Három szuper, a kényelmedet szolgáló cucc a PRO-tól

A jobb bringás élmény sokszor az apróságokon múlik. Olyan dolgokon, amire sokszor nem is gondolnánk. Pedig érdemes mert relatív kis pénzből sok örömet okozhat, ha megtaláljuk a sámunkra ideálist. Mi most egy nagyon szuper nyerget, egy különleges markolatot és egy mszintén ritkaságszámba menő kulacs és szerszám tartó kombót mutatunk meg nektek.

Pro Stealth Offroad nyereg

Sosem használtam még 152mm széles nyerget, de a forgalmazó ragaszkodott hozzá, hogy ezt ki kell próbálni. A típus meg kimondottan tetszett, úgyhogy miért ne?! Ez is egy meló, meg kell csinálni.

A Stealth Offroad a mai trendeket követő rövid testű nyereg. Kimondotton szép darab, vagány forma és design, 7mm-es üreges acél sínekkel. Anyaga és kidolgozása minden részletében igényes, nagyon minőségi cucc, kimondottan jól mutat a bringán még a 152mm ellenére is.  Lehet, azért nem tűnik szélesnek, mivel az orr rész is arányos széles, erősen párnázott. Ha valaki mégis a keskenyebbekhez ragaszkodik, akkor tud még 142mm-est is választani. Súlya 195gramm, ami kimondottan nyerő egy acél sínes és ilyen jól párnázott nyeregtől.

A felszerelés, illetve a beállítás a gyártó ajánlása szerint, úgy ajánlott, hogy a dobozba lévő méret sablonnal, ami egy 80mm es keret, csekkoljuk a régi nyereg ezen pontjának a kormánytól való távolságot, majd az új nyeregre szintén ráhelyezzük ezt a keretet és úgy állítjuk be a kormánytól való távolságot, hogy ez a 80mm-es szélességű rész az új nyeregnek is pont ugyanott legyen, mint a régivel volt. Erre azért van szükség, mert ezek a rövidebb testű nyergek centikkel rövidebbek, mint a régiek, ezért ha a nyereg orrát vagy végét vesszük alapul, akkor az akár több cm eltérést is adhat a tényleges ülés pozícióban. Na és ha fent van érdemes a nyeregmagasságra is szánni még egy percet, mert az is eltérhet esetenként.

A középső részen, a karbonszálakkal erősített polymer test lyukas, csak egy elvékonyított EVA töltőanyag réteg található középen. Ezzel is csökkentve a középső zóna nyomásást a kényesebb helyeken. Sok gyártó ezt teljesen lyukasra hagyja. Kényelmi szempontból ennek már nincs jelentősége, ez a megoldás talán annyiból jobb csak, hogy a sár nem talál be alulról, de ez már csak apró részlet.

Mint írtam kimondottan jól mutat, nagyon sportos forma. Lássuk, mit tud:

Nem okozott csalódást, sejtettem, hogy jó lesz, de igazából még attól is jobb lett. Kényelmes az első pillanattól kezdve és fura mód egyáltalán nem zavaró, hogy szélesebb. Sőt néha még jobb is volt kicsit, jobban tudtam kontrolálni a combommal. De soha egyáltalán nem volt útban a lábamnak, akkor sem, ha egészen hátra kellett helyezkednem. Talán ez a jól kialakított, megfelelően lekerekített éleknek köszönhető. Az egyetlen, ami néha zavart picit, hogy a nyereg PU borításának szélén lévő gumis koptató rész húzta a szőrömet, lehet ezt már kimondottan borotvált lábhoz terveztékJ Szerencsére nem vészes a dolog, csak meglepett, de ez nem tántorítana el tőle. Sőt igazából ez a rész is kimondottan tetszett, mármint a koptató. Jó ez a gumi szerű erősítés rajta, mert nem dörzsöli ki a nadrágot.

Tekerésnél minden szituban imádtam, síkon monoton tekerésnél is kényelmes, itt kimondottan jól jött a nagyobb szélesség, adott egy kis extra felületet. Mégis mindig minden pillanatban hagyott szabadon mozogni, nem volt zavaró a tekerésben. Ami még kimondottan tetszett benne a viszonylag széles orr rész, ami baromi sokat segített a legmeredekebb részeken, nagyon kényelmes volt, ha ki kellett csúszni kicsit jobban a nyereg orrára. Azt hiszem ezen a területen az eddigi legjobb volt.

Összegezve, a Stealth Offroad egy olyan nyereg, ami egyszerre szuper akár egész napos túrákra is, de legalább ugyan olyan jó versenyzésre is. Kialakítása, gondolok itt a kényelmes orr részre, nagyon sokat segít, ha az ember maxon nyomja, és előre csúszik ilyenkor. Nagyon bátran ajánlom, nekem nagyon bejött, abszolút max pontos a cucc.

https://www.pro-bikegear.com/uk/mtb/saddles/stealth-offroad-sport-saddle

Ajánlott fogyasztói ár: 54.990Ft

A méret a lényeg, avagy teszteljük a 36mm vastag PRO Econtrol Lock On markolatot.

Aki olvasgatja a tesztjeimet, lehet észrevette már, hogy ez a markolat dolog egyre kényesebb kérdés nálam. Lehet öregszem és kényeskedem, de lehet a ripityára tört csuklóm a maga három műtétével és nemesfém extráival is igényli már a jó megoldást ebben a témában. Erre a markolatra már amúgy kimondottan kíváncsi voltam, mert talán a legvastagabb a piacon, nekem meg alapból ezek jönnek be a hosszú E.T. újaimmal.

Az Econtrol, ami, mint a neve is sejteti, e-bike-os és agresszívabb stílusú bringásoknak terveztek. A nagy átmérő és az ovális forma sokkal jobban megfogható, kontrolálható. Bár a markolat csak egy bilincses, de az legalább jó erős, illetve a belseje szerintem kúpos kicsit, mert a felszerelésnél a végébe beleszorul egész rendesen a kormány, ez egyrészt segít fixen a helyén tartani, másrészt a kisebb torzulásokat, mozgásokat is minimalizálja.

Ránézésre: „úristenveribig!” Ezenkívül az is rögtön látszik, hogy nem kör, hanem ovális keresztmetszetű a cucc. Tolómérővel mérve olyan 37x33mm hivatalosan 36X32, gondolom a gyártók – egyébként logikusan – nem számolják bele a mikro bordákat, amik a tenyered alatt összenyomódnak.

Az Econtrol markolat struktúrája egyszerű, de nagyszerű. Az egyik fele 45fokban jobbra a másik balra futó mikro bordákkal van ellátva, jó sokkal. Ezek rendelkeznek némi izzadtság elvezető tulajdonsággal, de inkább a jobb tapadás és a nagyobb kényelem érdekében születtek. És amúgy működnek is a gyakorlatban, ahogy azt várjuk tőlük. Tényleg kimondottan kényelmessé teszi kesztyű nélkül is a sok kis borda, ahogy összenyomódásukkal finoman felveszik a tenyered formáját. Nem mélyek, így a kontrol feszes marad, de mégis kicsit puhítanak a felületen, valamint ergonomikusabbá is teszik azt. Ami a csúszást illeti, részben szintén ennek, másrészt feltételezem, hogy a kétkomponensű anyagának is köszönhetően még rommá izzadva is egészen jól lehet bele kapaszkodni, abszolút nincs döglött hal effektus. Nem akar kicsúszni a markolat a kezedből.

Élesben, az első érzés, hogy milyen mocsok kényelmes a nagy átmérő és az ovális forma miatt. Bár nincs benne extra ergonomikus kialakítás, mégis az ovál nagyobbik fele egyfajta extra támaszkodási felületet ad és ez nagyon komfortos, illetve stabil, sőt valahogy olyan feszesebb, precízebb vele az irányítás.

 Persze biztos, hogy nem mindenkinek kell ilyen nagy átmérő, sőt azt gondolom én is határeset vagyok, egy 34mm-es is lehet elég lenne. Nekem kb. 19,5-20cm a tenyerem és az ujjaim együttes hossza, aki ettől nagyobb mancsokkal rendelkezik, az tuti imádni fogja, mert mind kényelemben, mind kontrolban nagyon sokat ad egy olyan markolat, amit tényleg jól meg lehet fogni, nem tud mocorogni a tenyeredben. Viszont nem érdemes túl nagyot venni sem, mert az meg kicsit szintén fáraszthatja az alkart. Szóval mindenki válassza a kezéhez passzoló átmérőt.

Összegezve, szuper cucc, de tényleg nem kell túltolni, nem kell mindenkinek ekkora méretre váltani egyből, de L-es méret felett már erősen megfontolandó és kipróbálandó.  Az Econtrol ezen a téren egy abszolút hiánypótló cucc, és emellett még szuper jó is.

https://www.pro-bikegear.com/uk/accessories/grips/econtrol-lock-on-grip

Ajánlott fogyasztói ár: 11.290Ft

PRO Smart Bottle Cage

Szeretem, ha egy rendszer integráció azért születik, hogy tényleg kicsit könnyebbé és szebbé tegye a dolgainkat, ez esetben azt a káoszt hivatott kiváltani, amit időnként a bringázáshoz szükséges javító holmik és egyéb kellékek sokasága tud generálni a bicajunkon.

Tehát az alap a kulacstartó, amit kvázi mindenki használ ugye, de legalábbis szinte minden bicajon van belőle legalább egy kulacstartónak felszerelési lehetőség. A pro mérnökei, igyekeztek mindent is rá aggatni, hogy így egy helyen legyenek és akár igény esetén az egészet úgy, ahogy van egy másik bicajra is át lehet tenni, a két kulacstartó csavar segítségével. Jó megoldás ez az olyanoknak, akik nem szeretik a hátukon cipelni, illetve szanaszét tárolni a bicajon, zsebekben és mikor hol hozni-vinni ezeket az eszközöket, ráadásul így, hogy egy helyen van, csökken annak az esélye is, hogy valami otthon marad.

Nézzük végig, miket tud:

  • Állítható a furatokhoz képest a pozíciója (kb. 4cm)
  • Balról, jobbról, fentről és középről is behelyezhető a kulacs
  • A kulacs alatti rész helyet biztosít bizonyos PRO mini szerszámoknak,
  • Baloldalán egy pumpatartó konzol kapott helyet, ami szintén PRO pumpákkal kompatibilis, de kis szerencsével mással is.
  • 2db Gumi leszedő is jár hozzá, ezek a tartó jobb oldalán helyezkednek el, és egy gumi heveder rögzíti
  • Rögzítési pont a hátsó részen egy 300 ml-es PRO tároló boxhoz, amibe belsőt és vagy egyéb dolgokat rakhatunk. (sajnos ezt nem próbálhattam)
  • Súly: 80g, ami nem is rossz egy átlag kulacstartóhoz képest

Az ötlet szuper szerintem és a kivitelezés sem rossz. Láttam már ugyan szebb és letisztultabb formákat és szebb műanyagot is de ez sem rossz, és a funkcióját szuperül ellátja. Szuper megoldás olyanoknak, akik szeretik egy helyen tudni, szépen rendezetten a dolgaikat, vagy hozzám hasonlóan időnként bicajt cserélnek és így az egész felszerelést egy perc alatt át tudják tenni egy másik bicajra.

https://www.pro-bikegear.com/uk/accessories/bottle-cages/smart-bottle-cage

Ajánlott fogyasztói ár: 7.290Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like