteg navigációs app van okostelefonokra, Kristóf ezzel a bemutatóval segít egy kicsit tisztábban látni köztük. Az egyetlen hiányossága, hogy a Locus, ami nem fut IOS alatt, az nem került bele, pedig az is a legjobbak közé tartozik sokunk szerint. Illetve alapvetően gyalogos szemmel lett megközelítve a téma, de ettől még jó nekünk is. Köszönet Gruber Kristófnak érte.

Innentől az ő szavai:

Szeretek túrázni. Nagyjából fél évente végigmegyek az iOS App Store teljes kínálatán és keresem az igazi túra appot. Mindegyik rossz. Ennyivel akár el is intézhetném, de ezt a témát már olyan alaposan körüljártam, hogy úgy gondoltam, itt az ideje egy kiveséző cikknek, amiben megpróbálom kicsit bemutatni ezt az amúgy igen népes piacot és leírnom, hogy hol van a probléma. Aztán ti is hozzászóltok és együtt hátha okosabbak leszünk.

A cikkhez 35 (nem csalás, nem ámítás – harmincöt!) darab túra appot rágtam végig nem kis munkával. A legtöbb app egy adott feladatkörre van kihegyezve és majdnem mindegyikben lehet egy-két jó ötletet találni, de egyik sem tudja a túrázónak szükséges teljes eszköztárat úgy tálalni, ahogy én azt szeretném. Persze mondhatjuk, hogy az igényeim különlegesek, de kétlem, hogy azok lennének, úgyhogy kezdjük is egyből az elején!

Hogyan túrázok?

Nálam a túrázás, a természetjárás elsősorban rekreációs tevékenység. Szeretek az erdőben barangolni, szép tájakon baktatni, megállni egy kilátón, a vidék báját megcsodálni. Kicsit kiszabadulni Budapestről. Nem célom a kilométerek teljesítése, ahogy az időre adott teljesítmény nyújtása sem. Persze jól esik mozogni és a nap végén fáradtan, de élményekkel tele visszagondolni arra, hogy mit teljesítettem, de nem ez az elsődleges cél.

Alapvetően kétféle túrán szoktam részt venni:

 • Kéktúra. Szeretném a Magyarországot átszelő legismertebb túraútvonalat teljesíteni sok kis részletben, évek leforgása alatt.
 • Kis kiruccanás a környéken valamelyik hegyre, amikor időm engedi.

Az első nem igényel útvonal tervezést, mert a kék jelzés előre meghatározott irányban kanyarog, csak az odajutást és a visszajutást kell megoldanom. Ahhoz viszont nagyon fontos, hogy tömegközlekedéssel mikor tudok a startponthoz eljutni, mennyi idő alatt teljesítem a kinézett szakaszt és hogy van a végponton közlekedés hazafelé. Ha a túra app alulbecsüli a szakasz hosszát, akkor lekésem a buszt és lehet, hogy haza sem jutok.

A kis kiruccanások sokkal kötetlenebbek. Nincs idő limit, mivel általában körtúrát tervezek, azonos kiindulóponttal és céllal, a lényeg inkább az, hogy egy pár órát kitöltő, kellő látnivalóval kecsegtető útvonalat tudjak tervezni.

Persze, másnak biztosan mások az igényei, de talán sokan vannak hozzám hasonlóan, így elsősorban ezeket a felhasználási területeket akarom az appban jól reprezentálva látni.

Feladatok

A túra appok feladatköre, mint már innen is látszik, sokrétű, de négy fő feladatot mindenképpen kiemelnék, ezeket úgy gondolom egy jó appnak tudnia kéne:

 • Térkép
 • Útvonaltervezés
 • Nyomkövetés
 • Analitika

Térkép

Nyilván nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy egy túra app leges legfontosabb feladata a túra helyszínének részletes térképét elénk tárni. Bármily trivialitásnak is tűnik ez, több app már itt elbukik. Sok appban nincs is térkép, de amiben van, a legtöbbször az is hagy kívánnivalót maga után. A térképészet nehéz műfaj… A térkép készítésről elég annyit tudni, hogy különböző feladatokhoz teljesen különböző térképeket kell készíteni. Teljesen más például egy autós navigációhoz tervezett városi-, egy metróhálózati-, vagy például egy turistatérkép. Az előbbin az a fontos, hogy vezetés közben könnyedén le tudjuk olvasni, mikor kell a másik sávba besorolnunk vagy kanyarodnunk, a metrónál nincs szükség a távolságok pontos reprezentációjára, a turistatérképen viszont a nevezetességek megtalálhatósága mindennél fontosabb.

Túrázásnál két dolog szokott érdekelni: a domborzat, és a túraútvonal jelzések. A domborzat meghatározza, hogy milyen nehéz lesz maga a túra, mennyire gyorsan tudok haladni, vagy egy-egy meredek domboldal láttán már a tervezéskor lehet, hogy el akarom kerülni az útvonalat. A jelzések biztosítanak arról, hogy ne kelljen nonstop a telefonom kijelzőjét néznem, hiszen ha tudom, hogy a sárgát kell követnem, akkor ha 3-4 percenként látok egy jelzést a fán, akkor tudni fogom, hogy jó úton járok. Ha ez a kettő hiányzik, akkor a térkép nem ér semmit. Mutatok egy példát: mindkét térkép a Pilist ábrázolja, melyik ad több információt első ránézésre?

Wikiloc (balra) és OSMAnd Maps (jobbra)

A domborzatot a térképeken két eszközzel szokták szemléltetni: egyrészt szintvonalakkal, amik megadják a hegy alakját és sűrűségükből lehet következtetni a hegyoldal meredekségére, másrészt domborzat árnyékolással, amiből az ember ösztönösen érzi, hogy egy hegyről vagy épp árokról beszélhetünk-e.

Az általános célú térképek, mint a Google Maps vagy Apple Maps általában csak az autóval járható utakat tartják számon, a turistatérképek dolga, hogy a hegyi gyalogos útvonalakat is megjelenítsék. A világon sok helyen szervezett, egységes jelölésrendszerrel látják el ezeket az utakat, nálunk például színezik (kék: országos jelentőségű, tájegységeken átívelő, piros: hegységeken átvezető, sárga/zöld: helyi jelentőségű) és formával látják el (sáv: fontosabb kiindulási ponttól valahová vezető út, kereszt: sávjelzések közti összekötő, négyzet: lakott településre vezet, kör: ivóvízhez megy, háromszög: hegytetők, L: romok, Ω: barlangok, ↺: körséta). Ha az Országos Kéktúrán akarok menni, akkor már a térképre ránézve látni szeretném, merre vezet a kék csík. A legtöbb térkép sajnos nem rendelkezik ezen információkkal, és jobb esetben is csak az út nyomvonalát jelzi, például minden, a legkisebb vadászúttól az autókkal is járható földútig szaggatott vonallal van jelölve.

Fontos azonban tudni, hogy térképet nem fejleszt senki maga, minden program külső adatbázist és legtöbben külső megjelenítő motort is használnak. Egy-egy adatbázis persze eltérően jelenhet meg, mert a színek, betűtípusok, megjelenített elemek, azok kinézete elég széles skálán szabályozható.

Öt fő irányt láttam:

 1. Általános térképek (Google Maps és Apple Maps). Ezek túrához teljesen alkalmatlanok. Kb. ingyen beépíthetőek a programba. A Google Maps tartalmaz egy ‘Terrain‘ nézetet, amin legalább domborzat árnyékolás van egy bizonyos felbontásig, a többin a domborzat is talány.
 2. OpenStreetMaps. Az OSM a Wikipedia térképes megfelelője: bárki szerkesztheti, és sokan ezt meg is teszik, így nőtte ki magát a semmiből egy napi szinten karbantartott, rendkívül részletes térképpé az elmúlt 10 évben. Akad több ebből származó, specifikus térkép, mint az OpenCycleMap és Thunderforest Topo, amik egy-egy területet próbálnak tökéletesíteni.
 3. MapBox. Üzleti vállalkozás. Ők több helyről vásárolják az adatokat, de főleg OSM-re támaszkodnak, viszont adnak egy elég jó minőségű megjelenítő motort és vannak nagyon jól használható presetjeik a színekre és megjelenő elemekre.
 4. A helyi szolgáltatók raszter térképei. Minden ország rendelkezik valami céggel vagy állami szervezettel, ami felméri az ország területét. Külföldön ezek ki is szokták adni a térképeket, amit sok app tud használni. Nálunk a Cartographia lenne ezért a felelős, de az ő térképeik tudtommal digitálisan egyáltalán nem elérhetőek. Néhány app odáig megy, hogy saját képet is használhatsz térképnek. Általában részletesek, de nem túl modernek, mert egy felbontás létezik csak belőlük, így belenagyítva csak nagyobb lesz minden, részletesebb nem.
 5. Műholdkép. Ez szinte bármelyik szolgáltatónál megegyezik, túrázásnál sok haszna igazából nincs. Kb. annyit látsz rajta, hogy zöld.

A legtöbb program több térkép forrást is támogat, ezek közt lehet váltani. A jobbak fizetősek.

Útvonaltervezés

Valahogy úgy kéne működnie a dolgoknak, hogy megrajzolom a térképen az útvonalat (szándékosan használtam ezt a kifejezést), aztán később azon végigmegyek nyomkövetéssel, ami segít ebben, információkat ad az útvonalról. Több iskolát találunk itt is, van, aki egyáltalán nem nyújt ilyen szolgáltatást, van, aki kész túrákból enged választani (mindegyikhez van pár kép, kis leírás), és van, ahol csak útvonalpontok közt tudunk tervezni. A leghaszontalanabb dolog, amivel találkoztam valaha, az előre elkészített túra. Hacsak nincs több ezres adatbázis, ahol rövidebb és hosszabb túrát is találok jó számmal, szinte soha nem találtam még olyat, amit konkrétan végig akarnék járni. Vagy nem jó helyről indul, vagy nem megfelelő a hossza, vagy nem kanyarodik be valahová, ahová szeretnék menni, szóval ezek számomra sosem voltak jók semmire, bár megértem, hogy kezdőket segíthet.

A pontok közti tervezés szintén kényes kérdés. Mobilon nincs kialakult módja ennek, ezért mindenki maga találja fel az ehhez kellő interakciókat. Talán nem túl nagy meglepetés, hogy ezért rosszabbnál rosszabb megvalósításokat láthatunk. Például sokan arra építenek, hogy keresőt adnak a kezembe, amibe beírhatom a kiindulópont és a végpont címét: na, ezt a legritkább esetben szoktam csak tudni, ennél sokkal hasznosabb egy térképes választó. A köztes pontok hozzáadása (hogy ugye ne vigyen a tervezés a legrövidebb, de legunalmasabb betonúton) még kényesebb kérdés. Ezt a lécet nagyon kevesen ugrották meg használhatóan.

A következő fontos dolog, hogy milyen információkat tud a tervezett útról megadni a program. Az alapszint, amit mindenki tud, a térképen megjelenítés, de sok program a magasságdiagramot is képes kirajzolni, megbecsülni a lejtők alapján a szükséges időt, a jobbak pedig időjárást is tudnak tervezni, illetve megmutatják az útfelületek eloszlását is. Hasznos a már említett betonúton gyaloglás elkerüléséhez.

Nyomkövetés

Ideális esetben a túra előtt megtervezem az útvonalat, a túra elején a buszról leszállva megnyitom az appot, kiválasztom azt, majd elindítom a nyomkövetést, ami rögzíti, hogy ténylegesen merre mentem. Ezen felül navigációs szerepet is betölthet az app, vagyis valamilyen formában mutatnia kéne, hogy merre kell mennem, hogyan teljesítek (legfontosabb mérőszámok itt az átlagsebességem és a várható érkezési idő). Többen nyújtanak a kategóriában extra szolgáltatásokat, amiket már nem is merek elvárni, de ha adja az app, akkor mindenképpen örülök nekik: ilyen a hangos navigáció, ami szól, ha letértem a kijelölt útvonalról, az Apple Watch támogatás (igazi ínyencség, ha még térképet is látok az órán!), illetve az on-line közvetítés, hogy egy otthon ülők is nézhessék, hol tartok.

Szintén nagyon hasznos, ha a nyomkövetés közben a térképen számomra fontos dolgok könnyen azonosíthatóak. Például nem megyek el egy, az úttól kicsit messzebb eső kilátó mellett, vagy megtalálom a forrást, ha szomjas vagyok. Rengetegszer merül fel az is, hogy bizonyos tereptárgyaktól milyen messze vagyunk még, így a távolságmérést is ide sorolnám.

Analitika

Célba érés után mindig kíváncsi vagyok pár alapvető metrikára a megtett útról: jó tudni, mennyi idő alatt és milyen sebességgel teljesítettem, illetve ha sikerült valami nagyobb csúcsot is megmászni közben, akkor a leküzdött szintkülönbség is érdekes szokott lenni. A túrát szeretem elmenteni, hogy később jobban kielemezhessem és visszanézhessem, merre jártunk. És persze van még egy fontos: mivel nem vagyok magányos farkas, ezt szeretem megosztani azokkal is, akik velem túráztak. Több app kínál erre megoldást: a feltöltik a trackinget valahová, amit be tudnak linkelni.

A kategóriában rengeteg extra szolgáltatás létezik, ilyen az Apple Watch-os pulzusmérés hozzátársítása a sebesség diagramhoz, vagy például a túra során lőtt képek automatikus begyűjtése és térképre helyezése.

A mezőny

A következő appokat teszteltem:

Kezdjük rögtön a “futottak még” kategóriával:

 • Wikiloc: Rettenetesen ronda térképeik vannak, minden felirat szörnyen nagy, egymásba lóg, ránézni is rossz. Funkcionalitásban gyenge, egyetlen előnye az amúgy szintén nem túl jó WatchOS app.
 • outt: Valami északi ország szülötte lehet, mert túrákat csak onnan ajánl, tervezni meg nem lehet benne. A turistautak jelöletlenek, analitikáról meg nem is beszélhetünk.
 • Hiiker: Gyenge térkép, előre tervezett túrák, amik közt nincs magyar.
 • Hiking Project: Közepesen gyötrelmes a felülete, úgy tűnik, hogy a rögzített utak nem kerülnek sehová, de simán lehet, hogy csak nem találtam meg őket. A legnagyobb baj viszont nem ez vele, hanem hogy kizárólag Google Maps Terrain térképeket jelenít meg, ami domborzaton kívül nem sok infót ad.
 • Walkmeter: Melléfogás. Egyértelműen terepfutáshoz készült app, meg sem próbál a térkép mezőnyben bármit felmutatni a maga Apple Maps-ével.
 • Cairn: Valami fura fétis révén arra van kihegyezve az app, hogy feltünteti, mások hol mértek vele GPS koordinátát. Ez nem jöttem rá, nekem miért jó, de az amúgy teljesen útvonalmentes MapBox térkép tele van kék pöttyökkel, amik ezt jelzik. A rögzítés és analitika része is szánalmas.
 • GPS Kit: Ő itt a rangidős nagyöreg. 5-6 éve még használható lehetett, de azóta teljesen elhagyták, egyedüliként a mezőnyben még iPhone 6 képernyő méretben jelenik meg valami hibrid iOS 6-7 designnal. Tudásra nem lenne rossz, de a térképek az akkori kor raszteres szintjét hozzák, és nem igazán nyújtanak vizuális élményt így duplán szétskálázva.
 • Avenza Maps: Kakukktojás. Ő a többiektől eltérően arra lett kihegyezve, hogy egy saját képet vagy dokumentumot használj fel térképnek. Ezen kívül mást nem is tud nyújtani, de ha pl. van kéznél egy bescannelt Cartographia térképed, akkor még hasznos is lehet B tervnek.
 • Pocket Earth: Erősebb versenyző a fentebbi mezőnynél, sok funkcióval, közepesen használhatatlan, domborzat árnyékolás nélküli térképpel, azonban a UI-t sikerült annyira nyakatekertté tenni, hogy biztosan földhöz akarod vágni 10 perc után. Fő előnye a rengeteg POI, amivel elcsúnyítja a térképet.
 • Root & Branch: Aranyos kis app, ami egy már-már majdnem értékelhető MapBox térképet vonultat fel, ahol mindössze az utak színezése és néhány POI hiányzik, de sajnos itt meg is áll a dolog, valami fél nap alatt összedobott útvonal rögzítés van még benne és tényleg semmi más. Tech demo.
 • ramblr: Már az app kinézetétől képes vagyok kirohanni a világból, nagyon csúnya szegény. Ezen felül Apple/Google Mapset és raszteres OSM térképeket tud. Vannak grafikonok meg minden alap funkció, de nincs kedve használni az embernek. Túratervezés nincs benne.
 • Guthook: Ismét egy egyedi app, ami kizárólag a long-distance túrákra (pl. a közismert El Camino) koncentrál. A térkép itt nem fontos, hiszen nem erdőjárásról van szó (Apple Maps), viszont ismeri az útvonalakhoz tartozó POI-kat. Aki ilyenre adja a fejét, annak hasznos lehet.
 • Trailforks: A bejelentkezés egyáltalán nem működött, így rögzített útvonalat elmenteni nem tudtam vele. Közösségi élményre gyúrnak, a túraútvonalak a felhasználók által megosztott főleg mountain bike útvonalrögzítések, és lehet jelenteni az aktuális állapotukat is. Tudsz badge-eket gyűjteni, eventekre menni, stb. Az ötlet jó, de engem a raszteres, jelzett utakat nélkülöző térképnél teljesen elvesztett.
 • Bivy: Nem is tudom. Ez az app olyan, mintha egy tehetséges grafikus egy tehetségtelen programozóval dolgozott volna. A térképre épp elégségest adnék (MapBox), tracking alap statisztikákkal van, tervezés nincs. Ha kenyéren, vízen és ezen kéne élni, akkor túlélném, de volt ennél jobb is.
 • PhoneMaps: A program kezelése számomra teljes talány, de még így is igazi ínyencség: ez az egyetlen app, ami látszólag a turistautak.hu teljes térkép adatbázisával megegyező kinézetű és információtartalmú térképeket meg tud mutatni, ráadásul szép, vektorosak. Domborzat árnyékolás ugyan nincsen, de legalább minden jelölés a helyén van. Tervezni és trackelni katasztrofális élmény vele, de érdemes másodlagos térképnek megtartani.
 • Bontrax: Már gyanús lehet, hogy indítás közben is lépéshangokat ad és szét is van húzva a kép, de sajnos később sem jobb. Egyedül Apple Maps-el operál, a tracking nem ír ki semmit, útvonaltervezés meg vagy nincs, vagy nem találtam meg. És valamilyen okból folyamatosan elkéri az Apple ID-m jelszavát. 5 percenként. Erősen felejtős.
 • Waymarked Trails: Valamiféle 3D térképet mutatna, ami még érdekes is lehetne, de a felület egyébként annyira de annyira csúnya, hogy nem bírtam elviselni. Amúgy sem sok mindenre jó, mert kizárólag fixen előre megtervezett túrákat lehet vele végigcsinálni, és nincs egy hazai sem.
 • Hikepack: Előre letölthető térképekkel és egy erős majdnem-minden-fizetős hozzáállással dolgoznak, amiből az előbbi a nagyobb baj, mert magyar térkép az egyáltalán nincs, de anélkül nem is tudsz semmit csinálni. Amúgy úgy tűnik nem lenne rossz, mert Romániában mutat mindenféle domborzatot meg jelöléseket, nem is csúnya és elvileg tervezni és trackelni is tud, bár előfizetés nélkül nem volt alkalmam kipróbálni.
 • Természetjáró: Többször vitatkoztam már az ügyfélszolgálatukkal, hogy miért nem támogatja az app a modern telefon méreteket, de képtelenek megérteni is a problémát. Ez már csak ilyen marad, ez pedig eleve válóok nálam. Amúgy a Magyar Természetjáró Szövetség hivatalos appja, mármint vettek egy őskövület Outdooractive-ot és saját skinnel ellátták. A fent említett szempontok mindegyike szerint mérve szar, egyetlen pozitívuma, hogy tényleg sok, előre felvitt magyar túraajánlatot érhetünk el belőle.
 • Topo Maps+: Számomra valami érthetetlen okból elképesztőmód lassú térképekkel rendelkezik, míg az 1000 Mbites netemen mindenki gyakorlatilag azonnal meg tud jeleníteni egy képernyőnyi bármit, addig ennek fél percig is eltart, amíg a betölt egy amúgy elég gyenge OpenStreetMaps raszter térképet. A felülete és a funkciói amúgy egész jók, ha térképben nem lenne a legrosszabbak közt, még használhatónak is mondanám.
 • OutDoors GPS: Elég egyszerű app, csúnyának nem mondanám, viszont csak Google és alap raszteres OSM térképekkel rendelkezik. Tervezni és trackelni is a legalapabb szinten tud csak. Felejthető.
 • Control: Érdekes jószág. Egy nagyon modern és szép app, iCloud synccel, HealthKit támogatással, ami elsősorban trackingre van kihegyezve. Alapból csak Google Maps Terrain-t mutat, de lehetőség van saját kép betöltésére a térképre. Elég jó statisztikát ad. Tervezni nem tud. Kis térkép tuninggal és tervezés hozzáadásával teljesen jó lenne, de így sajnos kevés.
 • Hiking Tracker és Topo: ez a két app ugyanaz a szemét. Google Maps kizárólag, rettenetes UI, szörnyű minden. Brrr, még mindig kiráz tőlük a hideg.

Amik jók is valamire

bergfex Touren

Egész kellemes UI, használható útvonal tervező. Tracking közben majdnem mindent tud, amire szükségem van, sőt, magyarul figyelmeztet hanggal, ha a tervezett útról letértem. A trackingek szép listában, magasság diagrammal, hasznos adatokkal jelennek meg. A térkép szép, informatív. Külön kiemelném a megosztás funkciót, ami külön hozzáadogatás vagy appban fotózás nélkül összeszedi a telefonról a fotókat, amiket a túra közben csináltam, és azokat is felrakja a térképre, ami weben böngészgethető. Van watchOS appja is, ami a térképet is meg tudja jeleníteni. Mindössze pár dolgot hiányoltam: a turistajelzéseket, a vektoros térképeket és a tervezett útvonalon navigáláskor a várható érkezés idejét. Érdemes odafigyelni rá, mert kis fejlesztéssel majdnem tökéletes lehet.

Komoot

Kellemes UI fogad, ez már plusz pont. Az útvonal tervezés teljesen rendben van, egyszerű, működik. Nagy piros pont, hogy írja az útfelület típusát (földút, stb) is. A trackelés az általam sosem értett Google Maps navigációs sémát hozza, vagyis a következő kanyarig navigál, ami szerintem túra esetén nem túl előnyös, mert az többnyire csak kanyarokból áll, a kanyarok közül egy szignifikáns fordulót kiemelni meg elég hülyeség. (Ha mondjuk azt írná le, hogy a sárga jelzés mellett elhaladsz 50 m múlva, de hát ilyet egyik sem tud…) Ezen kívül viszont ír mindent, ami kell: átlagsebesség, hátralévő táv, idő, szint, stb. Az analitika a legfontosabb adatokat feltünteti és a megosztás is vállalható. És akkor a negatívumok: a térkép adatok sajnos elég gyengék (hiányzik a turistautak hierarchia szintje és jelölései), és a watchOS appjuk is csak 2 számot tud megjeleníteni.

FATMAP

Ezen versenyzőnk különlegessége, hogy 3D térképpel próbál minket elkápráztatni. Erre kizárólag műholdképet tud rakni, valamint egy turistautas réteget. Sajnos ez viszont nélkülözi a jelzéseket. Az app legnagyobb baja szerintem a koncepcióhiány, mert eddig szép és jó, de nem igazán tudja eldönteni, hogy ő maga akar trackelni (ebben szegényes), a cég által készített másik appal trackeltet (ami meg egyáltalán nem tartalmaz térképet), vagy valójában szeretné, ha a Strava-val trackelt edzéseidet kéne csak megjelenítenie. Navigációra alkalmatlan, és tervezni sem lehet vele. A rögzített túrákkal sem tud nagyon mit kezdeni. A menürendszer a szokásos kétes mindent-a-térkép-mögé-rejtünk típusú, amitől a navigáció nehézkes, de a GUI amúgy nem csúnya. Ha 3D-ben szeretnéd pörgetni a hegyeket, akkor egynek jó lehet.

AllTrails

OSM és külföldi raszteres alaplayerekre helyezhető pollen, fényszennyezés, erdőtűz, időjárás overlayekkel alapoz a térkép, láttunk már sokkal jobbat is, de nem a legrosszabb. Tervezni csak weben lehet vele, viszont van sok előre elkészített magyar útvonal és a webes tervező legalább jó. A trackelés elég közepes, az adatokkal is szűkszavú az app és a követett útvonal adatait (érkezés) sem jeleníti meg. A magasság diagramját ki tudja rajzolni, de sebességet már például nem tud. Az analízis szintén hasonló cipőben jár: bár van egész jó webes megosztása, kevés adatot mutat és lehetne egy fokkal szebb is. WatchOS app szintén akad, de pro előfizetés nélkül nem mutat térképet, csak négy alapadatot. Összességében nagyon hasonlít a Komoot-ra, de majdnem mindenben kicsit rosszabb annál.

Outdooractive

Vele már találkoztunk korábban, amikor a Természetjáró néven kiadott sokkal korábbi verzióját magunk mögött hagytuk. Az appot az utóbbi pár évben sikerült egy sokkal minőségibb szintre emelni, már szó sincs idióta menükről és ezer éves telefonfelbontások felnagyításáról. Annyi új funkció került a rendszerbe (mert itt egy komplex, weboldal-app rendszerről beszélünk), hogy ez viszont már hátrányává vált. A weboldalon tudunk plant készíteni, amit route-tá konvertálhatunk (megadva az útirányt, stb.). Az így nyert útvonalról az app alapadatokat (magasságok, távolságok) ad csak meg és minden alkalommal 5 percig tart megtalálnom, hogy hogy is tudom lekövetni, de végül rá szoktam találni a nem túl sok jóval kecsegtető “As a template” menüpontra, ami erre hivatott. A túra alatt kevés infóval lát el az app, de a legszükségesebb metrikákat megkapjuk. WatchOS app viszont nincs sajnos. Szintén fejtörést okoz a letrackelt túra megtalálása (nem teljesen konzisztens a route-plan-template-tracking négyes?), de sok értelme nincs is, mert részletekbe az analitika sem megy, többek közt olyan egyszerű dolgokat sem tudtam kiolvasni belőle, hogy mikor indultam túrázni és mikor értünk be pontosan. Pár szó még a térképről: azon felül, hogy nem rendelkezik útvonal jelölésekkel, érzetre mintha hiányoznának is róla útvonalak. A tervezés során néha fura helyekre visz.

Gaia GPS

Van sok-sok szintvonal, leheletnyi domborzatárnyékolás, nincsenek útvonal jelölések és rettentően hiányzik a terep típus színezése is (például találd meg Dobogókőt a képen, nem egyszerű). POI-ból viszont akad jó sok az amúgy OSM alapú vektor térképen. Útvonalat lehet tervezni az appban is és weben is, mindkettő egész használható, utána viszont az egyetlen dolog, amit a tervezett úttal tesz, hogy a térképre felrakja, nem láttam semmi segítséget arra vonatkozóan, hogy mennyi van még hátra belőle. Adatokból a mezőnyhöz képest sokat mutat, a magasságdiagram mellett sebességet is kapunk, ha a grafikont nem is, de az adatokat legalább a watchOS appban is láthatjuk. Nagyon nagy pluszpont, hogy az órán képes térképet is mutatni, igaz ez rendkívül lassú és primitív (nehéz scrollozni, nagyítani, el van nyújtva, stb). Az analitikáról ugyanez mondható el, alapszinten nem rossz. A premium csomagban egyébként a szokásos OSM és nemzeti térképek is elérhetőek (bár nem nálunk persze). Középmezőnyös app.

Footpath

Ez az app egy igazi gyöngyszem. Bár a készítők szándéka ennél több lehetett, igazán egy dologra jó, de arra egyértelműen ki tudom jelenteni, hogy a legjobb: útvonal tervezésre. Gyönyörű MapBox térképpel rendelkezik, ami az útvonal jelöléseken kívül mindent hoz, amit kell. A nagy plusz amit ad, az, hogy elég az ujjunkkal megrajzolni az útvonalat nagyjából és szépen ráilleszti a közelben lévő turista utakra. Ha valami nem sikerült elsőre, akkor radírral kitörölhetjük a megfelelő részt és újra tudjuk rajzolni. Így pofonegyszerű egy olyan túrát tervezni, amilyet szerettünk volna. Egyből mutat egy elég kielégítő magasság diagramot lejtő meredekség színezéssel, és az összes fontos adatot megtaláljuk. Külön tetszett, hogy becsül időt is, amit az átlagsebesség csúszkaszerű állításával finomhangolhatunk. Rendkívül hasznos. A felület a legmodernebb iOS irányelvek szerint készült, támogat iCloud syncet és van watchOS app is. A tudománya itt viszont megáll, mert a navigáció valamilyen okból kifolyólag a Google Maps autós navigációt veszi mintául, vagyis egy bedöntött síkú, befordított 2D térképen látjuk a csíkot, amerre mennünk kell, nélkülözve minden tereptárgyat és egyéb információt a következő kanyar távolságán kívül. Mint említettem, ez a megközelítés túrán nem működik. A trackelt túra analitikája viszont szintén kiváló, sebesség szerint színezi a térképet, diagrammokat mutat és a pulzust is megjeleníti. Hátránya: Legalább 700 Ft havonta. Érdemes kipróbálni.

Trails

Legutóbb a Trails-re esett a választásom, és ezt használtam évekig, mert bár tervezni nem tud (GPX import természetesen van), és a térképe sem túl jó, de a tracking és az analitika rész szerintem ebben az appban a legjobb. Remek modern felülete van, kitűnő watchOS appal rendelkezik, messze ez az app adja a legtöbb és legpontosabb statisztikát út közben és analitikánál is. Képes a térképen az útvonalat sebesség, magasság, légnyomás és pulzusszám alapján színezni, és ugyanezekről az adatokról részletes, interaktív grafikont is ad. Messze jobbat, mint bármelyik másik app. Hab a tortán, hogy mindezek a webes megosztásban is benne vannak, méghozzá egy egész kellemes felületen. Az app remek összesítő statisztikákat nyújt és hangos navigációval is ellátták. Jogos a kérdés, hogy akkor miért cserélem le? Egyrészt a térkép teljesen hiányos, szinte semmi útvonalat nem tartalmaz, hiányzik a tervezés, de a legnagyobb szívfájdalmam mégis az, hogy elhagyták, úgy tűnik nincs továbbfejlesztve és megrekedt az iPhone X felbontáson, így 11 Max-on már felskálázva jelenik meg.

Windy Maps

Új versenyző, most először találkoztam vele. Amiben nagyon erős, az a térkép. Egyszerűen csodálatos, átlátható, turistautak színét megtartó, domborzatárnyékolt, részletes térképpel rendelkezik, ami hatalmas segítség út közben. Útvonal tervezésben is egész jó, bár nem mondanám, hogy a legrövidebb vagy legjobb utakat találja meg mindig. Tervezésnél és sajnos analitikánál viszont elég gyenge, gyakorlatilag a magasság diagrammon és az eredetileg széltérképekkel foglalkozó Windy-hez hűen időjárástól eltekintve semmi információt nem ad. Túra közben nagyon helyesen az érkezés tippelt idejét és a hátralévő távolságot jelzi legfőképp, ami ráadásul adaptív, így igazodik az legutolsó időszak sebesség átlagához. Hatalmas hiányosság a gyengécske analitikán kívül a GPX import/export teljes hiánya, így ha nem ebben tervezzük meg a túrát, akkor másban sem tudjuk. Szerintem ő lesz a befutó, ha még egy kicsit hagyjuk kibontakozni, de ehhez még évek munkája kell. Update: A cseh Mapy.cz úgy tűnik ugyanez az app.

OsmAnd Maps

A térképek ásza. Az OpenStreetMaps legkedveltebb kliense, amit Androidról portoltak iOS-re pár éve. Térkép terén mindent tud, ami egyáltalán tudható, tökéletes adatok, POI-k, színezések, domborzatárnyékolás, szintvonalak, a legrészletesebb hierarchikus, jelöléssel ellátott turista útvonalak, minden van, ami bármikor is kellhet. Lehet vele tervezni, de őszintén szólva a program nyakatekert felépítése miatt a sajtreszelővel rejszolás is élvezetesebb. Kiír viszont minden létező adatot, pár héttel ezelőtt óta már az útfelületek eloszlását és a magasságdiagramot is. Tud elvileg trackelni is, de mivel a letrackelt túrák egyből eltűnnek a menük átláthatatlan dzsungelében, szemmel láthatóan nem erre lett kitalálva. Analitikából pedig kifejezetten rossz, csak egy egyszerű táblázatot kapunk pár alapadatról, még megosztani sem lehet (GPX export persze van). Aktívan fejlesztik. Ez az első számú választásom, ha térképet kell nézni.

WorkOutDoors

Ez az app ismét egy különlegesség. Kifejezetten watchOS-re készült, és higgyétek el, feszegeti a platform határait. Elképesztő, hogy mi mindenre képes egy ilyen kis eszközön. Míg a legtöbb program csak start/stop gombot, néhány adatot és esetleg egy egyáltalán nem, vagy csak nehézkesen scrollozható, rohadt lassú térképet ad, addig ez egy teljesen telefon színvonalú, minőségi térképet, teljesen személyre szabható adatokat és grafikonokat, és egyszerű gesztusokat, amikkel ezek közt válthatsz. Jól látszik, hogy az appot valaki olyan írta, aki magának csinálta, nem csak emberek ötleteltek róla valami irodában. A térkép órára megfelelő, nagyon részletes, bár domborzatárnyékolás és túra útvonalak nincsenek rajta, de ekkora képernyőn szerintem teszi a dolgát, a statiszikák elsőrangúak, tud navigálni, segít az útvonal követésében, stb. Az iPhone app csak kiegészítő szerepet tölt be, pont annyit tud, amennyi szükséges (pl. analitika nagy képernyőn, GPX import/export, stb. Abszolút ajánlom, ha van órád!

Konklúzió

Remélem mindenkinek tudtam pár tippet adni. Én magam részéről nem találtam meg a tökéletes appot, mert bár egy-egy részfeladatra van nagyon jó vagy akár tökéletes megoldás, az egész túrázást nem tudta nálam semmi sem megfelelően kiszolgálni. Fontos azonban hozzátenni, hogy én kifejezetten a saját igényeimre kerestem appot, ami legalább annyi megkötést biztosan tartalmaz, hogy magyar térképek szempontjából értékeltem őket. Amerikában, vagy mondjuk Svájcban biztosan más lenne az eredmény.

Térkép szempontjából egyértelműen az OsmAnd Maps és a Windy Maps a befutó, trackelésre a Trails, a bergfex és talán a Gaia GPS volt a legjobb, tervezni a Footpath a legalkalmasabb, analitikához és megosztásra pedig a bergfex és a Trails nyújtja a legtöbbet.

Akit az Apple Watch támogatás érdekel, annak a ViewRanger térképe és a Trails órán megjelenő valós idejű grafikonjai lehetnek érdekesek.

Tökéletes app tehát nincs, fél év múlva ismét lefutom ezeket a köröket, ha lesz rá igény, még talán frissítem is ezt a cikket.

(Igen, tudom, kéne írni egy appot. Bárcsak lenne időm rá!)

Az eredeti cikk itt olvasható: https://gk.lka.hu/2020/03/a-tokeletes-tura-app-nyomaban

2 comments
 1. Üdv.!
  Köszönöm a leírást!
  Sajnos, az általam évek óta használt Locus Map Free-ről nem írtál.

  1. Szia,a cikket nem mi írtuk csak átvettük, amit ejlöltünk is hogy honnan, kitől. Nekem úgy rémlik a cikk írója azért nem írt a Locusról mert ő IPHONE-t használ amin meg ugye nem fut a Locus. De úgy rémlik ezt le is írta valahol a cikkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like