FLR F-95X II Carbon Mtb cipő teszt. Brutál szuper!!

Az FLR idehaza még egy kevésbé elterjedt márka, pedig teljes cipő palettával és nagyon kedvező árazással rendelkeznek. Mi most megpróbálunk a minőségnek és teljesítménynek is utána nézni egy alapos teszt formájában.

Bevallom nekem teljesen új volt a márka, sosem használtam még, sőt alig ismerem, pedig mint kiderült a Vuletán szakaszt is nyert már vele Ben King, de jelenleg is többen használják az Arkea az UAE Emirates csapatából is.

Az FLR F-95X II nem egy boltba járós, virágszagolgatós modell, hanem egy teljesítményorientált sport/verseny cipő, konkrétan a csúcsmodelljük.

Már az első kézbevétel és szemrevételezés is nagyon kellemes csalódás okozott. Lehet csak a hazai forgalmazó nem túl ütős képei miatt (ez ne tévesszen meg senkit) féltem, hogy nem lesz annyira magas minőség, de így élőben nehéz lenne belekötni.

A kidolgozás minősége makulátlan, a felhasznált anyagok mind a magas minőséget éreztetik. Talpa full carbon, nem csak egy karbon betét van benne elhelyezve, hanem az első millimétertől az utolsóig carbon. A merevségi index ennek okán brutális 14-es, amivel a legprofibb, legmerevebb cipők közé tartozik az F-95X. 

A szellőzés az orr felső részén extrém jól szellőző, gyakorlatilag átlátszó, de ennek ellenére erősnek tűnő hálós nyílásokkal van megoldva. Természetesen a talpbetét szellőzéséről is gondoskodtak, apró perforációk segítik a levegő mozgását a talp számára.

A felső rész egyébként szintetikus bőr. Szabását nem mondanám sem extrém szűknek, sem tágnak. Optimálisan veszi körül a lábfejem és nagyon jól fogja a lábam, mindenhol felveszi annak alakját. Használat közben nem nyúlik meg, nem tágult és sprinteknél is feszesen fogja a lábfejem.  A nyelv rész egy kicsit hosszabb, mint amihez szoktam, de a felső része nagyon jól ki van puhítva így pár perc után megszoktam nem volt kényelmetlen, sőt észre sem vettem egy perc használat után. Szerencsére menet közben sem stabilan a helyén maradt, sosem fordult el semerre.

Volt szerencsém elázni is benne, de szerencsére akkor is kényelmes marad, nem nyúlik ki nem csúszkál a feszességén sem kell utánállítani és elég gyorsan szárad. Olyan mintha mi sem történt volna.

A belső rész kialakítsa is nagyon szép és kényelmes. Sehol semmi nem nyom, köszönhetően a varrásmentes technológiának. A sarok rész és a teljes belseje is műbőr, így nem fog egyhamar kikopni, és könnyű a tisztán tartása is.

A már említett beton merev full carbon talpon az összes minta csavarokkal cserélhető. Így ha elkopna vagy sérülne, nem kell az egész cipőt cserélni, jól fel lehet újítani a mintázat cserélésével.

Csatrendszere: Két ATOP márkájú, a BOA-hoz hasonló fogazott tekerővel lehet lábra húzni. Jól egyenletesen feszíti a damil rendszer a felső részt, megfelelően sűrű a fogazás is, lehet finoman adagolva feszíteni. Kioldásnál visszafelé kell tekerni két kattanást. Véletlenszerű kioldás kizárt. Ha kioldott, akkor nagyon könnyedén lehet ki be lépni a cipőbe. A felső rész szinte teljesen kinyílik ilyenkor, akár bele is lehet ugrani. Így a magasabb lábfejjel rendelkezőknek sem okozhat gondot a bejutás. Ebben egyértelműen az eddigi legjobb megoldás, amit láttam. Természetesen az ATOP csatok is cserélhetők, ha megsérülne.

Ennyit a száraz tényekről, nézzük milyen élesben:

A talp mintázat tapadós, gumis, vizes mohás köveken is jobb volt, mint amire lehet számítani egy verseny cipő mély, de igen csak darabos mintázatától.  Igazán mély sárra alapból jár hozzá egy szett stopli. Sőt még egy ajándék zoknit is van a dobozban minden felsőkategóriás FLR cipőhöz. a 94990Ft-os árért az FLR F95X II cipőhöz, ami egy top kategóriás cipőért kimondottan olcsó.

Az első pillanattol maximálisan kényelmes, mintha rám öntötték volna. Tökéletesen illeszkedik és fog mindenhol.  Nem az full nyúlás mentes felső rész érzés, hanem egy gondolattal simulékonyabb, rugalmasabb, ezáltal talán kényelmesebben tud különböző lábformákhoz is illeszkedni.  És talán ennek is köszönhető, hogy kicsivel finomabbnak érződik a feszesség adagolhatósága. Mikor lazábban hagyod akkor is jól fog, de ha verseny feszességre húzód, akkor meg nincs semmi mozgolódás benne és mégis kényelmes marad, nincs zsibbadás vagy nyomás. Nem lehet belekötni a kényelembe. A sarok rész is tökéletesen öleli a sarkat, nem engedi azt csúszkálni. Tolásnál is parádésan fogja lábat, ami nem jellemző az ilyen beton merev cipőkre. Talán azért is jó ebben mert meglepően gördülékeny, úgy értem nincs „síbakancsban járás” érzés, hanem szépen átgördül annak ellenére, hogy a talp elképesztően merev. 

Komolyan mondom, hogy hatalmas meglepetés ez a cipő. Minden téren felülmúlja a várakozásaim, szellőzés, kényelem, merevség, súly (ami 341gramm, 44-es méretben, mindössze 14 grammal nehezebb az S-works cimpőmnél)  mindenben top kategória.

Persze tudom, mindenki azt várja, hogy valahol álljunk bele. Hát legyen, bár tényleg nehéz és ez már csak szubjektív szőrszálhasogatás:  Az FLR Designe-erjei nem épp az iparág legnagyobb virtuózai. Erősen klasszikus vonalakkal játszanak, nem csúnya, sőt tök jól néz ki, da ha valami extra színt vagy vagányabb vonalakat használnának, akkor nem csak ötöst kapna, hanem mint a teljesítménye, csillagos ötöst.

Ajánlás:

Kimondottan a teljesítményt szem előtt tartó, aktív sportos felhasználóknak és persze versenyzőknek, XCO és marathon célokra. Ha egy nagyon kedvező árú, könnyű, merev és kényelmes cipőt szeretnél, akkor mielőtt választanál mindenképp nézd meg és próbáld fel az FLR F95X II-őt is. Igazi ár/érték arány bajnok modellről van szó. Én nagyon megszerettem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like