Fenix HM61R Amber V2.0 a kis mindenes

Szeretünk lámpát tesztelni, mert bár alapból egy egyszerű szerkezet, de mégis rengeteg kis részlet van benne, amitől jobb vagy rosszabb lehet a lámpa használati élménye. De persze ez attól is függ ki, mire akarja használni, az Amber V2.0 nem csak bringázni, de sok más helyzete is kiváló.

Mi most 3-4 hónapot használtuk a Fenix HM61R Amber V2.0-át a spanyol bringás trippen, amiben volt minden, némi éjszakai bringázás is természetesen, de ezért fontos volt, hogy a minicamperben és bikepackingen is kiszolgálja az igényeimet. Mondjuk, be kell valljam biztosra mentem, és direkt ezt választottam erre az útra, mivel tudtam mire van szükségem. Mondom is miért, mik voltak a szempontok:

Nagyon fontos volt a kompakt méret és a kis súly, mert bikepackingnél ez alap. Az Amber mindössze 157 gramm aksival és pántokkal együtt, és igazán kompakt méret, mindössze 101 mm hosszú, jól elfér az ember kezében és fejen is stabil a kis súlya és a jó pánt rendszer miatt. Ezt amúgy külön kiemelném, hogy az eddigi legjobb pántrendszere van. Azonnal látszik rajta, hogy nagyon minőségi darab, amennyire lehet optimálisan minimalizálták az egészet, hálós szerkezetű a jobb szellőzés érdekében és van egy kis szilikon csík is belül, ami pedig az atom stabil kapcsolatot biztosítja a fejjel. Soha nem lazul le, vagy állítódik el, és baromi kényelmes. Természetesen vannak rajta minőségi és designos fényvisszaverők is bőven, de külön vásárolható hozzá fekete pánt is fényvisszaverő elemek nélkül, bár ez bringázáshoz nem szerencsés (AFH-02).

A konzol, ami a lámpát fogadja szintén zseni. A lámpára pattintott acél fülecske, amivel pl. egy derékszíjra, vagy zsebre is rögzíthetnénk, az csúszik be egy műanyag konzolban és akad be a helyére. Nem tudom elképzelni a véletlenszerű kiesést, csak nyaktörés esetén, de akkor már mindegy. Viszont mégis könnyen, egy gyors mozdulattal kiszedhető a konzolból, ha kell és kézi lámpaként használható tovább. Tényleg szuper megoldás.

A fényerő szintén létkérdés terepen bringázva.  Az Ambernek öt fokozatban állítható a fényereje és ugyan a maga 1600 lumenes maximális teljesítményével elsőre nem sokkolóan sok és ezzel nem tartozik a legerősebbek közé, de azért azt fontos figyelembe venni, hogy az ettől sokkal erősebb hasonló méretű lámpák csak pár percig tudják azt a teljesítményt leadni, mert utána a hővédő elektronika lejjebb veszi a fényerőt hasonló vagy ettől gyengébb szintre. A fénypászta hatótávolsága így is 162 méter. Természetesen az Amber is rendelkezik ilyen hővédelemmel, ami 65 fok felett fokozatosan lejjebb veszi a teljesítményt, hogy vissza hűljön a rendszer, de szerencsére a max fényerőn is csak sokkal később kezd el túl melegedni sőt menetközben itt a 5-15 fokos éjszakákban egyszer sem tette, így végül is tartós használatnál kb. ugyan azt kapjuk, mint amikor a nagyobb teljesítményű leszabályozza magát.  Szintén okos és fontos megoldás, hogy az akku feszültség csökkenését érzékelve a lámpa fokozatosan veszi lejjebb a teljesítményét, ezzel megmentve téged a teljes sötétségtől.

Fénye melegebb 4500K, mint az általam korábban próbáltak, erre kimondottan kíváncsi voltam milyen lesz majd. Elsőre mondhatnám, hogy nem tetszett annyira, mert máshoz szoktam, de pár perc után ugyanúgy megszoktam és semmi hátrányát nem láttam, igazából talán néha jobb is amiatt, hogy nem fárasztja, nem égeti úgy a visszaverődő fehéres, kékes fény a szemet.

Üzemidők:

Fehér fénnyel:

1600 lumen: 2ó

400 lumen : 4ó

150 lumen: 12ó

50 lumen: 35ó

5 lumen: 300ó

Piros fénnyel:

1 lumen: 400ó

10 lumen: 40ó

villogó 10 lumen: 80ó

Töltési idő kb 4 óra

Ezeket az adatokat amennyire ki tudtuk próbálni nem standardizált körülmények közt, hozta is.

A fénypászta a TIR lencsének köszönhetően egyszerre visz a távolba is és oldalra is megfelelően szórja a fényt, így jut elegendő a perifériára is, ez terepen szerintem elengedhetetlen főleg technikás kanyargós helyeken.

Ami még nagyon fontos szempont volt, hogy táborozáshoz, és kocsiban alváshoz, ami néha kicsit bujkálós, legyen vörös fény funkció is, azt nehezebb távolról kiszúrni. Az Amberen természetesen van ilyen is. Két különböző erősségű piros fény és egy villogó piros funkció is van rajta. Ezt kimondottan sokat használtam, nagyon hasznos táborozáskor.

Ahogy az is, hogy mágnese a vége és így könnyű úgy elhelyezni, hogy pont jó helyre világítson, ez amúgy kocsi szerelésnél is jól jött.

Bár apróság, de nekem mégis fontos volt, hogy az elem, ami benne van, az úgy legyen tölthető, hogy emiatt ne kelljen extra kábelt vagy töltőt magammal vinnem. Az Amber olyan 3400 mAh 18650-es akkuval jön, aminek van egy USB C töltő csatlakozása, így az elembe, direktbe lehet bedugni a töltő kábelt, amit a mobilomhoz, a komputeremhez stb. használok, így egy kábellel minden megoldható. Ráadásul vészhelyzetben sima CR 123A elemmel is használható (ebből kettő kell bele).

 De természetesen az Ambernek van egy külső mágneses töltési csatlakozása is, amihez egy kb. 20-30 cm-es, tehát hely és súly spórolós kábel jár gyárilag, szóval ezzel is lehetne tölteni és ez igazán nem nagy extra magammal cipelni, de ezt sem nem muszáj. Ennek a mágneses töltésnek amúgy van egy gyenge pontja, sajna nem túl erős és stabil a csatlakozás, így figyelni kell, hogy jól helyezd le és aztán ne mozgasd, amíg tölt, mert viszonylag könnyen leválik a csatlakozásról.

A lámpának egy a kapcsoló gombba épített töltöttség visszajelzője is van, hogy mindig tudd, mikor kell tölteni azt. A gomb 3 mp-ig tartó megnyomásával vagy az elem takaró kupak elfordításával pedig zárolható a véletlenszerű bekapcsolás ellen, ez utazáskor tud nagyon hasznos lenni.

Természetesen a vízállóság és az ütésállóság alap kritérium, amit a Fenix HM61R Amber V2.0 elég jól hoz, IP68 szabványnak is megfelel, 2 m mélységig vízálló (30 percig tesztelve) , valamint 2 m zuhanást is kibír. Teste teljes egészében masszív 6061-T6 alumínium. Felülete elvileg és gyakorlatban is karcálló, Type III HArd anodized.

A sisakra való rögzítés két módon történhet. Az egyik hogy a heveder rendszerrel, amivel amúgy a fejedre teszed, átállítod és a sisakra rögzíted vele. Ez kb. 2 perc, s nem igényel semmi extra konzolt, viszont nem a legelegánsabb megoldás, és nem is biztos, hogy minden sisakra jó így.

De természetesen van porfi gyári konzol is, amit a sisakra lehet ragasztani a hozzá tartozó kétoldalas ragasztó párnával. Ez megfelelő zsírtalanítás után 100% biztonsággal fogja tartani a lámpát (sok kamera konzol is ezt a megoldást használja) . Ez csak akkor lehet macera, ha olyan kialakítású a sisakod, hogy nem lehet rá megfelelően felragasztani a konzolt, ami nem kicsi, kb. 8×6 cm. Ebben az esetben ezt is lehet húzózárakkal is fixálni, de az már kicsit azért macerásabb. De ha egyszer fent van akkor egy brutál stabil, mégis könnyen kezelhető kapcsolódást kapunk. Nagyon jól ki van találva.

A lámpához külön vásárolható még hálózati vagy USB-adpter, Fenix APB-20 tok, vagy APB-30 nagy tok, twofish bikeblock, vagy lockblock tartó kormányra rögzítéshez. Valamint az általam is próbált ALG-03 tartó és még NVG szerelékbe rakható ALG-04 tartó is. Szóval, minden is van hozzá.

Kezelése pofon egyszerű, egy gombos, és mivel memóriával is rendelkezik (mindig a legutóbb a használt funkcióba kapcsol vissza, kivéve az 1600 lumenes funkciót). Bátran merem ajánlani, annak ellenére, hogy léteznek nagyobb fényerejű lámpák, de ahogy írtam azok is csak rövidebb ideig képesek akkora teljesítményre.

A gyakorlatban ezeket mind gyönyörűen hozta is, nagyon elégedett voltam vele, mindig minden helyzetben stabilan illeszkedett a fejemre is meg a sisakra is. Nincs elmozdulás, csúszkálás. A fényerőre sem lehet semmi panasz, még nagy tempónál is bőven elegendő volt a látótávolság. A szórása is hibátlan, jut annyi fény a perifériára, hogy éles kanyarokban is legyen valami elképzelésünk arról mi vár ránk a folytatásban, de én azért is szeretem fejen hordani, mert így oda tudom fordítani, ahova menni akarok.

Nagyon tudom ajánlani hasonló célokra, mint amire én is választottam, tehát bikepacking, utazás és éjszakai tekerés. Nagyon sokoldalú lámpa, ami minden helyzetben helyt áll.

Árak és további részletek itt: www.kronium.hu/AMBER2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like