Northwave Rebel 3 MTB cipőt teszt. Egy igazán színes egyéniség

A Northwave a fiatal kori énem egyik vágyott, de valahogy soha el nem ért márkája. Illetve ez nem teljesen igaz, de eddig csak téli cipőt és ruhát használtam tőlük, a nyári valahogy eddig teljesen kimaradt, pedig mennyire tetszettek! A 90 es évek közepén jöttek ki a felemás színű modelljeikkel, nagyon vagányak voltak és jók is. A világ elit jelentős része használta, de akkoriban itthon sajna kapni sem lehetetett az akkor még csak cipőket gyártó Northwavet. A vagány stílus szerencsére napjainkban is jelen van a márkánál így most a legszebb cipőjüket a Rebel-t tesztelhettem pár hétig.  Bár több színben is elérhető és mindegyik szép is, de az olajos/terepmintás színű modellre mióta megláttam vágyom, így természetesen arra szavaztam????

Nézzük a száraz tényeket először:

 Súlya 385g/db 44-es méretben. Nem rossz, sőt a kategóriában jó.

Talpa a pedál résznél Carbon 12-es flex indexel. Pont elég merev, de még lehet benne járni.

Felső része: egybeszabott Biomap kialakítás. Ez nem tudom mit jelent, de rohadt jó.

Csat: SLW3 mikrometrikus csat. Ez is príma.

Betét: Performance Regular Fit. Nekem ok volt.

Szemrevételezés alapján nagyon igényes darabról van szó. Minőségi anyagok és kidolgozás mindenhol. Nem nagyon lehet belekötni. A megjelenése pedig egészen pazar és egyedi. Lehet, van ilyesmi másnak is, de én nem tudok, hirtelen nem tudnék egyet sem mondani. A design annyira egyedi, annyira nincs közvetlen színharmónia az olajos színű Sram Eagle cuccokon kívül semmivel, hogy pont emiatt bármilyen bringához vagy ruhához passzol. Brutál látványos, ahogy ez az olajos kékes-zöldes szín minden fénynél, minden irányból kicsit máshogy tükrözi a fényt és ezáltal más színben ragyog. Én ugyan szeretem az egyszerű színeket, de ez tényleg totál elvarázsol. De ha neked nem jönne be, vagy szereted az egyszerűbb design-t, akkor is tudsz választani másik öt színből.

Belebújni nagyon könnyű, bőven megfelelő mértékben nyitható, nem kell belefeszegetni a lábfejed. Azonnal érződött, hogy jó lesz. Olyan mintha pont rám szabták volna. Sehol nem nyom, nem szorít, de egyáltalán nem is lötyög. Fontos megjegyeznem, hogy nekem közepesen keskeny és alacsony lábfejem van, mindenképp próbáld fel mielőtt vásárolsz! A márka ismerői szerint, ha vastagabb a lábfejed, akkor érdemes az Extreme XCM 4 cipőt is megnézned, ez picit bővebb szabású a felső rész is könnyebben igazodik a lábadhoz.

Persze használtam is, nem is keveset. És szerencsére, ahogy az első próba után sejthető volt hosszú távon is ugyan ezt kényelmet tapasztaltam. Nem alakul ki sehol sem olyan pont, ami kényelmetlenné teheti. Illetve egyetlen apró problémával azért találkoztam, bár lehet ez egyéni és lábfej függő, de a nyelv némi tekerés és helyezkedés után hajlamos kicsit elmozdulni kifelé. Ezt ugyan némi tuningal meg lehet oldani, de gyárilag is egyszerűen kiküszöbölhető lenne. Remélem, majd figyelnek erre a jövőben.

Tekerésnél az a fajta sportos bringás cipő érzés, ami nem attól kényelmes, hogy puha és bélelt hanem, hogy jó a szabása és mindenhol a lábadra feszül egyenletesen a viszonylag merev anyagú felső rész. A merevség jó, mert ettől lesz kényelmes akkor is, ha kőkeményen nyomod, vagy sprintelsz és emiatt nagyon feszesre kell húzni a cipőt. Ez egyenletesen fog illeszkedni akkor is, nem pedig pontokban nyomni, zsibbasztani. Ha nagyon keményen nyomod akkor is kényelmes marad úgy, hogy közben nagyon jól fogja a lábfejed, igazi nagy teljesítményre optimalizált cipő, mégis kényelmes laza túrázáshoz is.

A merevségére sem lehet panasz. Igazából menet közben alig érezni, hogy rugalmasabb lenne, mint az abszolút csúcs modellek. Inkább csak járásnál, bringa tolásnál tűnt fel, hogy mennyivel jobban rá tud hajolni a talajra és ezáltal jobban is kapaszkodik, de tekerésnél nagyon pici a különbség. És ha már tolás, akkor meg kell jegyezni, hogy nagyon jó lett ebből a szempontból is. Stabil, tapad, még vizesen is egész jól, és a műanyag mászó fogak is baromi sokat segítenek, és nem csúszkál ki a sarkad belőle közben. Tolásnál egyértelműen jobb, mint a full profi versenycipők, azokat érthető okokból, nem annyira fejlesztik erre a célra. A mintázat pedig jól tisztul, és jól segíti a pedálba való dokkolást. Szinte mindig azonnal bele vezette a cipőt.

 Az SLW3 fantázia nevű csat tényleg szuper, én jobban szeretem, mint a BOA-t. A betekerés ugyanúgy működik, de a lazításnál a kis pöcköt két irányba lehet nyomni. Az egyik irányba csak egy fognyit lazít vissza, míg a másik irányba nyomva teljesen ki lehet lazítani. Véletlen szerű lelazulás így abszolút kizárt, akkor sem, ha megkopna. Viszont finoman lehet rajta kicsit lazítani, ha túlhúzod esetleg. Ha megsérülne, akkor természetesen cserélhető, kapható külön a szerkezet!

A Talpbetét is nagyon kényelmes volt, nem éreztem talpfáradást, nyomást vagy bármi problémát sem egész napos tekeréseknél, sem keményebb tempónál.


Szellőzése szuper, a felsőrész ugyan elsőre elég zártnak tűnik, de szinte minden része szép és praktikus perforációkat rejt, amin keresztül jól és egyenletesen áramlik a levegő a cipő minden részébe, ezzel biztosítva a megfelelő szellőzést. Bár a teszt tavasszal készült, nem 40 fokban, de azért érezni, hogy minimálisan sem izzad bele a lábam, úgyhogy ettől nem félnék.

A tartósságról tapasztalatból nem tudok nyilatkozni egy hónap után, de úgy érzem, azzal sem lehet gond, erős és minőségi anyagok. Az orr részen és a sarkon elhelyezett erősítések, protektorok jól védik a lábujjakat a felverődő kövektől, valamint ezek a cipőt is kiválóan óvják a külső sérülésektől. Szerencsére ezek nem túl bumszlik, így nem rontják az összképet, hanem pont egy sportos agresszívabb külsőt adnak a cipőnek. Viszont a felverődő cuccoktól és sérülésektől tényleg jól védenek.

Ugyan a Rebel nem az abszolút csúcs modell a Northwave kínálatában, de minden paramétere és tulajdonsága alkalmassá teszi magas szintű versenyzésre is. De emellett a kényelemre is nagy hangsúlyt fektettek így egész napos hobbi sport, vagy kemény tekerésre is ugyanúgy szuper.   Nagyon ajánlott modell, ráadásul egész kedvező áron.  Alkalmi bringásoknak ugyan talán felesleges ilyet venni, de aki sportosabban nyomja, az imádni fogja.

Extraként idénre kijöttek egy új design-al, a Rebel 3 Epic Series is, ami a legendás dél afrikai Cape Epic versenyre készült  a Canyon-Northwave csapatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like