PRO Performance 22 funkciós bicska kulcs teszt. Minden re is…

Nem is gondolná az ember mennyire összetett dolog ez multi tool kérdés, legalábbis én régóta keresem az igazit. Talán most megtaláltam, de persze mindig, mindenkinek, minden szituban egy kicsit másra, másmilyen lenne a jobb, így ez egy never ending story igazából. De lehet csak az én felhasználói igényeim túl változatosak. Minden esetre ezzel a kulccsal most közelebb vagyok a tökéleteshez, mint eddig valaha.

Mit is kell tudjon egy jó multi tool (szerintem)

-Legyen kicsi

-Legyen elég nagy, hogy rendesen meglehessen fogni, ha kell

-Legyen könnyű

-Legyen még könnyebb

-Erős és tartós

-Praktikus, a gyakorlatban is használható

-Megfizethető, vagy inkább olcsó, na jó ebben lehet érdemes nem megalkudni

-Alap, hogy mindent is meg lehessen vele csinálni, de minimum, 2-2,5-3-4-5-6-(8) imbusz 25 torx, Küllő kulcs, (gumi leszedő) és persze láncprés legyen rajta

Nem kell hozzá különösebb szakmai tudás, hogy felismerjük a tényt, itt bizony ellentmondások is vannak.  Egyszerre mindent nem lehet, valamelyik irányba kicsit el fog húznia termék. És persze itt jönnek be az egyéni preferenciák. Akinek otthonra vagy kocsiba kell annak a több funkció, nagyobb méret, jobb fogás a prioritás. Akinek meg az, hogy a 9kg-os méreg drága bicajához kell edzésre/versenyre, annak meg pont a kis súlyú és épp csak a legfontosabb szerszámok, amik szóba jöhetnek.

Na, a PRO ezt a 22 funkciós cuccot szerintem szinte hajszál pontosan a kettő közé lőtte be. Így napi hangulat függvénye, hogy épp mindenre is jó, vagy egyikre sem megítélés alá kerül. De véleményem szerint inkább mindenre. Jó mondjuk a tényleg gramm fetisiszta racereknek versenyre tényleg túl sok, oda valami könnyebbet kell keresniük, de edzésre túrára abszolút vállalható a súlya és mérete. A design meg valami elképesztően jól sikerült. Azt hiszem inkább az lehetett a szempont a tervezőknél, hogy megcsináljanak egy igazi mindenest a lehető legkisebbre, ami még kényelmesen használható, akár akkor is, ha egész nap ezzel kell dolgoznod. És ez sikerült! Jó a fogása, mindenhez odafér, elég hosszú a szerszámok szárai, hogy kényelmesen jól lehessen vele dolgozni. A fogása pedig elég stabil ahhoz, hogy erősen meg is lehessen húzni, ha valamit meg kell. A versenyzők meg inkább használnak egy „a lehető legkönnyebb, de valahogy még éppen használható” verziót.

Ráadásul van egy nagyon jó tulajdonsága, mondjuk úgy moduláris. Tehát van a főszerszám, alu kerettel a 10 fő szerszámmal, imbuszok, torx, stb minden, ami kell, talán több is.  A gumi leszedőt és a használható minőségű és méretű láncprés kombót, ebbe bele csúsztatva kapcsolhatod hozzá. A láncprést a gyártó 12 sebességeshez írja, de igazából én úgy látom bármilyen lánchoz jó. Ennek az egységnek a belsejében van még egy pici lemez kulcs, ami további villás kulcs/küllő kulcs megoldást és egy csavarhúzót rejt, igaz ezek használata már azért kicsit kompromisszumos, inkább csak vészhelyzeti, de nem is tudom kinek és hova kellhet egyáltalán még ilyen, klasszik csavaranyákhoz való szerszám, mindenesetre megoldották vészhelyzetre plusz 5 grammból kb. Alatta meg egy lánc összeakasztó horog is elvan még rejtve. Így megvan a lehetőséged, hogy eldöntsd, melyik részeit cipeled magaddal. De szerintem, ha már megvan így egyben a legjobb és akkor mindenre fel vagy készülve. És ha már cipelés, akkor bár csak apró részlet, de hasznos, hogy adnak hozzá egy kis szövet tokot, ami azért praktikus, mert mikor a táskádban elszabadul, akkor nem olyan könnyen karcol és ver össze maga körül mindent, illetve a bekoszolódott szerszámtól is megóvja a környezetét.

Én az utazásaim, „túlélő” túráim során a világ túl felén az ilyen jól használható és mindenre is alkalmas szerszámokat hordom magammal, mivel semmi másra nem számíthatok. Most így hirtelen nehezen tudok elképzelni olyan s.o.s. szitut, amit ezzel nem, de más hasonló szerszámmal meg lehetne csinálni, szóval mindent is tud, amit kint terepen még meg lehet oldani.

Egy szerszám kiválasztásánál tehát, az a legfontosabb, hogy a saját igényeidnek a felhasználás módjának megfelelőt találj.  Ezt a szerszámot, leginkább azoknak ajánlanám, akik viszonylag sokat használják ezért fontos a jó fogás, és hogy a lehető legtöbb problémát meg lehessen vele oldani, de még nem akarnak nagyobb szerszámokat magukkal hordani. Akiknek nem az a súlyra és fölöslegekre végletekig érzékeny élversenyzők, viszont egy hobbi bringásnak versenyzőnek, tökéletesen alkalmas, x grammos súlya nekik még egyáltalán nem érezhető plusz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like