Hogyan öltözz jól az őszi/téli időjárásban, a Castelli és a Bringaland ajánlásával

Állandó harc ez az elemekkel, főleg ilyenkor mikor fél óra alatt változik az időjárás akkorát, hogy szinte a teljes rajtad lévő kollekciót cserélhetnéd is le, de ha már kint vagy épp, akkor erre semmi esély ugye. Napon még szép az idő, de ha beborul már kimondottan hideg tud lenni, nem beszélve az esőről és a szélről, szóval sokat dob a pillanaton ha a ruházatod minden helyzetben komfortos marad.

A Castelli, mint a bringás ruhák Ferrarija, természetesen erre az időjárásra is kínál megoldást. Sajna a minőségnek ára van, ezt be kell lássuk, de azért két dologgal erősen kompenzálja ezt. Egyik a  tartósság, nekem van olyan Castelli (Giant Team) bringás szettem, amivel 2003-ban versenyeztem és még mindig hibátlan, nem vékonyodott és mállott el az anyag, a gumis részek sem öregedtek el. Ok, már nem használom annyit és csak alá gatyának, de amit azokban az években kapott az nem volt épp kíméletes: A hat éves Castelli thermo mezem kb. hat éves és napi használatban van ilyenkor. Pici hátizsák okozta kopáson és esés nyomain kívül hibátlan. Tehát egy ilyen minőségi cuccot az ember nem csak 1-2 évig tud használni, hanem akár simán 5-10 évet is, ami jelentősen javítja az egy évre jutó árhányadot. A másik erősséges az a minőség és a megjelenés, egy ilyen cuccban egyszerűen annyival jobb kint tekerni, mint valami belépő szintűvel, hogy egyszerűen tényleg több örömed leled a bringázásban. Rossz időben is komfortosan fogod magad érezni ezért több lesz a bringázható napok száma is. Plusz még egy érv, hogy te lehetsz a legmenőbb csávó vagy csaj a placcon ezekben a cuccukban, szóval ez egy prémium cucc, amit meg kell fizetni, de megéri. Nem mellesleg számos profi csapat használja a termékeiket mint pl. a Ineos is ebben ment évekig, most pedig a Quick-Step sora használja.

A Castelli repertoárja igen széles, az idei őszi/téli katalógusuk 225 oldalas! Kizárt, hogy ne találj neked tetsző holmit. Mi természetesen nem fogjuk végig venni az egészet, de bemutatunk pár modellt, amik egyrészt nagyon szépek és praktikusak, másrészt hazai raktárról elérhetőek gyorsan.

Végig vesszük mit és miért érdemes ilyenkor választani, illetve időjárástól függően melegebb vagy szellősebb opciókat is mutatunk. A termékek mellé direkt nem írunk hőmérsékleti viszonyokat, mert ez nagyon egyéni lehet, de arányaiban egymáshoz képest igyekszünk érzékeltetni a különbséget. A ruhák aktuális árait a linkkel ellátott nevükre kattintva láthatod.

Az változatos őszi időben az öltözködés legfontosabb része a jó variálhatóság. Mint tudjuk az időjárás ilyenkor nagyon gyorsan és szélsőségesen tud változni. Felfelé a napon megolvadsz, mikor mászol mondjuk Dobogókőre, de aztán lefelé meg deres lesz a pajeszod mire leérsz Marótra az északi oldalon. Az átmeneti időszakra tehát olyan ruhákat kell választani, ami még nem túl zárt, de már szigetel megfelelően, és ezt kell még modulárisan szélállóvá tenni időnként. Az-az, az őszi bringázás alap pillére egy jó mellény vagy egy széldzseki. Ami persze legyen a lehető legkisebb és jól zárt, hogy ne járja át a szél a nyakánál sem.

A Castelli Aria Moss mellény az pont ilyen, elől fogja a menetszelet, ha felhúzod rendesen, teljesen passzosan zár nyaknál, nem süvít be a szél, de ha lehúzod, akkor tudsz szellőztetni, hátul egy nagyon szellős anyag segít kipárologni és természetesen kb. zsebkendő méretűre csomagolható és mindössze pár gramm a  súlya. A jó láthatóság érdekében természetesen fényvisszaverő elemekkel van ellátva. 

Ha már csípősebb, de még mindig változékony az idő, akkor ugyanez elérhető hosszú ujjú széldzseki formájában is, Castelli Aria Shell néven, aminek az oldala és a karok rejtet hátsó része a szellőztetős és egyben rugalmas anyag. Ez és a jó szabás felelős azért, hogy ne lobogjon és csattogjon rajtad a széldzseki lejtőn, nagy sebességnél sem. Egyrészt mert zavaró tud lenni, másrészt rontja a légellenállást is, valamint ilyenkor csökken a szigetelő hatása is kicsit. Természetesen ezen is vannak fényvisszaverők. A cipzáraik pedig becsípődés mentesek. Ez amúgy nagyon fontos részlet, mert kimondottan nem egészséges 50-el lefelé gurulva azzal vacakolni, hogy ne akadjon el, mikor fel kell húzni. Mind a mellény mind a széldzseki, nagyon picire összegyűrhető, kényelmesen elfér bármilyen zsebben.

És ha már felsőtest, akkor folytassuk is ezzel, de most a legalsó réteggel. Ide, amíg szebb napok vannak, akkor simán elég egy rövid ujjú aláöltözet pl. a Core Mesh 3, ami igazából az izzadtság bőrről való elvezetéséről és a felette lévő réteg bőrtől való eltartásáról gondoskodik így viselete télen és nyáron is praktikus. Szárazabb és ezáltal komfortosabb benne bicajozni. Egészen hihetetlen, hogy egyaránt jó nyáron és télen is, akár egy másik alá öltöző alá is. Ja és ha úgy alakul felveheted egy „kamionosok és kurvák” buliban is. ?

Persze ha bringázásnál maradunk, akkor fölé azért kell valami, ami szigetel, de még szellőzik. Ilyen  Castelli Puro 3, ami egy cseppet sem szélálló és nem is vízálló réteg, ellenben hihetetlen rugalmas, kényelmes és jól szellőző anyag valamint gyapjút is tartalmaz.  Aktív használat mellett nem túl hideg időben zseniális önmagában is, a meg hirtelen lecsap az árnyék, akkor fel lehet kapni erre a szettre az előbb említett, mellényt vagy széldzsekit, ami bőven elfér a hátsó zsebekben és azzal együtt már egészen hideg időben is kellemes hőérzetet biztosít.  És ha már hátsó zseb, akkor tegyük hozzá, hogy nagyon jó szabása van a Puro 3-nak. Annak ellenére, hogy nagyon rugalmas anyag, nem lóg idétlenül, mint egy csomó másik hasonló márka őszi meze, hanem vagány és sportosan feszes. Nagyon jó tartása van, nem húzza le a zsebed tartalma sem.

Ha már hidegebb az idő, akkor a hálós aláöltöző helyett vagy fölé a hosszú ujjú Castelli Prosecc alá öltözetet érdemes felvenni, műszálas anyagával pont szigetel annyit, hogy egy jó 5 fokkal kitoljuk a komfort zónát. Ez az anyag engem első tapintásra nem győzött meg, nem éreztem benne semmi extrát, de felvéve valami hihetetlen kényelmes. Olyan könnyed mintha semmi nem lenne rajtad ugyanakkor mégis érezni, hogy mindenhol rád simul, de csak könnyedén, és hogy már úgy egymagában is mennyire jó hőérzetet ad. Hideg napokon ez legyen alul és erre mehet a szigetelés pl. a fentebb említett Puro 3, és ha még hidegebb, akkor valamelyik szélálló felső is.

Aztán ez a fránya idő csak hűl tovább, és akkor jön a képbe a zseniális  Beta Ros Jacket, ami egy hihetetlen vékony szinte széldzseki szerű anyag. Tényleg majdnem olyan pici összehajtva, mint az Aria Shell széldzseki. De attól jóval erősebb és zártabb, valamint természetesen vízálló.

A front rész teljesen szélálló, de a hátulja is elég sűrű, nehezen fújja át a szél. De a széldzsekiktől eltérően, mégis egyenletesebben szellőzik. Anyaga minden irányban rugalmas és iszonyat pro-n néz ki. Természetesen fényvisszaverős és zsebei is vannak. Feszesen sportosan illeszkedik a testeden, ahogy azt kell, és tényleg brutál jól működik, úgy is, hogy csak hártya vékony és csak egy aláöltözőt veszel alá. Ha kézbe veszed, nem hiszed el hogy a gyártó 8-18 fok közt ajánlja, de ha felveszed és mész benne akkor már mindent érteni fogsz. Főleg akkor zseni, ha aktívan, keményebben nyomod, esetleg versenyzel, akkor nagyon optimális a hőháztartása. És mivel egyidejűleg cseppálló is, így ha elkapna az eső, akkor sem omlik össze a világ, ugyanúgy nyomhatod tovább. Nem olcsó cucc, de tényleg új lehetőségeket nyit meg és magasabb szintre emeli a komfortod. Ez egy igazán profi őszi/téli mez. Tudom, nem mindenkinek fér bele, pedig ez az a mire minden sportosabb bringásnak szüksége lenne.

Van egy köztes verzió is, ami a felsőket illeti, ez a Castelli Tutto Nano.  A Nano széria ránézésre és tapintásra egy szokásos rugalmas thermo mez anyag. Az extra tudása az, hogy vízálló, vízlepergető és közepesen szélálló úgy, hogy mellette egy klasszikus nagyon jól szellőző thermo anyag.  Hasonló, mint a Puro 3-tól csak kicsit sűrűbb azért, így megfogja a menetszél egy részét már. Nagyon jó anyag, kellemesen rugalmas, optimálisan sűrű és vízlepergető. Így szinte minden helyzetben jó tud lenni ha kiegészíted egy jó mellénnyel vagy dzsekivel. A tervezők gondoltak a rossz látási viszonyokra is és 360 fokos láthatóságot biztosító fényvisszaverőkkel látták el, de nagyon ízlésesen.  A Nano Flex cuccokon a gyári impregnálás 20-30 mosásig tud tartani, ha kímélően mossa az ember, de érdemes olyan mosószerrel, ami hideg, vagy langyos vízben is fertőtlenít, pl. Holmenkol textile wash. Ezt amúgy is tudom javasolni, egy normál módon mosott régebbi aláöltözőt beáztatva például fekete lesz a víz 1-2 óra áztatás után és a “büdösödésre hajlamot” is nagyban tudja csökkenteni a szintetikus ruhákban

A kézfejekre is gondolni kell persze. Szebb napokra nekem mindig elég volt egy nyári hosszú ujjú, mint pl. az Unlimited LF, de ez inkább csak 15 fokig jó kb. az Unlimited LF talán életem legkényelmesebb, legszebb és legelegánsabb kesztyűje. Könnyű belebújni és mintha rám öntötték volna. A tenyér rész varrás nélküli, így az nem fog nyomni, gyűrődni sehol. Nagyon tapad a markolathoz, és a tenyeredhez is, baromi jó fogást biztosít. Van egy pici nyomáselosztó betét a tenyér tövében ahol támaszkodsz a kormányon. Ez nagyon ötletes, mástól még nem láttam ilyet. Pici de pont ott és pont annyi, ami kell, ha támaszkodsz csak. ha meg keményen nyomod akkor csak a vékony bőr nincs semmi extra, én ezeket szeretem. Felső része egy ritka szövésű, elasztikus anyag, teljesen a kézfejhez simul és ezáltal nagyon stabilan illeszkedik. 

Az CW6,1 Crossegypicivel robosztusabb és sűrűbb szövésű kesztyű, ez jó lehet akár 10 fok körül is vagy Cyclo cross versenyeken hidegebb időben is. A tenyerén rengeteg szilikon csík és pötty segíti a tapadást és itt is megtalálható az a két cm-es kis terhelés elosztó betét. A csukló rész ennél a modellnél tépőzáras és szigeteltebb neoprén szerű anyag. Ez egy olyan igazi mindenes kesztyű igazából.

Ha laza hosszú ride-okat mész és alacsony az intenzitás vagy a hőmérséklet, akkor talán a Castelli Perfetto Light modell a legjobb választás, ugyan ezt nem próbáltam de a paraméterei alapján tökéletesnek tűnik a késő őszi hűvösebb napokra. Ez már szélálló és kis mértékben szigetelt is természetesen. Valamint ahogy azt megszoktuk, a csapadéktól sem jön zavarba.  Sajnos az ujjaink ez elsők amik elkezdenek fázni, ezért ezek védelme igen fontos.

Az alsó testre is bőven van megoldás, nézzünk is párat, kezdjük a zoknival. Ilyenkor még nincs szükség vastag téli zoknira.  A legtöbb bringásnak elegendő egy kicsit erősebb, de még vékonynak mondható zokni, ilyen a Castelli unlimited 18 gravel zoknija, ami több színben is elérhető. Alul a talp egy átlagos erős zokni vastagságát hozza, felül pedig minimálisan vastagabb.  A szára feszes, jól rád simul és pont jó hosszúságú, szóval perfekt. Ezzel azért jellemzően 10 fokig el lehet lenni, de tapasztalatom szerint a lábfej hőérzetében van a legnagyobb szórás. Ismerek olyat, aki 0 fokban is el lenne ebben, én meg a téli cipőben is megfagynék ugyanakkor. De a többség tuti, hogy beéri ennyivel 10 fokig. 

Ha valaki mégis nagyon fázós vagy már alulról súroljuk a 10 fokot, akkor egy vékony, de jobb szigetelő képességű Castelli Bandito Wool vagy egy Mid winter 18 zokni lehet a befutó. Mindkettő merinói gyapjúból készül.

Nadrágban én kb. 12-14 fokig nyári rövidet használok és csak egy térd/lábmelegítőt veszek alá, ami viszont természetesen thermo, szerintem ez aktív tekerésnél bőven elég, főleg terepen. Pedig én fázós is vagyok, sokan szerintem ezt 10 fok környékéig is simán így nyomják.  A nyári nadrágok jellemzően inkább szellősebb darabok, de ebben az időben még többnyire elegendő, viszont ha kicsit mégis melegebbet akarsz, akkor a Castellinek van több olyan nadrágja is, ami kicsit melegebb.  A Free Aero  RC Pro a Castelli zászlóhajója. Rengeteg világ versenyt, többek közt Tour de France-t is nyertek benne, végletekig tökéletesítgették, aminek a részleteit  a linkre kattintva megtalálod, én most nem másolnám ide. A lényeg, hogy egy vérprofi nyári nadrág, tényleg minden részletre figyeltek. Amellett, hogy eszméletlen kényelmes a betét és az egész nadrág, van egy olyan tulajdonsága is (bár ez nem volt szempont a fejlesztésnél csak így alakult), hogy valamivel sűrűbb szövésű az anyaga, mint az átlag nadrágé, így ilyenkor ad egy kis plusz szigetelést a lábmelegítővel együtt. Pont ideális a korai őszi napokon.

De ha ettől is többre vágysz, akkor a Nano Flex Pro Race egy vastagabb, sűrűbb és vízálló anyagú nadrág, tehát akkor sem kell félned, ha elkap a hűvös őszi eső, főleg nem, ha ezt a szintén vízálló anyagú Nano Flex G3 térd/lábmelegítővel kombináltad. Ez a Nano Flex egy nagyon szuper anyag, kicsit sűrűbb és meleg, na meg ugye vízlepergető. Óriási segítséget tudnak adni ilyenkor. Nem kell folyton attól félned, hogy az egy kisebb, közepes eső tönkre teszi az edzésed, netán még meg is fázol. Persze nem jeges felhőszakadásra való ruhák ezek még, de egy kisebb átlagos esőt simán száraz bőrrel lenyomsz és ebből ilyenkor már bőven akad, lásd az idei szeptemberünk.  

Egy pro tipp, főleg montisoknak, hogy egy rövid gatya, lábmelegítő szettet még tovább lehet fokozni egy rövid héj nadrággal, ami véd a széltől és a felverődő sártól is, ez egy remek kombó hidegebb sarasabb napokon akár kicsivel 10 fok alatt is.

Ha meg végképp bemorcosodik az idő és lemegyünk 10 fok alá, borúsan eső eséllyel, akkor jön képbe a természetesen szintén vízálló, Nano Flex anyagú, közepes mértékben szél fogó Castelli Nano Flex Pro 2 hosszú nadrág, ami szerintem kb. 0 fokig aztán jó is, és az esőtől sem kell félni ez esetben sem. Ami tényleg egy rémálom már ilyenkor, mondhatni veszélyes. A nadrág lábszár része fokozottan vízálló és körben fényvisszaverő anyagú, ami ráadásul könnyedén le is törölhető. Így egyszerre ad extra biztonságot, mivel jól látnak minden irányból, illetve véd a felverődő víztől és még ezt a kritikusabb részt takarítani is könnyebb. Ami nekem ebben a nadrágban legjobban tetszett, hogy egyszerre volt olyan szabad, könnyed érzésem mintha semmi nem lenne rajtam, és egyszerre olyan mintha egy burokban védene mindentől is. Nagyon bejött! Nem ma kezdték az ipart a Castellinél, tényleg képbe vannak, mik azok az apró részletek, amire szükségünk van és, hogy mitől lesz igazán kényelmes egy bringás ruha.

Persze a fej védelméről sem szabad megfeledkezni, ezt ilyenkor a Bandito Cap vékony, sisak alatt hordható gyapjú sapkával, egészíteném ki. Elől és a lehajtható opcionális fül résznél dupla rétegű, de még nem szélálló, inkább még a megfelelő szellőzésen van a hangsúly.  Ha ettől melegebb sapek kell, mert fázós, vagy kopasz vagy, mint én, akkor a teljesen szélálló Difesa modell lehet a befutó nálad is.

Mindegyik ruháról el kell mondani, hogy tökéletesen kényelmes, kimondottan bringás szabás, tehát „nem mindenre is jó”, hanem elsősorban bicajra való. Ezért ha egy felsőbe belebújsz, akkor elsőre lehet, azt érzed vág hónaljban, vagy valahogy nem az igazi, mert ezek akkor lesznek jók ha előre hajolsz, karod is kicsit előre emeld, ahogy bicajon is ülsz, hisz az egész ahhoz lett szabva és tervezve. Ez mindenképp jusson eszedbe, ha felpróbálod!

Úgy vélem egy nagyon fullos átmeneti szettet sikerült itt most összerakni, amivel gyakorlatilag a magyar ősz és tavasz nagy része tekerhetővé válik, de sok téli napon is használható. A nehezebb extrémebb téli időre pedig hamarosan jövünk egy téli kollekció bemutatásával nektek.

Képek: Forgó Andris

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like