Shimano ME7 cipő teszt. Sokat vártam tőle, de még azt is felülmúlta!

Az újabb „világkörüli” utazásomhoz, ahová a bringám is elkísért, szükségem volt egy új, nagyon jó cipőre. Elég összetett igényeim voltak, mi is lenne az optimális egy ilyen több hónapos, jó eséllyel több kontinenst és éghajlatot magába foglaló tripre. Mindenképp valami univerzális cucc kell, persze olyan nincs, ami mindent tud, de olyan igen, ami majdnem. Így esett a választás a Shimano ME7 cipőre (SH-M702)

Persze kicsit aggódtam, hogy nem nyúlok-e mellé ezzel az univerzáli igényemmel, de szerencsére már elsőre tapira is úgy tűnt sikerült jót választani és szeretni fogom.  Aztán a használat során pedig csak még inkább megerősíti  bennem ezt az érzést.

És hogy milyen szempontok alapján kellett cipőt választani:

  • Legyen kicsit zárt, hogy ha hűvösben tekerek, ami bőven előfordul, akkor ne fagyjak bele.
  • De legyen szellős is, mert ha amcsiban vagy mexikóban süt a nap, az nagyon tud fájni fekete cipőben.
  • Legyen elég merev a tekeréshez
  • Legyen elég rugalmas és stabil a sétáláshoz, toláshoz
  • Legyen kopásálló és jól tapadó talpa
  • És persze legyen elég strapabíró, és védjen is kicsit, mert nem gravelezni megyek

Végül is ebből egyet nem tudott hozni, de ezt tudtam előre, hogy vagy-vagy. A cipő fekete és elég zárt, ezzel a sivatagos részeken lehetnek gondok majd, de valamit valamiért. Ezzel el is mondtam minden “negatívumát” szerencsére. És talán annyiból még sem lesz gond, hogy egy kicsit béleltebb cipő, rétegesebb a felső része a fűző védő kialakítása miatt, így a bőröm nem közvetlenül a 70fokos felső résszel fog kapcsolatban lenni, nem minden ponton legalábbis. Elvileg létezik világosabb színben is, de sajna az a jelenlegi ellátottsági káoszban pont nem volt elérhető.

Cserébe viszont pont annyira zárt, hogy tudom ezzel akár 5 fokig is jól el leszek megfelelő zokniban, pláne ha kicsit süt a nap még hozzá. És az eddigi próbák is ezt támasztják alá. Bár még csak 2 hónapja vagyok úton de sokkal több eső és hideg idő volt itt európában, mint amire számítottam. (5 fok szakadó esőben sem igazán fáztam benne, max órák után, de nagyon jól fogta a szelet és megfelelően melegen tartotta az amúgy nagyon fázós lábfejem. Ennek ellenére elég jól szellőzik is valahogy, mert még a nagy kánikulában sem izzadtam bele, , igaz én nem is nagyon szoktam. Érződött, ahogy járja át a levegő. Ez a két tulajdonság erősen ellentmondásos, de eskü, hogy tényleg működik és nekem nagyon bevált.

A legnagyobb örömömre sokkal merevebb érzés tekeréskor, mint kézzel hajlítgatva, ebben lehet szerepe van a carbon talp merevítés mellett az erős felsőrésznek is, persze nem egy XC versenycipő, az megint más kategória, de abszolút optimálisra sikeredett a merevítés. Emellett nyilván kicsit meglepő, hogy mégis tök jól lehet benne gyalogolni. Részben mert abba az irányba meg hajlik annyit a talp. Nem mondom, hogy sport cipő feeling, de sokkal jobb, mint vártam. Ami legalább ekkora örömet okoz, hogy hihetetlen jól tapad és stabil, mint egy jó túra cipő kb. azt hozza mindkét területen. A tapadásban nyilván sokat segít a Michelin talp is, de amúgy pont nem érdekel, kinek ki gyárt talpat, csak működjön. Ez sajnos nem mindig van ám így, bármilyen hihetetlen is. És ami még nagyon meggyőző, hogy a teszt út során annyit kellett már felfedezőset játszanom vele és tolnom a bicajt, mert eltévedtem, mint amennyit máskor 2 év alatt sem tolom otthon. És nagyon jól bírja, nem kopik, nem szakadoznak le a minták.

A strapabíróság nálam igazából években mérhető csak, tehát erről még igazán nem nyilatkozhatok, de elég masszív darabnak tűnik, egy olyan cégtől, akik elég komoly tapasztalattal rendelkeznek a téren, szóval én megelőlegezem nekik a bizalmat és tartósnak hiszem.  De majd erről még később beszámolok azért.

A védelem viszont már tesztelve, a felverődő kövektől is nagyon jól véd, nem csak az orr rész, de a fűző védő miatt az egész felső rész is. De ezen kívül van egy kis neoprén zoknija, ami további védelmet nyújt, kavicsoktól, felverődő víztől, aminek amúgy az egész cipő egész jól ellenáll, pontosabban elég zárt ellene.  Valamint a belső fele bokánál picit magasított, ami szintén egy kicsit a tested védelmét szolgálja.  Erre a neoprén kis zoknira eddig azt hittem csak mókus ámítás, de be kell valljam, tévedtem! Kimondottan jól véd a felverődő kavicsok és talaj darabok cipőbe jutásától!

A kialakításánál talán még érdemes megemlíteni a fejjel lefelé elhelyezett csatot, aminek biztos van valami mérhető tudományos magyarázata. Véleményem szerint pont annyi előnye van, mint hátránya, szóval gyakorlati jelentősége szerintem nincs, de ha valaki mond egyet, azt megköszönöm. A csat előtti részen pedig gyorsrögzítős fűzőzsinór van, amit én egyszer meghúztam, ráhajtottam a fűző védőnyelvet és nem kell vele vacakolni a ki és bebújásnál, tehát elég a fő csattal foglalkozni. Még azt megjegyezném, hogy tök jól sikerült a felsőrész, nem csak mert hihetetlen kényelmes, hanem mert erős tekerésnél is pont eléggé fogja a lábat, hosszú távon sem zsibbaszt, de nem is alakul ki az az érzés, hogy kinyúlt vagy tágult az anyag és lötyög benne a lábad. Szóval nagy piros pont érte király a cucc, ezen a téren is sokkal jobb, mint amit várnék egy ilyen cipőtől.

Összegezve, nagyon jó cipő a Shimano ME7, sokkal jobb benne tekerni, mint gondoltam, sétálva és lejtőn meg szintén hozza az elvártakat, vagy inkább többet. Nem XC verseny cipő tehát nem nekik ajánlom. De aki univerzális cipőt keres, amivel tekerhet, amibel jó tolni, sétálni, ami véd, és akár lájtosabb téli napokon is helyt áll, annak bátran ajánlom. Persze a cipő amúgy inkább enduró, trail használatra született, ha nem is 100%-ig, de erősen abba az irányba tolódik a felhasználói cél, így nekik meg pláne nagyon tudom ajánlani, nagyon jól sikerült univerzális cipő lett az ME7.  Minden tekintetben maximálisan elégedett vagyok vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You May Also Like