Deuter Attack 16 Protektoros hátizsák teszt.

Megtiszteltetésnek veszem, ha egy ilyen komoly cég is teszteltet velem/velünk. Régóta, kb 25 éve ismerem és szeretem a termékeiket. Mai napig használom is őket. Pl a nagy túra/utazós hátizsákom kb 20 éves és hibátlan. A gyártó is 2 év garit ad rá, de igazából szinte örök.

Három színben gyártják, nálam a graphit-black verzió volt, ami elég univerzális, ugyanakkor kicsit konzervatív is. Ki mit szeret választhat, van még khaki-turmeric és  és redwood-marine színben is. De elérhető női (sage-khaki-marine-grape színben) , illetve gyerek (artic-mandarine-graphite-shale) verzióban is. Súlya 1420gramm, talán nem a legkönnyebb a piacon, de szándékosan nagyon erős, a bicaj háton (hátizsákon) cipelését is beletervezték és ennek megfelelően erősítették meg, illetve csúszás gátló felületeket helyeztek el rajta a cipelés kényelmetlenségét és nehézségét könnyítve. Az anyaga kimondottan erősnek tűnik, úgy gondolom jól bírja majd az eséseket, de szerencsére efféle próbatétel nem jutott tőlem neki. Nagyon szép zsák érződik a minőségi anyag használat, ami évek múlva is szép marad. Letisztult forma, ami most pont megint a trendi.

A gerinc védelemről a SAS-TEC protektor gondoskodik elég nagy felületen, nem csak a gerincet hanem a bordákat is védi, viszonylag szélesen. Sok nagy gyártó használja ugyanezt az anyagot, ami nem véletlen, nagyon jól nyeli el az ütéseket a mérések alapján is és ököllel ütve is, zseniális anyag. (Szerencsére esni nem estem vele, sajnálom…) Ami nagyon tetszett és valódi átgondoltságra utal, hogy a zsákot hat méretben gyártják. Különböző méretű embereknek más-más hosszal és persze űrtartalommal.  A gerinc megfelelő védelme miatt ez teljesen logikus lépés. De az űrtartalom is, hisz a nagyobb ember nagyobb méretű esődzsekit és egyéb felszerelést rak el részben, tehát picivel nagyobb zsák is kell neki.

A 16 literbe nekem bőven belefért minden, amit magammal szoktam vinni még akár őszi napokon is, tehát melegruha, esőkabát, szerszámok, pumpa, kaja, térdvédő miegymás is. Annak, aki mondjuk a gyerkőce vagy párja cuccait is bele akarja tenni, már ügyesebben kell pakolni, de még mindig nem lehetetlen. A belső és külső elrendezést, a zsebeket tekintve egyszerűen tökéletes. Van két fő rekesz, amiben további zárható vagy gumis kis tároló zsebek találhatók. Ha sikerült jól összeszámolnom, akkor összesen 17 kisebb nagyobb külső vagy belső tároló rekesz jellemzi, minden kis cuccodnak találsz tárolót, nem fog bent keveredni minden.  Természetesen ivó tasak is helyezhető bele, ráadásul 3 literes. Illetve van sisak tartója is a külső részen és a full face sisakokra is gondoltak a kialakításánál. Alul pedig még egy térd/sípcsont védő rögzítésére alkalmas heveder pánt is van.  Az alulra beépített eső védő ponyva szintén tartozék.  A derékhevederek tövében mobil tartó zsebek, illetve van egy a kis zseb a tövébe, mint valami rejtek, nem tudom, ez amúgy hivatalosan mire szolgál, de ideális lehet az érzékelős felvonó kártyának pl.  Illetve egyik oldalt van egy külső oldalsó erszény. Na, ezt nem értettem, miért csak az egyik oldalt van !???

Ami kimondottan tetszet az a kis zsebek a részletek minősége feszes tartós anyagok és zsebnyílások, nem fog kinyúlni és kipotyogni belőle a cucc. Ez lehet evidensnek tűnik, de sajna nem mindig és nem minden gyártónak sikerül ezt ennyire optimálisan lehozni.  Itt is és az egész zsákon érződik a németes precizitás.

Élesben is imádtam, kényelmes és nagyon stabil, egyszerűen hozza amit kell, amit elvárunk tőle.  Persze ehhez jól kell beállítani a hevedereket. Az az ideális, ha csípő hevederek a bordák alatt ölelnek (és nem a medencecsonton), így a bordák megakadályozzák a zsák előre csúszását lejtőn és az ugratókon is. És persze emiatt is fontos hogy a magasságodnak megfelelő zsákot vedd, hisz ha túl nagy, akkor a sisaknak útban lesz. Ha ez jól be van állítva és feszesre húzva minden akkor bármilyen körülmények közt stabil marad a hátadon.

Szerencsére a kis tároló rekeszek akkor is helyükön tartáj bent a dolgokat, ha nincs feszesre pakolva a zsák. Csak ha a nagy tárolóba teszel be valami apró nehéz tárgyat, egyedül annak van esélye elmozdulni. Bár ezt a zsákot nem arra tervezték, hogy egy marok szerszámot dobj bele, meg egy pótbelsőt, feleslegesen nagy és nehéz ilyen apróságoknak.

Az egész zsákon érződik, mikor rajtad van, hogy ez olyan erős és védelmező. Nem szakad le, és nem amputálja a karodat vállból, akkor sem, ha a rádobod a bicajt és úgy cipeled. Kevésbé légies, cserébe viszont, ha megrakod rendesen, akkor is kényelmes marad, eloszlik jól a terhelés.  Ebben leginkább a vállpántoknak és a hátrendszernek van szerepe. Amit igyekeztek a lehető leg szellősebbre megcsinálni és érződik is, hogy járja a levegő, de ha rendesen meg van rakva és sokat mászol, akkor nincs az zsák a világon, amibe nem izzad meg a hátad, hisz zsák nélkül is ott izzadunk leginkább.

Összegezve, a Deuter Attack 16 nagyon szuper zsák, azoknak a legjobb, akik jellemzően több cuccot cipelnek magukkal és nem csak apróságokat pár órára. És főként azoknak, akik komoly védelmet is akarnak egyidejűleg.  A megjelenése már-már elegáns, de mindenképp letisztult és szép. Eléggé hasonlít a túrazsákokra, így simán lehet arra is használni vagy akár utazáshoz városnézéshez is.

https://www.trailhead.hu/index.php/2021/09/22/szemelyre-szabott-edzestervek/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like