sGBS kiegészítők, made in Hungary

Aki benne van népszerűbb hazai bringás Facebook csoportokban az, az utóbbi hetekben többször találkozhatott már az sGBS névvel, ami Gajer Tamás egyedi tervei alapján 3D nyomtatással készült kis bringás kiegészítőit takarja. Nem világmegváltó dolgok, de csupa olyan kis apróság, ami minimális beruházással, sokkal kényelmesebbé teheti egy bringás életét. Volt is sok reakció a posztokra, nekem is elég volt 3mp és írtam is neki. Szeretem az ilyen kreatív megoldásokat, ezért elkezdtünk beszélgetni ezekről kicsit, és nekem nagyon bejött a mögötte lévő filozófia és gondolkodás.

Ezért következzen most egy kis bemutató a cuccairól és egy kis interjú vele.

Elöljáróban mesélnél pár szót magadról? Hogy jött ez az egész?

Gépészmérnökkén végeztem, és jelenleg termékfejlesztő mérnökként dolgozom egy nagyobb multinál. A kerékpározással kiskoromban kezdtem el komolyabban foglalkozni országúti szakágban a KSI-ben. Már akkor is kedvenc helyem volt az egyesületi műhely, imádtam magam megoldani a technikai problémákat. Több év kihagyás után, pár éve barátaim szóltak, hogy menni kéne a Budaörs környéki ösvényekre egyet tekerni, adtak alám egy full merev bicót, amin visítoztam lefelé, akkora móka volt, és azóta is tart a szerelem. Innen is köszönöm kági cimboráimnak! 

A termékeket saját magam fejlesztettem, először csak barátaimnak és magamnak, mert sok olyan kis problémával vagy kényelmetlenséggel szembesültem, amit úgy gondoltam, hogy meg tudok oldani a 3D nyomtatómmal. Volt itt centrírozás villára gumizott hurkapálcika segítségével, szigszalaggal a hajtókarba szorított összemókolt tubeless javítókészlet és egyéb nyalánkságok. Ezekre próbáltam egy sokkal jobban használható és kulturáltabb megoldást találni, nem horror áron. Innen is jött a név ötlet: a régi mókolt/(full) ghetto megoldásaimat ültettem át egy már sokkal használhatóbb és szebb formába, amik azért nem ütik meg egy szanaszét eloxált csilivili kiegészítő szintjét, ezért lett semi-Ghetto Bike Solutions a név. 

Én azt hittem ez a 3D nyomtatás még nagyon különleges és drága dolog, és keveseknek elérhető. Hogy is működik pontosan ez a FDM 3d nyomtatás?

Az FDM 3D nyomtatás egy olyan műanyag alkatrész gyártási eljárás, ahol a hőre lágyuló műanyagot a nyomtató egy 3 dimenzióban mozgó olvasztófejen keresztül extrudálva képezi le a megtervezett tárgyat rétegről rétegre. A 3D-ben megtervezett alkatrészt egy szeletelő szoftver segítségével 0.1-0.24mm vastagságú rétegekre bontom, és így készül el a nyomtatási program (gcode), amit utána a nyomtató értelmezni tud, és nyomtatja ki az alkatrészt. Maguk a 3D nyomtatók (főleg az FDM), igen széles árkategóriában mozognak, a 60.000-es kategóriától egészen a milliós gépekig. Nyilván az előbbiekkel több gond van, foglalkozósabbak, én meg nyilván szeretek bütykölgetni…

Jól tudom, hogy ezekbe millió féle anyag tölthető, te mit használsz?

Alapvetően PLA (politejsav) anyagot használok. A PLA alapanyag általában magas keményítő tartalmú gabonafélékből, pl. kukorica, erjesztve készül, és biológiai úton lebomló. A PLA anyag használatának legfőbb okai, hogy könnyen nyomtatható, könnyen beszerezhető, mechanikai tulajdonságai az általam gyártott termékekhez tökéletesen megfelelőek, és olvasztása közben mérgező gázok nem keletkeznek (pl. az ABS műanyaggal szemben), ami számomra azért fontos, mert a lakás egyik szobájában van a nyomtató, nem egy külső műhelyben. Nem utolsó sorban, mint az előbb említettem, biológiai úton lebomló anyagról beszélünk, ezzel is kevésbé terhelve a környezetünket. 

Illetve használok még TPU-t, ami egyfajta gumi, ha épp rugalmas alkatrésze van szükség. 

Miket gyártasz egész pontosan?

Mini centrírozót, ami nem nagyobb egy összetekert belsőnél. Tárolókat, kormanyvégbe és hajtókarba (ez még fejlesztés alatt), amikbe pl. a meglevő tubeless javítókészleted rakhatod, így nem kell már azt a zsebben, táskában vinned, majd esetleg véletlen otthon hagynod. Van óratartóm is, ami védett helyen tartja az órát, és rendelkezik egy lánc patent szem tárolóval. Ezenkívül szelepmag kiszedős szelepsapkát, és pótbelsővel össze rögzíthető minitool-tartót is terveztem. 

A tervezéskor a legfőbb elveim azok voltak, hogy a termék ergonomikus legyen, ha lehet szerszám nélkül lehessen használni, vagy ki be szerelni őket, és ha a biciklin vannak, pl. tárolók, akkor ne zörögjenek.

Centrírozót rendelt tőlem Gyémánt Tomi is (Diamond Garage), és használja a műhelyében kisebb centrírozási munkákhoz, ez azért elég jó visszajelzés volt, hogy használható eszköz. 

Van e még valami most a fejedben, amit szintén le akarsz gyártani a közeljövőben?

Ötletek vannak ☺ Időm az kevés, és egyre kevesebb. 2 hónap múlva jön a trónörökös, és itt most nem egy új Canyon Spectralra gondolok a mostani helyett, hanem jön a gyerkőc. Most a maradék egyre kevesebb szabadidőmben küzd egymással a „menjek bicózni egyet” és a „de még meg kéne azt is dizájnolni”. Így végül az jelenleg futó projekteket próbálom véglegesíteni, tökéletesíteni, és most egy ideig ezek lesznek elérhetőek.

Ha jól értem, akkor most már megvásárolhatók bárki számára az általad tervezett és nyomtatott termékek. Hol és hogy lehet ezeket beszerezni?

A legkönnyebben, úgy, ha facebookon megkeresitek az sGBS oldalt, és ott írtok nekem. Illetve ott találtok is bővebb infót a termékekről, komatibilitási témákról, stb. Direkt link: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086412795281

Illetve ha valaki inkább az emailt preferálja, akkor az sgbikesolutions@gmail.com címen is elér. 

Egyedi igényekkel is meg szoktak találni? 

Meg, igen, és igazából szerettem is ezeket a side-projekteket, sokat lehet belőlük tanulni! Viszont a fent említett okokból kifolyólag most egy ideig ezeket szüneteltetem. Aztán gondolom majd megkeresnek egy olyan izgalmas kéréssel, amit bevállalok… ☺

Melyik a legnépszerűbb terméked és mit csináltál legutoljára?

Legutóbbi vásárlóm megkeresett a kormányvég-tárolóval kapcsolatban, rendelt egyet, aztán mire kinyomtattam, kért még kettőt, és még egy hajtókar tárolót is. A legnépszerűbb a mini-centrírozó.

Mi is kipróbáltuk és megnéztük a termékek egy részét természetesen.

Elsőként a centírozót, ami tényleg nagyon jól használható, ugyanúgy finoman és pontosan mutatja a felniben futó legkisebb nyolcast is. Könnyen rögzíthető vázra és telóra is, egy mozdulat az egész a gumis rögzítő gyűrűvel. És a legjobb, hogy bárki bárhova magával viheti, könnyedén elfér egy szerszámos ládában is, így nem kell egy komplett centír állványt vinni magaddal a versenyre, túrára.  Ára: 7000Ft szerintem kötelező darab otthonra, ha szoktál/tudsz magadnak centírozni.

A középtengelybe bújtatható tubeless javító szett tároló is zseni kis cucc és így sosem marad otthon a cucc. A véletlenszerű kicsúszást gumi gyűrűk akadályozzák meg, de a kiszedése, ha szükséges mégis egyszerű egy kihúzható kis fogantyú segítségével. Ötletes, egyszerű és működik. A Kellys defekt javító szerszámját lehet bele rejteni. Ez egyszerű, olcsó, és beszerezhető, de más hasonló szerszámokkal is működik, ha nem is minddel.  Ja és még egy patent szem is bele rejthető a kis tárolóba. 

Aztán van egy ugyanilyen tároló a kormány végbe is, de annak van egy olyan kényelmetlensége, hogy csak a zárt végű markolatokkal működik, az tartja a helyén, így viszont ha szükség van rá, előbb le kell szedni a markolatot. Ez lehet nem mindenkinek tetszik, de ennek is meg vannak az előnyei, innen pl. biztos nem lopják ki.

És végül van egy pofás Garmin konzol is, aminek két különlegessége van, az egyik, hogy homorú ezáltal nagyon jól illeszkednek hozzá a domború hátlappal rendelkező órák is.  A másik, hogy ebbe is lehet lánc patent szemet rejteni.  

Egyszerű kis dolgok ezek, de tényleg könnyebbé és kényelmesebbé tehetik imádott sportunkat. Nem mellesleg apró ajándéknak is kiváló ötletek. 

További részletekért keressétek Gajer Tamást  https://www.facebook.com/profile.php?id=100086412795281

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like