3T Exploro Ultra, gravel bringával enduro traileken (is)

Az ősz igazi graveles idő, már nincs az a rekkenő hőség, sőt gyakran esik, ilyenkor sokszor marad az országút, vagy a dózer utak, esetleg a Kanada trail, ha az ember nem akar nyakig saras lenni. Hát mi ezen mind kipróbáltuk a 3T Exploro Ultrát, hisz ez egy extrém gravel, a maga 2.1-es kerekeivel, minket meg érdekelt hol vannak a határai.

Felszereltségét ezúttal csak nagyon röviden nézzük át.

A váz a 3T saját fejlesztésű szélcsatornában fejlesztett karbon váza. Nagyon robosztus alsó csővel, ami azért lett ennyire vaskos, hogy a 27,5-es gumi mellett is ugyanazokat az aero előnyöket tudja, mint a sima Racemax. A váz igazi különlegessége, hogy egészen ballonos, 61mm-es gumikkal is használható, már ha a 27,5 es kerekeket tesszük bele. De természetesen használható 29-es kerekekkel is csak ez esetben maximum 45mm széles gumi fér el bene.  Mi kipróbáltuk mindkettővel, de erről majd lejjebb. Ami még izgalmassá teszi, hogy ha már extrém gravel, akkor dropperrel is lehessen használni, ehhez van lehetőség a bowden belső elvezetésére.

A villa egy csodaszép carbon villa, lábai szemből kecsesek, oldalról nézve robosztusak. Természetesen a szélcsatornás fejlesztés erre is igaz, és ez is fogadja a ballonos gumikat.

A váltás, hajtás egy 1×12 Sram XX1 AXS Eagle Long cage, gyönyörűen teszi a dolgát, az egy tányéros megoldás szerintem tökéletes gravelezni.  Nincs lánc leesés. Sram Force carbon hajtókar, 42-es tányér, 11-50-es sorral mindenhol elegendő, de a 10-50 még frankóbb lenne.

A fékek is az Sramtól jöttek Force AXS típusok és tökéletesen elegendő fékerőt adnak a legmeredekebb traileken is, még felső fogással is. A hangjuk kicsit fémes ugyan, de ezzel együtt lehet élni.

A Fulcrum kerekere és a gumikra lejjebb kitérek részletesebben

Nyereg: SMP ez nem gyári, most próbáltam először ilyet, de el kell ismerni tényleg kényelmes hosszútávon is.

A kormány 3T Superghiaia LTD nagyon kényelmes darab

Súlya 9,7kg (pedál nélkül)

Lássuk, mit tud

Tudom ez a bicaj egy megosztó jelenség, valakinek vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem. Jönnek majd a kommentek, hogy ez már monti, stb… de nem az, csak tud az is lenni, ha kell.

Először a vastag gumikkal próbáltam ki, igazi vegyes terepen. Amit azonnal érezni, hogy a jó karbon váz és a ballonos, puhább gumi brutál jó menetkomfortot biztosít egy átlagos helyen. A kisebb és közepes terepakadályokat teljesen kisimítja, elnyeli. Úgy, hogy mellette a váz brutál merev és gyors. Nincs semmi nyeklés-nyaklás, energia veszteség. Ha odalép neki az ember, megindul, ha kanyarodni kell, kanyarodik precízen, nincs semmi, ami elbizonytalanítaná az irányítást.  Ahol a komfort érezhetően fogy az a sziklás, gyökeres terep, itt azért kijön, hogy egy full merev bicajról van szó, de ez egy gravel útvonal elenyésző hányadát képezi. Persze itt is jól használható a bicaj csak itt már vannak ütések, oda kell figyelni az optimális nyom választásra és több ügyességet igényel.  De a határai nagyon messze vannak még.

Nem is teszt a teszt, ha nem feszegetnénk a határokat ezért így az esős időben adott volt, hogy próbára tegyük a Kanada trailen, ami azért mégis csak egy jobbfajta enduro taril. Természetesen nem mentünk vele rekord időt, de óvatosan és körültekintő nyomválasztással simán le lehetett vele jönni.  Ebben óriási segítség volt az erős Fulcrum Rapid Red 900-as kerék, és a 27,5 x2.1” Vittoria Barzo Graphene gumi, ami minden várakozásomat felülmúlta. Tök jól gurul, nem is akartam elhinni, de azt sem, hogy milyen jól kapaszkodik terepen. Le is, fel is, kanyarban is kiváló. Érződött, hogy nagyon sok van még bennük, akár sárban is jó lehet. Ezen felbátorodva át is mentünk a Csobánka feletti bányába, ami semmi extra csak egy mocsok meredek sóder fal, ahol az enduro motorosok csinálnak nyomokat fölfelé, mi meg játszunk rajta lefelé. Ennek a fő nehézsége a meredekség és a laza talaj, amiben könnyen elsüllyed az első kerék. De Az exploro Ultrának ez sem jelentett akadályt ezekkel a gumikkal. Nem mondom, hogy röhögve, de megvolt, pedig a teszt bicajban nem volt dropper sem. És azért ez egy olyan lejtő ahol akármilyen bicajjal nem jön le az ember.

Azt hiszem kijelenthető, hogy vastag gumival használva tényleg már-már egy merev xc monti tudásával vetekszik. Persze nem olyan gyors és stabil a durva részeken, de szinte mindent meg lehet vele csinálni óvatosan, cserébe viszont nagyon jól tekerhető. Az aszfaltos és murvás részeken még ezekkel a vastag kerekekkel is sokkal jobb, mint egy monti. Könyedebb és kényelmesebb vele a suhanás az ilyen könnyebb részeken.

Ha már univerzális a váz, akkor természetesen kipróbáltuk a vékony gumikkal is, ezek Pirelli Citurato Gravel 700×40-es típusok voltak, Fullcrum Rapid Red Carbon kerekeken.

Ezt a gumit már ismertem így tudtam, hogy a viszonylag agresszív mintázata ellenére is nagyon jól gördül, így aszfalton is szuperül használható. Mentem is vele egy szép vegyes kört a Pilisben. Aszfalton én, mint hobbi országútis, nagyon minimális hátrányt látom. Picivel tuti, hogy lassabb, de a feeling szuper, az a minimális sebességvesztés engem meg már nem érdekel, rossz utakon meg még lehet gyorsabb is. Ha újra vennék országútit, akkor nem azt vennék, hanem gravelt. Mégpedig azért, mert aszfalton minimálisan rosszabb, viszont még a vékony gumival is hatalmas szabadságot ad. Simán át lehet vágni vagy akár tartósan használni murvás vagy föld úton, amivel a bejárható vidék sokkal változatosabb lesz. 30 év tekerés után az ember meg tudja unni a véges számú országúti lehetőségeket, ezzel viszont fel lehet dobni azokat. Nekem ez tetszik ebben a műfajban legjobban. Ráadásul még a vékony gumival is sok montis terep abszolválható. Pl a Kanada trail ezzel is megvolt, de azért az már inkább fájdalmas, mint szórakoztató. A bánya pedig kihagyós, mert elsüllyedne, de nem is ezekre találták ki, ez csak a mi perverz játékunk volt, feszegettük finoman a határait.

Még pár szó a bicaj karakteréről: Ez egy kimondottan sportos bicaj, bár komfortos is, jól elnyeli a kisebb rázókat, de tekerés során a váz brutál merev és hatékony. Érezhető hogy igyekeztek a lehető leggyorsabb bringát megalkotni. Ami nagyon tetszett benne még az a kanyar stabilitás és pontosság, tetszett, hogy nem olyan izgága, itt inkább a stabilitásra törekedtek, ami terepen kimondottan jól jön, de aszfalton, nagy tempónál is csak az előnyét láttam. Geometriája inkább advanced érzés, ami nekem és a többségnek szerintem jobb is. De aki versenyezni akar vele annak sem fog csalódást okozni, csak mondjuk tegye lejjebb a kormányt.

Összefoglalva, a gravel nem monti, inkább egy országúti, ami terepen is szuper, és majdnem mindet tud, amit egy full merev monti, viszont mikor aszfaltra vagy földútra keveredsz, ahova kitalálták, akkor hatékonyabb és nagyobb élmény vele menni. Lehet élni nélküle, nem kell mindenkinek szeretni, de sokan vannak, akiknek ideális és pont ezt keresik, kényelemes országútizást extra szabadsággal, földutakkal keverve. Nekik zseniális. Ha két kereked van, még több élményt nyújt, ha csak egy, akkor talán a keskenyebb a jobb választás. legalább is nekem biztos, mert montim van, road-om nincs.

Ugyanezt a felszereltséget már nem lehet elérni a jövőben, az Ultra vázat a 2024-es modellévben már a Sram új XPLR szettjeivel szereli majd a gyártó, jelenleg a következő konfiguráció érhető el itthon a hazai forgalmazónál, természetesen ez is használható vastag gumikkal: https://bringaland.hu/3t-exploro-ultra-650b-rival-axs-1×12-racing-green-54-cm-kerekpar-217814?keyword=ultra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like