Bielsko-Biala Enduro Trails, Az eddigi legjobb a térségben

Már a parkolóba komoly összegben mertem volna fogadni, hogy jó helyen járok. Igényes, rendezett és abszolút biztonságosnak tűnő és persze jó nagy parkoló. Aztán rögtön feltűnt, hogy van vagy 3-4 bringa bolt/szerviz/kölcsönző. Azért ahhoz az nem lehet véletlen, hogy ide a város szélére érdemes nyitniuk valami.  Az egyikbe muszáj volt bemennem, mert nem volt elég Stan’s lötty a gumikban, csere után, a munició meg persze otthon maradt. Már annak is örültem, hogy volt nekik, az meg teljesen hihetetlen hogy pénzt sem kértek érte.

Irány a hegy, a felfelé rögtön olyan kellemes singletail volt, hogy ha egész nap azon kellene le fel mennem akkor sem lennék rosszkedvű, gyönyörű, hűs, hatalmas fenyőkkel, nincs benne egy cent egyenes sem, szóval amilyennek elképzelem az ideális felmeneteli nyomot. Amúgy van több nyom is felfelé, de az egy ami rendes trail. Aztán kicsit megint szívtam, mert építgetés miatt le volt zárva, mehettem a kerülő nyomon, murván, hogy rohadjon meg. De még a jobbik fajta volt az is. Ha jól tudom később a trail is kijutott volna erre a murvásra, de csak a végén. Fent aztán lehet menni jobbra balra, összesen 26 trailt írnak, de lényegében 5 rendes pálya van, csak átkötések meg szakaszok miatt olyan sok.  Aggodalomra semmi ok, jó hosszú nyomok.

A Twisterrel kezdtem  (szerencsére nagyon kedves helyiekkel összefutottam és ők guide-oltak)  ez egy (világos) kék pálya, igazi flow trail, irgalmatlan sok döntött kanyar, pumpálós részek, biztonságos ugratók, igazi tanuló pálya, bárki lejön rajta max picit óvatosabban. De nagyon élvezetesen és gyorsan is lehet rajta menni. Van pár kő, de nem szembe állnak és nem rázza le az agyadat.

A következő a DH+ volt, ami fekete bár inkább szürke vagy sötét kék? Nekem ez is tetszett a kis bicajommal (120/130mm), ami ugye azt jelenti hogy egy igazi DH arcnak ez lehet nem elég combos. Köves meg figyelni kell, meg ha tempóval mész itt is el lehet szállni, de egy XC merev bicajjal is le lehet jönni rajta óvatosan. 

Ezután átmentünk a szomszéd hegyre, elég erős tempóban. Na itt a végére kezdtem bánni, hogy a világra jöttem. Nem néztem milyen hosszú volt a mászás, de tényleg kivoltam a végére. Innen a RocknRolla következet. Ez is kék (világos), hát az valami iszonyat jó volt. Sok ugrató és döntött kanyar. De tök biztonságosan minden ugorható, nagyon jól fejleszt. Én tuti többet ugrottam ezen a trailen, mint amúgy egész évben. Ja és 4,4km, nem rövid. Fejleszti az állóképességet is. ÉS van folytatása is csak mi nem arra mentünk.

Következett a Cygan, ami egy piros jelölésű kövesebb gyökeresebb pálya, de nagyon szuper ez is, inkább DH stílusú. Pár órája volt, de már nem emlékszem mindenre belőle, csak hogy nagyon vigyorogtam tetszett ez is?

A Kamienimolom egy másik fekete pálya, de ezt kihagytuk, ha jól értettem ilyen szemetebb gördülő köves pálya, nem voltak róla jó véleménnyel.

És volt még egy piros, amit meg elfelejtettem megnézni sajna ez Stary Zieloni néven fut. Sajna erről ennyi, de menetem helyette még egy Twistert mert az annyira olyan, amit itthon nem találok, hogy muszáj volt azon élvezkedni.

A RockNrolla lett amúgy a kedvencem, de oda fel nem tekerek még egyszer egy napon belül. Amúgy megy oda felvonó is, és akkor ott még további pár piros és fekete nyom van

Nagyon jól éreztem itt magam, és bátran ajánlom, az olyanoknak, akik már tudnak bicajozni, de még akarnak fejlődni, nem kell vér profinak lenni a kék pályát bárki tudja élvezni. A többi már kicsit komolyabb kihívás, de egy igazi bringásnak az sem gond, és sok fejlesztő részt tartogat. A környéken amúgy még rengeteg bringás hely van. A helyiek elmondása alapján mind hasonlóan jó, több ugyan azok kezében van, tehát vélhetően hasonló színvonalon is mozog. Ide nyugodtan el lehet jönni egy hétre és minden nap új traileken fogsz tekerni. Nem Világkupa szintűeken, de nagyon élvezetes traileken. Nem mellesleg szuper infrastruktúra van köré építve. büfék, éttermek, bringa boltok, skate park, pumpa pálya, gyerek pálya, kresz park, mini gokart, meg még egy csomó minden. Ide visszajönnék hosszabb időre is. Szuper volt.

Egy másik tipp Nowy Targ környéke, kicsit keletebbre. Bár nekem itt közepesre sikerült a bringázás, de a hegyben látom a lehetőséget és a közelben sok más is van pl a Kasina bike park, amiről nagyon jókat hallottam, de sajna zárva volt mikor ott jártam. Szerintem érdemes lehet akár ezt a részt is ráfűzni, ráadásul ott van mellette Zakopane és a Magas Tátra, rengeteg túra lehetőséggel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like