Téli cipő összehasonlító teszt. Specialized Defroster és Northwave Arctic Raptor GTX

Egy újabb nem kért teszt, keményen, élesben, hátulról!

Gyűlölöm a szürke magyar telet, állandó problémám, hogy fázok, nem kicsit, hanem olyan elcseszett módon, hogy az már teljesen megkeseríti a téli bringázást, a lábujjaim pedig még ezen is túltesznek. Szerintem én vagyok a föld legfázósabb embere. Ez mindig is így volt, hiába javult sokat mióta vannak téli cipők, fagypont körül már ez sem ment meg a szenvedéstől. Pedig próbáltam már Shimano, Diadora, Lake, az utóbbi években meg több féle Northwave cipőt, és most egy Specit is szereztem, hátha. Ezek közt volt régen, ami még nagyon kiforratlan vacak volt, sok-sok hibával, de szerencsére sokat fejlődtek a nagy márkák a hosszú évek alatt.

Kis hazánkban azt hiszem a Northwave uralja a piacot, abból látok legtöbbet. Rajta kívül még a Speci és Shimano tudhat magának szemmel látható piaci részesedést. Ezekből most a NW-t (nem a legfrissebb, hanem az egyel korábbi fajtát, bár tudtommal csak face lift volt azóta) és Specit fogom bemutatni, és szigorúan összehasonlítani.

Külsőre: A Northwave nagyon szexi, szerintem ez az egyik oka a népszerűségének, hisz mégis csak ez a legfontosabb! Vagy nem?! Letisztult, modern és sportos megjelenése van, minőségi anyagokkal. Gore-Tex és amit akartok. Inkább olyan ránézésre, mint egy téliesített verseny cipő, a talpa is elég merev, a súlya is elég jó 530g/db (45-es) stoplival. Ezzel akár télies versenyeken is indulhatsz.

A Speci ehhez képest inkább hasonlít egy bakancsra, ami montin még kevésbé, de road-on már kicsit furán mutathat. Elsőre nekem is sok volt kicsit, de aztán gyorsan megszokta a szemem, sőt… Bakancsos, de abból a szebbik fajta legalább. Érzésre, meglepetésemre már korántsem annyira bakancsos mint ránézésre. De a súlya azért ennek nem olyan kevés 630g/db (45-ös) stoplival.

Talp: Mindkettő egyformán jó vagy rossz, sárban, földön jól kapaszkodik a mintázat, vizes nyálkás kövön egyik sem tapad semmit, igaz ezeken más sem. De nagy sziklákon mégis inkább a Speci egy fokkal jobb a több minta miatt. AZ NW pedig inkább a sárban tud jobban megkapaszkodni éles kis mintáival, illetve abba mászó stoplit is lehet tenni. A NW-nek, kijött egy Michelin gumi talpas verziója, ami sokkal nagyobb és jobban tapadó talpfelületet ad, az gondolom sziklákon azért jobb lehet. A belépés (shimano pedálba) a NW-el könyebb, mert annak a mintázata kevésbé feszül neki a pedálnak. De ennek okán nem is olyan feszes a cipő/pedál kapcsolat, mint a Speci esetében. A pedált megtalálni a stoplival, egyformán könnyű mindkettővel, jól bele vezetnek.

Felsőrész: Mindkettő műbőr, vagy valami hasonló szintetikus felső részt kapott, ezen kívül az NW Gore Tex membránnnal is véd a víz ellen. Mondjuk nem tudom minek, nem tudom elképzelni hogy az a szintetikus felső rész átázzon, mint ahogy azt sem, hogy szellőzőn. Perforálva van ugyan de tényleg nem hiszem, hogy azon bármi kijut, így mondjuk a lélegző szerepét itt el is vesztette a Gore-Tex. Bár valaki azt mondta, hogy nem is anyagában kell ennek átengedni a párát, hanem a boka felett kellene távoznia a rétegek közül, de abban meg a passzos neoprén szoknya szab gátat. Szóval túl sok jelentősége nincs a GTX-nek ebben az esetben szerintem. Természetesen szellőzik azért, de ezt lehetne még fokozni.

Belül prémes, szőrős bélés ami kellemes meleg hatást kelt. A talpbetét több rétegű és alu kasírozott. Jónak tűnik.

A rögzítést a saját fejlesztésű tekerős BOA-hoz hasonló rendszerük végzi, ami nagyon jól sikerült és tartós is. Sok év alatt sincs vele semmi gond. Kimondottan tetszik benne, hogy a kioldó pöcökkel lehetőség van nem csak a teljes nyitásra, hanem egy kattanásnyi lazításra is, ha túlhúztad volna. Nagyon jól fogja a lábat, jól meg lehet húzni, jobban hasonlít a nyári cipős érzésre. Bőven van rajta fényvisszaverő bevonat, de azért nem az egész cipőtest olyan, ha nagyon retkes lesz, akkor kevés reflektív felület marad. Akinek ez fontos annak a Speci jobb, ők fullba tolták a fényvisszaverést, nagyon jól megoldották, vagy az új NW modell is jobb mint a régi, az már több reflektív csíkot kapott. És van neon sárga színben, ami nappal is extra láthatóságot biztosít annak, aki hajlandó ilyen színt felvenni.  Én ehhez túl retro vagyok.

A Speci legalább ennyire műanyag, vagy méginkább, és perforálva sincs, minek is lenne, az inkább  csak mókus ámítás, és jól néz ki, ellenben a boka feletti passzé rész tépőzáras. Amitől bumfordibb ugyan, kicsit merevebb is, és nem olyan passzos, hacsak nem húzod totál feszesre. De szerintem nem érdemes, kivéve ha brutál  fröcsögős sár vagy vízfelverődés van, pont jó az, hogy kicsit ott kitudja tekerés közben pumpálni magából a párát. Nem is volt annyira nedves belül, mint az NW, és hamarabb ki is száradt, itt is szerepe van annak, hogy nyitható a passzé rész. Ha az NW is ilyen lenne azzal szerintem 3 legyet ütnének egycsapásra. Könnyű bejutás, jobb szellőzés és ezzel jobb hőérzet, és gyorsabb száradás.  A Speci felsőrésze sokkal lazább ránézésre, gyűrődik is kicsit az anyag, de belül azért tart jól, bár nem olyan passzosan, mint az NW.

Belseje nem szőrős de jól szigetelt. Kicsit meglepett de bringázás után is kimondottan száraznak tűnik belül. Két talpbetét van benne, alul egy szőrős vékonyabb és felette egy rendes, olyasmi mint a a nyári cipőikben.

A BOA fűzőrendszer szépen működik a Specin, de a NW sajátja jobb. Ez valahogy nem siklik olyan jól és nem egyformán feszes mindenhol, valamint ezt a BOA-t nem lehet vissza lazítani apránként, csak ha teljesen kioldod és úgy újra feszíted. Ez sem túl bonyolult, de a másik azért egyszerűbb. A felső rész nagy része, a külső oldalak telibe fényvisszaverő anyaggal vannak bevonva. Ez elsőre kicsit olyan űrhajós bakancs benyomást kelt, de valahogy gyorsan megszoktam, és már nem hogy nem zavar, de tetszik is.

Bejutás: Az NW az egy kisebb tortúra, főleg vastag zoknival, ettől mindig előre rettegek, lerúgni már könnyebb, de a felvenni olyan nehéz, hogy nekem az évek során a belsejében, a sarok felett ott, ahol a neoprén boka passzé és a belső bélés találkozik egy varrás segítségével na ott szét is szakadt az anyag egy picit. Pedig nekem vékony, alacsony lábfejem van. Ok nem voltam túl kedves vele, meg jó pár éves már, szóval tettem bele melót, hogy elfáradjon kicsit. Itt kell megjegyezzem, hogy az újabb verzióban ezt a részt megerősítették ügyesen, így ott már ezzel sem lesz gond, öröm látni mikor egy cég tapasztalatból fejleszt. Azért ennek a szűk bebújónak is van egy előnye, nincs az az isten, hogy ott bármi dzsuva bejusson a cipőbe. Viszont ez egyben a hátránya is, mármint, hogy olyan szorosan illeszkedik boka felett, hogy a pára is nehezen hagyja el a cipőt, emiatt az belül kicsit jobban nedvesedik és az ugye nem javítja a hőérzetet, hiába minden profi anyag meg hókusz-pókusz.

A Defroster ehhez képest móka és kacagás, szinte bele lehet ugrani, nyelvét félre hajtod és pici igazgatással bent is vagy. Persze ez sem tökéletes, a kis belső nyelv hajlamos meggyűrődni és az nyomhat, kicsit nőgyógyászos helyére igazgatni. Ennek is van azért gyenge pontja, ahogy oldalra hajtod a fedő borítást, ott hajlamos elfáradni és szakadni idővel. Sajna nem tudom ehhez mennyi idő és stressz kell mert ezt a cipőt használtan vettem és már ilyen volt, de hasonlónak gondolom.

Tartósság: Erről nehéz ugye objektívan írnom hisz csak a NW, amit már tartósan használtam. Ránézésre az látszik gyengébbnek, olyan kis filigrán, de ez becsapós, a kialakítás egyszerűsége kevesebb hibalehetőséget rejt magában, valamint nagyon jó anyagokat is használnak ezért igy kézbe fogva, illetve elnézve a Speci gyenge pontjait talán mégis jobbnak tűnik az NW, majdnem elnyűhetetlen. De az tuti hogy mindkettő, ha nem is örök élet, de tovább fog tartani, mint néhány rider lelkesedése és karrierje. Szóval nem kell tőlük félni, csak vigyázni a leírt sérülési pontokra. Szerintem sokkal jobb egy téli cipő mint a kamáslik, montin nem is kérdés, a kamáslik nem igazán alkalmasak gyaloglásra, ami terepen azért nem ritka. És mivel egy ilyen cipő kiszolgál vagy 5 kamáslit így árban is nagyjából ugyanott vagy a végén.

Kényelemre és hőérzetre nem lehet panasz, mindkettő kimondottan kényelmes, de nagyon más. A Speci, ahogy kintről is látszik szélesebb tágasabb orr résszel bír, emiatt bőven van bent hely, és azt hiszem ez a másik kulcsa annak, hogy melegebb is, gyakorlatilag 0 fokban melegnek éreztem, nem elviselhetőnek, hanem melegnek. Ilyet még sosem tapasztaltam korábban. 27 év után végre ez az álmom is valóra vált. Ennek viszont az az ára, hogy egy picivel azért kevésbé jól fogja a lábat, nem illeszkedik annyira feszesen. De, ami engem illet leszarom, ha olyan lenne, mint egy flip-flop, akkor is a meleg a legfontosabb nekem. Négy óra 0 fok körül és semmi, de semmi fázás.

A NW, ezek után nyilván sejtitek, nem rossz, de nem ennyire meleg. De mielőtt leírnánk teljesen, hozzá kell tenni, hogy a barátaim többsége is ilyet nyúz és ők nem fáznak. Én vagyok olyan extrém szar perifériás keringéssel megáldva, hogy egy kazán kellene a talpbetétbe, hogy jól legyek. Szóval kényelemre, mint írtam első osztályú, sportosan feszesen, de még nem elszorítva fogja a lábat, jobban rá lehet húzni, mint a Specit. Viszont ez kis feszesség és a kisebb lábujj tér miatt ugyanazon körülmények közt ebben már rég fázok, mikor a Speci még bőven meleg. Nekem kb. 5 fokig kényelmes (néha addig sem), alatta lefagyok. Haverok meg nem értik, ők köszönik, izzadnak ilyenben. Hogy irigyeltem ezt mindig. 🙂

Az árak tekintetében a Speci nyer, pont egy tízessel kerül kevesebbe. De mégis azt javaslom, ne ez alapján dönts, ezt hagyd teljesen figyelmen kívül, ha neked a NW tetszik, vagy az felel meg, akkor bátran vedd meg. Mivel ezek a cipők simán kibírnak 5-10 évet, de inkább utóbbi, így már csak évi 1-2000ft difiről beszélünk. Ez nem az a rész a bringázásnak ahol érdemes kompromisszumot kötni. Tényleg csak azt vedd, ami neked jobb!!!

Összefoglalva:

Két szuper cipő, és bár egyik sem tökéletes még, de eddig jobbakat nem próbáltam. A Speci Defroster melegebb a nagyobb lábújj térnek köszönhetően, könnyebb felvenni, jobb a fényvisszaverés és gyorsabban szárad. A NW Arctic Raptor GTX pedig sportosabb, kevesebb felverődés tud bejutni a cipőbe és talán egy picivel tartósabb. Ezek alapján szerintem mindenki el tudja dönteni neki mi a fontosabb.

A méretválasztásról még egy pár szót. Ha a melegség fontosabb akkor úgy válassz méretet, hogy a téli vastagabb zoknikkal is kényelmesen legyen helye a lábújjaidnak. Nem jó ha lazán rásimul, akkor lesz igazán meleg, ha marad egy kis tér. Igen akkor picit kevésbé fog, de valamit valamiért. Ha nem vagy fázós és fontosabb a feszes kontakt, akkor persze lehet a lazán illeszkedőt is venni, de ami feszesen fog, azt akkor sem javaslom csak fókáknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You May Also Like