Wahoo „teljes wattopia élmény” Dina Marci tesztje

A karácsonyi időszakban lehetőségem nyílt tesztelni az új Wahoo Kickr V5 okos görgőt, a Headwind menetszél ventilátort, és a Climb emelkedő szimulátort is, azaz megkaptam a legprofibb cuccokat, hogy megpróbáljam megérteni, miért is olyan népszerű manapság a Zwift.

A wahoo termékeit az APPSolute Sport biztosította a teszthez, melyeket webshopjukban és boltjukban is megvásárolhattok. Bérlésre is van náluk lehetőség, ami nagyon hasznos lehet, ha kipróbálnád vásárlás előtt valamelyik okosgörgőt és kiegészítőit.

Én vagyok az az ember, aki a 3fok, esőben is inkább kimegy Dobogókőre résztávozni, mintsem, hogy fel kelljen ülnöm egy kicsit is a görgőre. Általában a 3. percben szoktam megunni teljesen, és onnantól kezdve egy kínszenvedés, 40 perc után meg a halálba kívánom az egészet. Teszem hozzá halkan, hogy soha nem volt okosgörgőm.

Ezek után úgy voltam vele, hogy ha ez a setup nem hozza meg nekem a kedvet hozzá, akkor semmi.

Wahoo Kickr V5 Smart Bike Trainer okosgörgő

Technikai analfabéta lévén kicsit féltem, hogy menni fog-e nekem az összeszerelés, de hamar konstatáltam, hogy egyszerűbb, mint ahogyan gondoltam. Wahoo alkalmazás letöltése után mindent lépésről lépésre elmagyaráz, de a nagyrésze amúgy is magától értetődő. A gyors zárat szétszedtem, lehúztam a kupakokat, és már raktam is be az országúti átütős verziót hozzá. Hihetetlenül egyszerű, gyors.

Természetesen van hozzá boost-os kupak is, ha esetleg montival használná valaki. Nagy plusz pont, hogy a KICKR CORE-al ellentétben a Kickr V5-hez jár sor is (11 sebességes), amit nem kell külön megvenni. Ha kicsit jobban belegondol az ember, már itt majdnem lefelezte az árkülönbséget a két görgő között.

Betekertem az oldalsó lábakat, hogy stabil legyen, egy perc alatt beállítottam a kerékméretet alul, hogy mennyire emelje meg, és már pattantam is fel. Egy órát számoltam az összerakásra, de annál hamarabb megvolt.

Első körben csak a görgőt használtam, gondoltam majd meglátjuk mennyit ad még hozzá a Climb, meg a Headwind generátor, de már egyből Zwiften. Alapból is van ellenállása a görgőnek, de szerintem Zwifttel érdemes használni. Kifejezetten vicces és élvezetes, ahogy néha több, néha kevesebb ellenállást ad hozzá, a terepviszonyoktól függően. Nem mondom, hogy olyan, mint kint, de egy normál görgővel össze sem lehet hasonlítani, rendesen élveztem!

A gyári infó szerint 2000 wattig tart ellen, ezt tudtam, hogy nem fogom megközelíteni sem, de úgy voltam vele, hogy akkor a sprintes edzés pont jó kezdés lesz. Mentem valami „social ride-ot” melegítésnek, amikor is azt vettem észre, hogy el is ugrott 40 perc. Ezek után kiválasztottam egy többé-kevésbé végig emelkedős pályát, ahol végig relatív nagy az ellenállás, majd elkezdtem a sprinteket. Teljes erőmből sprinteltem, de nem forgott ki az áttétel, hogy válltani kelljen, mint a valóságban. Az elején van egy fél másodperc csúszás amíg kapcsol, de aztán végig keményen ellentart. Konkrétan szerintem ez a sprintes edzés többet ér, mint odakint, mert megtartja az ellenállást végig. Szenvedtem, mint egy kutya, beleadtam mind a 913 max wattomat. Igen, még a felét sem sikerült elérnem annak ameddig ellentart… Kint 1100 watt körül tudok, szóval itt szerintem egy kicsit nehezebb is. A CORE-al ellentétben ez mozog minimálisát oldalirányba, amit annyira nem érez az ember, de kevésbé csavarodik a váz, nagyobb a védelem. Ezt a funkciót jobban kiélveztem a hosszabb emelkedőkön, amikor kiálltam a nyeregből. Nyilván lóbálni nem tudom a bicót, de kicsit komfortosabb az érzés.

 Csináltam 2×5-6 sprintet pihikkel, majd levezettem, és arra lettem figyelmes, hogy eltelt másfél óra, amit legörgőztem. Nem is azért szálltam le, mert nem volt kedvem folytatni, hanem mert a nadrágomból már csavarni lehetett az izzadságot.

A Wahoo okosgörgőiről részletesebb információkat és teszteket olvashattok az APPSolute Sport oldalán és blogbejegyzései között: https://sport.appsolute.hu/kategoria/okosgorgo/

Wahoo Kickr Headwind ventilátor és Wahoo Kickr Climb szimulátor

Még aznap, edzés után nekiálltam összerakni ezeket is, mert nagyon izgatott voltam. Kb. 1 órát szenvedtem vele, de csak nem akart sikerülni. Már mindent csatlakoztattam mindennel, de csak nem akart összejönni, úgyhogy elraktam másnapra, pedig hihetetlenül egyszerű, de erre csak másnap jöttem rá.

Másnap hozzáadtam a Wahoo apphoz a két eszközt, azaz csak a Headwind ventilátort, mert a Climb szimulátort nem találta meg, de ez nem baj! Ezen ment el az előző nap is, de nem kell vele foglalkozni. Egyszerűen bekapcsoltam a Zwiftet és az automatikusan érzékelte.

Fontos infó, hogy ezt a két eszközt, akkor tudjuk kihasználni, és rendesen élvezni, ha Zwiften edzünk vagy más hasonló programon. Persze működik úgy is, mint sima ventilátor, állítható erősséggel, meg manuálisan is tudom állítani az emelkedést a Climb-on, a hozzá tartozó vezetékes vezérlővel, de az nem nyújt igazi élményt. Viszont, ha egyszer elindítod ezekkel a beltéri edzést, nem akarsz nélkülük létezni többet!

A Climb-nál ugyanúgy, mint a görgőnél, csak a tengelykupakokat kell kicserélni, nagyon gyorsan, és egyszerűen megy. Bepattintjuk a bicót, és már mehetünk is. Fontos, hogy a nyitott lakatot válasszuk a kis távirányítón, amit a középső gomb megnyomásával váltogathatunk. Ha a lakat zárva van, úgy nem reagál a terepviszonyokra.

Eléggé meglepődtem, de minden minimális lejtésnél, emelkedésnél változtat, nem spórolja el azokat sem. Persze a görgő is változtat az ellenálláson mindig, tényleg eléggé érezhető az emelkedő, lejtő.

Ami még nagyon jó érzés, hogy egy Group ride, az tényleg az! Tényleg van szélárnyék, tényleg kisebb wattal is ott lehet maradni, teljesen más élményt ad így a görgőzésnek.

A Headwind szélgépet, ha úgy akarjuk, használhatjuk csak ventilátorként, állíthatjuk manuálisan a fújás erősségét a készüléken, de amikor ez is a Zwifthez van párosítva, és magát változtatja, akkor érződik, hogy mennyire jó.

Lehet sebességhez és pulzushoz is állítani. Természetesen mindkettőt kipróbáltam, de nekem pulzus alapon jobban tetszett. Persze iszonyatosan élethű, amikor 30-40km/h-nál úgy fújja a szelet, mint egy tornádó, de ez 200 watton nem mindig kényelmes, nekem sokszor zavaró is volt.

Pulzus alapon viszont akkor fújja erősen, amikor kell, és amúgy ömlene rólunk a víz, de így legalább minimálisan izzadjuk össze a bicót, meg az alattunk lévő szőnyeget, parkettát, követ, vagy bármit.

Normál esetben nem szokott se mez, se aláöltöző lenni rajtam görgőzés közben, de volt, hogy egy vastagabb hosszú aláöltözőben tekertem, és az is teljesen élhető volt. Természetesen így is leizzadtam, de talán csak negyed annyira, mint enélkül. Nem volt alattam tócsa, nem folyt az izzadtság a vázon, stucnin, és nem kellett óránként nadrágot cserélni, mint általában.

Ami viszont nem elhanyagolható, hogy ezzel a ventilátorral, nagyobb helyigénnyel számoljuk. Akkora ereje van, hogy nem lehet nagyon közel helyezni hozzánk, plusz a fújási szöge is igényli a távolságot, mert ha túl közel van, a lábunkra fogja nyomni a levegőt.

Görgőknél egy nagyon fontos tulajdonság, hogy ne legyen zajos. Megnyugodhatunk, ugyanis ennek a setupnak semmi hangja nincs. Egészen nyugodtan nyomhatjuk az edzést este 11 után is, még a másik szobában is nyugodtan fog aludni mellettünk a gyerek. A leghangosabb a Climb, amikor állítja magát, de ez sem ér fel semmilyen konyhai zajjal.

A Wahoo Headwindről és a Climbról itt olvashattok bővebben.

+ 1 objektív vélemény ?

A barátnőm is mindenképpen ki akarta próbálni az okosgörgőzést, ha már otthon teszteltem a Wahoo termékeit így egyben. Nem épp egy teremsportoló alkat ő sem. Hasonlóan mint én, Ő is inkább kimegy esőben futni, mintsem, hogy a futópadot koptassa.

Felült, bekapcsoltam neki a Zwiftet, és le sem lehetett lőni egy óráig. Mint egy kisgyerekek, fülig ért a szája, hogy amikor teker, megy a képernyőn a biciklis, ha jön egy emelkedő, akkor dől a kerékpár alatta.

Nagy viszonyítási alapja nincsen, de abba megegyeztünk, hogy ezek után egyikünk sem hajlandó felülni sem spinning-gépre, sem bármilyen gagyi görgőre.

Én továbbra sem fogok végignyomni vele egy hatórás edzést, de ha 2-2,5 órás résztávos edzésem lenne, akkor az eddigi hozzáállásommal ellentétben, inkább bent maradnék, mintsem, hogy kimenjek elázni, vagy csak a sötétben, hidegben tekerni. Nálam ez nagy változás!

A tesztelési lehetőséget köszönöm az APPSolute Sport csapatának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like