Endura MT500 Full Face enduro sisak teszt.

Itt az enduro szezon! Mondjuk azt nem értem miért ősszel van hazánk összes enduro versenye?! Sebaj, örülünk, hogy van! És ha már itt van, kaptam egy új MT500-as sisakot az Endura-tól, tesztre, használni, túlélni.  Köszönöm nekik!

A Singletrack sisakjuk (és a ruháikat) már évek óta használom, és imádom, ezért nagyon nem izgultam, hogy vajon jó lesz-e, de azért egy kicsit na, egy sisak nagyon egyéni, a full face meg pláne kényes téma. Stabilnak kell lennie, de mégse nyomjon, vagy szorítson sehol…

Bíztam benne, így olyan éles tesztet kapott, hogy a legelső használat a Kőszeg enduro volt, konkrétan maga a verseny nap. Előtte épp csak felvettem.  Természetesen hozta az elvártakat, nem okozott csalódást a legminimálisabb mértékben sem. Egyedül a bebújás, ami kicsit passzosabb, de lehet csak elszoktam ezektől. De mikor már a fejemen van, mintha rá öntötték volna. Sehol nem nyom, de mindenhol jól illeszkedik és nincs semmi mozgolódás.  Verseny tempónál is hozta mindezeket, kb. három órát rajtam volt, de semmi kényelmetlenség mindig tökéletesen hozta, amit várhat az ember tőle. Jó szellős, bár most nem volt nagy meleg de szerintem nyáron is elég szellős lesz. Lélegezni is jól lehet benne, semmivel nem nehezebb mint sisak nélkül, nem szorul bele a levegő.  A stabilitást természetesen hátul a tarkó részen elhelyezett szokásos tekerős rendszerrel lehet még fokozni, illetve  az állak oldalánál lévő amúgy egyetlen vastagított szivacs szettet és a fejtetőnél lévő vékonyabbakat is  lehet cserélni vastagabbra, ha valakinek arra lenne szüksége. Ezeket amúgy adják hozzá, mint ahogy a finom anyagú, szellőző tároló zsákot is.

A szemüvegem is kényelmesen alá fért, mivel én nem használok sí szemüveget. De természetesen azzal is használható, ez alap. Párnázottsága elég minimális, de ettől nem kell félni, mert mint mondtam így is szuper kényelmes, viszont így nem rohadsz bele nyáron sem, sok és nagy szellőző rés van a testén, ami a gyakorlatban is szuper szellőzést biztosít. Súlya mindössze 580gramm (S/M), ami kimondottan könnyűnek mondható, úgy hogy mellette egy nagyon erős, nagyon merev sisaknak tűnik így nyomogatás alapján.

A sisakban különlegessége a KOROYD betét, ami egy méhsejt cellaszerkezet.  Ez az ügyes cucc egyszerre teszi a sisakot erősebbé, könnyebbé, jobb ütés elnyelő képességűvé és még szellősebb is.  A sisak tetején van egy kis hely ahova a GoPro konzolját tudod felragasztani.  A csat része is igen izgalmas, egy erős mágnes segít a becsatolásban, ami lehet csúsztató mozdulattal is, de lehet fentről is, tehát baromi könnyű és gyors a becsatolás egykézzel is, és a kicsatolás is, csak egy megfelelő irányú húzó mozdulat. Véletlen szerű kioldás kizárva.

Bár változatlan formában gyártják már jó pár éve, de szerintem az egyik legszebb sisak ma is. Kidolgozása és az anyag használat minden részletében nagyon magas minőség, nekem nagyon meg győző. Nem mondom, hogy minden sisakot ismerek, mert nagyon nem, de használtam már jó pár, sokkal drágább, szintén felső polcos sisakot és sokszor láttam olyan kis „hibát” amire rácsodálkoztam, hogy fér bele abba az árba. Itt ilyen nincs, minden a helyén. Nagyon szeretem, de remélem soha nem kell ettől élesebb tapasztalati beszámolót írnom majd róla.

Ezen a linken találsz róla egy rövid kis videót is: https://www.youtube.com/watch?v=-_uSm6TsLhc&t=2s

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like