JOE’S No-Flats Kenőanyagok teszt, mindet kipróbáltuk

Kaptunk egy teljes kollekciót, a JOE’S  láncolajokból tesztelgetni. Ez konkrétan két száraz és két esős időre való olajat jelent. Mindegyikből van hagyományos és van Nano technológiás verzió is. Nem könnyű feladat, szép kihívás, de igyekeztük mindegyiket, minden helyzetben próbára tenni minél többször, hogy aztán érezzük azt, amit mérni is baromi nehéz.

Kicsit segített, hogy korábban (kb 10éve) már használtam az egyik olajukat ami Nano-wet-road verzió volt. Ebből két fontos emlék maradt meg bennem, az egyik, hogy a valaha volt legjobb olajam volt, a másik, hogy szinte nem akart elfogyni, annyira kevés kellett és tartós is volt.

Lássuk, mit tudnak az azóta talán már többször is megújult verziók?!

JOE’S No-Flats PTFE DRY láncolaj. Ez egy száraz időre és kimondottan hosszútávra tervezett PTFE tartalmú olaj.  Nagyon szép narancs színű a cucc, sőt még mintha illatos is lenne. Használat előtt érdemes alaposan felrázni.  PTFE tartalmú kenőolaj, ami egy vékony teflon réteget képez a láncon, és nagyon sima futást biztosít.

Amit imádtam benne, hogy nagyon jól bekúszik a lánc minden részébe, ezért a legbelső kis részekbe is lesz megfelelő kenés. Pont ezért szerintem a PTFE DRY láncolajból a felhordás során elég a lehető legkevesebb rá (a gyártó minden szemre egy cseppet ír, én kevesebbet ajánlanék) mivel úgy is mindenhova eljut az anyag, a felesleget pedig le kell törölni egy ronggyal, hogy még kevésbé gyűjtse a felverődő port.

Többszöri tesztelés alapján, úgy éreztem 3-4 órát zizegés és száraz futás érzete nélkül bármikor elment a lánc, volt, hogy kicsit többet is. Ez nem rossz, de kimagaslónak sem nevezném. Amíg volt kenés addig nagyon szuper volt, a koszt is csak kisebb mértékben gyűjtötte. Szerintem road-on vagy olyan helyen a legjobb, ahol kevesebb a por, a kosz valamint új és újszerű felsőkategóriás láncoknál lehet előnyös, ahol olyan feszesen vannak a lánc alkatrészei, hogy nem minden olaj vagy wax tud bekúszni a belső részekbe, így azok sokszor szárazon futnak, pedig a lánc felszínén van kenés bőven. Ez az olaj tuti bejut.

https://bikelogistics.hu/termekek/karbantartas/kenoanyagok/113099_joes-no-flats-ptfe-dry-chain-lube-lancolaj/

JOE’S No-Flats PTFE WET láncolaj.

Szintén PTFE tartalmú. Ez az anyag felelős a simább futásért, de ezt a láncot kimondottan esős időre tervezték, tehát fontos hogy a víznek és sárnak is a lehető legjobban ellenálljon, illetve azzal keveredve is jól kenjen. Guszta kék színe van, és ez is szinte illatos, de azért ne idd meg. Ujjaim közt morzsolva iszonyat jó kenést biztosít, nagyon tetszik, hogy ilyen sűrűbb, vastagabb anyag, bírni fogja dzsuvát.

Valahogy nekem mindig az esős időre tervezett kenőanyagok jöttek be jobban. Ez most is így lett, ez az egyik kedvenc a kollekcióból.

Annak ellenére, hogy érezhetően sűrűbb, mint a dry verzió, még ez is nagyon szépen bekúszik a lánc belsejébe, max picivel lassabban. Viszont szerintem tartósabban ott is marad és az esőnek is jobban ellenáll, a nevének megfelelően. Mondjuk ezek logikusan el is várhatók tőle, ami meglepő volt inkább egy kicsit, hogy én azt tapasztaltam, hogy a dzsuvát is kevésbé szedi össze, mint a Dry.

A futás teljesítménye is több, érzésre úgy 20-30%-al legalább. Én inkább ezt javasolnám montizni a másikat pedig road, vagy pormentesebb terep használatra. De ha csak egyet vennél, akkor inkább ezt.

https://bikelogistics.hu/termekek/karbantartas/kenoanyagok/113100_joes-no-flats-ptfe-wet-chain-lube-lancolaj/

A másik széria a JOE’S -nál a Nano ECO technológiás kenőanyagok. A Nano technológia ma már nem nevezhető újdonságnak, de azért még mindig az újabbak közé tartozik. A Joe’s ezt a Nano technológiát ötvözte az ECO technológiával és nyert 2012-ben Eurobike Award díjat vele. Mellesleg információim szerint jelenleg is egyedülállóak ezzel a kombinációval.  A JOE’S Nano technológiás kenőanyagai mind VOC mentesek. A VOC (Volatile Organic Compounds) Azon könnyű szerves anyagok gyűjtőneve (pl. benzingőz), melyek légkörbekerülését, környezetkárosító hatásuk miatt, korlátozni akarják

A Nano részecskék nagymértékben csökkentik a lánc súrlódását elvileg, de emellett ez a kenőanyag is tartalmaz PTFE adalékot is, ami egy vékony filmréteget képez a láncon, ezzel tovább csökkentve annak súrlódását. Mindemellett por és szennyeződés taszító, valamint tartósabb bevonatot is képez, ritkábban kell majd kenni.

Lássuk, mit tud: a NANO ECO DRY a terepen.

Mint a neve is mutatja száraz időre lett tervezve. Használat előtt ezt is jól fel kell rázni, ez nagyon fontos. Fura mód fehér színű, mint a waxok, de a gyár nem kiáltja ki annak. Pedig vízbázisú a cucc. Kézre cseppentve, ahogy írják érezni is, hogy nem olajos, de mégis baromi jól csúszik tőle az ujjam. Viszonylag vastag réteget képez, és tudom, ez hülyén hangzik, de jó érzés a bőrön, nincs meg az-az olajos érzet, hanem csak mintha tiszta víz vagy krém lenne, ami mégis jól keni a felületet.

Felhordás után gyorsan és jól bekúszik a lánc belső részeibe is, de a waxokkal ellentétben nem szárad rá a láncra, végig megőrzi a folyékony halmazállapotát. Érzésre szuperül keni a láncot és tényleg jobban bírja, mint a nagy átlag.  A leghosszabb napjaim, 4-5 órás keményebb montizás végére is volt még elég kenés a láncon. De ilyenkor én kis takarítás után jellemzően újra be szoktam vékonyan kenni. A koszt a gyári leírásnak megfelelően tényleg nem igazán gyűjti, határozottan jobb ezen a téren, mint a klasszikus olajak. A keletkezett kosz sem olajsár, tehát ha valamit összekennél vele azt sokkal könnyebb lemosni, kitisztítani.

https://bikelogistics.hu/termekek/karbantartas/kenoanyagok/113101_joes-no-flats-ptfe-dry-eco-nano-lube-lancolaj/

Ennek is van esős körülményekre fejlesztett verziója NANO ECO WET néven. Ez egy érezhetően sűrűbb, de szintén fehéres színű, a waxokra emlékeztető kenőanyag, de nem olaj. Vízbázisú, Nano részecske és PTFE tartalmú cucc, de más sűrűségű keverék, illetve feltételezhetően még tartalmaz más adalékot is, aminek az a végeredménye, hogy esős, saras körülmények közt tovább marad a láncon. Ez amúgy tényleg így volt. Nem állítom, hogy semmilyen sár nem tudja lekoptatni, mert ugye az le dörzsöl róla bármit. A víznek viszont tényleg sokkal jobban ellenáll, mint a száraz időre tervezett. Az sem rossz amúgy de, ez tényleg jobb. Más kérdés, hogy terepen tiszta vízzel ritkán találkozunk, a sár meg nem nagyon válogat, leszed előbb utóbb ezt is, de a sűrűsége miatt egy fokkal mindenképp jobb. Ha klasszikus Wet olajukhoz kellene hasonlítani, nehezen tudnék különbséget tenni, egyformán jó mindkettő.

https://bikelogistics.hu/termekek/karbantartas/kenoanyagok/113102_joes-no-flats-ptfe-wet-eco-nano-lube-lancolaj/

Összegezve a négy termékből nálam három kiváló volt, egyedül a száraz időre való olaj az, amiben nem éreztem az extrát. Jó az is, de ha van jobb termékük, alig drágábban, ami a NANO ECO DRY, akkor inkább azt venném. És az még környezetbarátabb is.  A nedves időre kitalált kencéik közt nehezebb lenne választani, teljesítményben én ugyanolyannak éreztem mindkettőt. De a környezet tudatosság miatt és hogy kevésbé lesz tőle koszos a rendszer, én ott is a NANO ECO  WET-et ajánlanám. De teljesítményben a klasszik nedves időre szánt olajuk is hozta ugyan azt.

Kis extarként pedig mutatunk még egy kefe szettet tőlük. A JOE’S Brush set sokat segít a lánc és a hajtás alkatrészeinek tisztán tartásában. A tiszta hajtás meg ugye a tartósság és a jobb működés kulcsa, tehát legalább olyan fontos része a lánc ápolásnak, mint maga a kenés. Ebben nyújt segítséget ez a szett. Van bennehárom kefe, az egyik kimondottan a sor és a lánc tisztítására. Egyszerű, de ügyes eszköz. Ki lehet kaparni a sarat és koszt a sorból illetve a kefés részével tovább tisztogatni azt. Anyag kb. törhetetlen műanyag, szóval tartósnak is tűnik. Persze vannak erre házi praktikák is, de ezzel mégiscsak könnyebb. A másik két kefe inkább a váz és a kerék rejtett zugainak tisztogatására valók. Ezek is hasznosak és gyorsítják a takaríts folyamatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like