Knog Scout bringa riasztó és nyomkövető teszt

Volt már hasonló riasztóval dolgom, de ez nem csak riaszt, hanem nyomon követést is lehetővé tesz, így elég izgalmasnak ígérkezett a teszt. A Knog mindig szuper dolgokat talál ki és mellette figyelnek a részletekre is, design-ban pedig kimondottan élenjárók, nincs ez másképp most sem.

Már a csomagolása is egy egyszerű és letisztult, egynagyon vagány karton box. Maga a riasztó elképesztően kicsi (105x25x8mm) és könnyű, mindössze 25 gramm!! A külső megjelenés végtelenül praktikus, nagyon diszkréten meg tud bújni a kulacstartó alatt, vagy a helyén. Nem véletlen zsebelt be több design & innovation díjat is azonnal.

Viszont ez a kis méret rögtön kérdéseket is vet fel az emberben, hogy az ördögbe működhet egyáltalán egy ilyen semminek látszó cucc!? Hogy fog ez riasztani, mekkora aksi van benne, és fér-e rendes szenzor egy ilyen apró kütyübe? Én kicsit meg is mosolyogtam, mikor megláttam, de tévedtem, a látszat csal, a Scout működik!

 A minimalista design telitalálat, a Scout annyira diszkrét, hogy a legmenőbb bicajon is jól mutat vagy észrevétlen marad. Nem kell attól tartanod, hogy a legféltetteb kincsed valami nehéz és otromba cucc rondítja majd el.

Rögzíteni a hozzá járó két speciális csavarral lehet a kulacstartó alá, vagy annak helyére. Persze egy szerszám is a csomag részét képezi, hogy ne lehessen illetékteleneknek leszedni. Azért, ha valaki felkészült és nagyon le akarja, akkor le tudja, de nyilván a tolvajok sem erre készülnek, így vélhetően nem lesz náluk megoldás a riasztó leszerelésére, ami persze eközben meg is szólalna, ez meg vélhetően meglepetésként érné őket.

Van rajta egy brutál feszesen zárt USB C-type töltő csatlakozás, ez tuti nem fog beázni, de ha további extra védelmet, vagy designt szeretnél, akkor még egy szilikon borítással az egész cucc elfedhető. Az aksija amúgy a gyártó szerint akár egy fél évet is kibír egy töltéssel, de a visszajelző led és az applikáció is jelzi a töltöttségi szintet.

A teljes használati „élményért” le kell tölteni az appot hozzá, de sajnos itt jön egy kis negatívum, hogy jelenleg csak IPhone-al működikL, merthogy az Iphone Lokátor és Airtag rendszereit használja a kereséshez és a jel továbbításhoz. A jó hír, hogy várhatóan 2024 elejére érkezik az Android verzió is, így szinte mindenki hozzáférhet a rendszerhez.

Az appban lehetőség van elnevezni a kis riasztónkat és sok más beállításra is:

Movement Sensitivity: a mozdítás érzékenység az első, ez öt fokozatban állítható szerintem bőven elég a minimum, nekem azzal sem sikerült 20 centinél messzebbre lopni, ez egyébként, akkor mindenkép javasolt, ha pl. hozzám hasonló módon a kocsiban alszol, kempingezel, a tetőn vagy hátul meg ott a bicaj. Az legérzékenyebb fokozatban minden levegővételnél beriasztana, de így 1-2 fokozatokban nagyon aktívan kell bent pörögni, hogy riasztás legyen belőle. Amúgy okosan úgy van megoldva, hogy, ha mozdítást érzékel, de az csak rövid ideig tart akkor csak csippan egyet, figyelmeztet, de nem aktiválódik még.

Alow emergency disarm without phone: Itt beállíthatod, hogy engedélyezed e telefon nélküli riasztást. Ilyenkor egy kis diszkrét gombbal tudod inaktiválni. De ehhez is a közelében kell legyen a párosított Iphone. Szerintem ez nem annyira izgalmas opció.

Flash LEDs During alarm: ezzel a riasztón lévő ledek villogását kapcsolhatod ki vagy be a riasztás időtartamának időszakára

Alarm Tone (Phone): itt a telefon riasztási hangját választhatod ki. Rengeteg lehetőséget kínál

Alarm Tone (Device): Itt pedig a riasztó hangját lehet kiválasztani, a nyolc opció közül

Alarm Volume (Speaker): A készülék riasztási hangereje

Alarm Volume (headphone): A telefonod riasztási hangereje

A Silent mod (device) aktiválásával a riasztó csendes marad, csak a telefonod riaszt, ez izgalmas lehet, főleg azoknak, akik nem elriasztani, hanem tetten érni kívánják a tolvajokat. Illetve és főleg olyankor mikor te magad nem tudsz beavatkozni, és annak is kicsi az esélye, hogy a tolvajt a hang elriassza. Ilyenkor jobb, ha néma és nem is tud róla hogy nyomkövetős a bringa, így van esélyed megtalálni később. Ha riaszt, akkor leszedheti előbb-utóbb, és akkor ő nyert.

A Mute Alarm (phone) pedig a telefonod riasztási hangját némítja

Az egyetlen, amit hiányolunk, hogy a nincs rezgő üzemmód. De amúgy mindenre gondoltak a fejlesztők.  Egyszerű, átgondolt és zseniális!

Az aktiválási hatótávolság kb. 20 -25 méter, ha nincs köztetek semmi komoly akadály, ami képes útját állni a BlueTooth jeleknek.

Na és ha eksön van: Mint írtam azt szinte kizártnak tartom, hogy ne jelezzen, ha próbálkoznak. Kiiktatni, elnémítani, vagy eltávolítani kicsit sem könnyű, de semmi sem lehetetlen, ha valaki rákészül, megtalálja a módját gondolom. De azért nem hiszem, hogy sok tolvaj van ennyire képben, illetve van erre felkészülve.  Amikor riasztás van, akkor a telefonos appon, vagy ha engedélyezett, akkor a riasztón lévő gombbal tudod inaktiválni. Persze ha lopják a bringád épp, akkor ezt pont ne tedd, hanem üldözd azonnal, ahogy tudod, mert az a legbiztosabb! De ha valahogy mégis kereket old, akkor sincs minden veszve, ugyanis az Iphone AirTag rendszerének segítségével jó esélyed van megtalálni a bringád. Igaz ez a rendszer elsősorban a sűrűn lakott városi környezetben működik, ahol lépten-nyomon rá tud csatlakozni valakinek az Iphone-jára és onnan jelet küldeni. Ha nincs Iphone a közelében, akkor nincs jel és nincs megatalálás sem sajna. Ilyen szempontból talán jobb, ha hangosan riaszt a Scout, mikor lopni akarják. Ugyanakkor, ha elvitték jobb, ha csendben marad, mert akkor nem akarják elhallgattatni s így marad esélyed megtalálni. Ami városi környezetben tényleg nagyon szuperül működik és mivel akár fél évet is képes egy töltéssel aktív maradni, így nagyon jók az esélyeid, hogy visszaszerezd a bringád.  Nem mellesleg táskába rejtve is használhatod, így ha esetleg lenyúlnák a strandon, azt is le tudod követni.

A térkép jól értelmezhető és nagyítható néhány méter pontossággal, de ha van ideje bemérni magát rendesen, akkor még pontosabb is tud lenni.

Nyilván joggal merül fel a kérdés hogy akkor ez mivel jobb, mint egy sima Airtag?! Leginkább azzal, hogy sokkal jobban személyre szabhatod a működését, de emellett az sem elhanyagolható szempont hogy ez újra tölthető. És persze felszerelni is könnyebb a gépre.

A Scout egy szuper cucc, ami jelentősen növeli az esélyeid a tolvajokkal szemben, ráadásul se nem nehéz, se nem nagy és főleg nem csúnya. Jól működik az alkalmi tolvajok ellen, akik a kávézó/bolt/posta stb. előtt hagyott szeretett bringád elsajátítását egy kínálkozó lehetőségként élik meg arra, hogy azt ők szeressék tovább. Szerintem ennyit megér a biztonság, kár hogy csak Iphone-al működik.

Ára: 20.000.-ft körül mozog hazánkban jelenleg, ami igazán nem sok egy kis extra biztonságért.

https://www.schindler.cz/lokator-knog-scout-alarm-locator/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like