Megoldások az ős ellenség, a defekt ellen a Zefaltól.

Mutatunk megoldást tubeless rendszer javítására, illetve ha belsőt használóknak is hoztunk valami finomságot. És még egy szuper mini pumpa is terítékre kerül tőlük.

Zéfal Z Bar Plugs Tubeless javító készlet kormányvégbe. Mindig kéznél lesz!

Defektjavító szett nélkül elég bátor dolog elindulni bárhova is, de nem mindenki szeret hátizsákkal bringázni, vagy mez zsebben vinni a mentő felszereléseit, így is sok holmit kell néha cipelni. Aminek csak lehet, jobb keresni valami fix helyet a bicajon, vagy a bicajban. Ezért nagy segítség a kormány végbe csúsztatható tubeless javító készlet a Zéfal-tól. Nem ők az elsők, akik kijöttek ilyennel, tehát világszenzációról nem számolhatunk be, de azért arra kíváncsiak voltunk, hogy mennyire működik jól a gyakorlatban.

A javító szett komponenseire szedve érkezik egy átlátszó dobozban, így jól látod magad is, hogy mit is veszel pontosan (3 vékonyabb, 3 vastagabb javító kukac, benyomó szerszám, és egy mini kés, amivel a kilógó maradékot le lehet vágni, na meg persze a két dugasz és a két zárókupak). „Összeszerelése” pofon egyszerű, van a két tároló dugasz, amibe bele kell rámolni a cuccokat. Aztán a dugaszok végére rátekered a masszív alu véget és mehet is be a kormány végébe, ahol az alu zárókupakok forgatásával feszíthető be a tároló atom biztosan. Nem bonyolult, ha a kulcsot be tudod dugnia zárba, akkor ez is menni fog.

Kirázkódás, kilazulás kizárt, és a bele szakadás sem életszerű, erről a legalább 3mm vastag, nagyon erős alu kupak gondoskodik. Ahhoz, hogy ezt beleszakítsd a kormányba, ahhoz akkorát kell essél, hogy ez lesz a legkisebb bajod utána. Azon kívül, hogy önmagát megvédi a cucc a sérülésektől, a carbon kormány végét is óvja egy komolyabb zakó alkalmával.  Már csak ezért is megéri beruházni egy ilyen javító szettre.

Na de nézzük tovább, nem csak a beszerelés könnyű, hanem kivenni is ugyanilyen egyszerű, pár fordulatot tekerni kell a zárókupakon és ki kell húzni, kivenni a szerszámot és a kis javító hernyót a tárolóból, befűzni a kis tűbe majd mehet a sérülésbe a kukac, ahol a puha ragacsos anyagának köszönhetően tökéletesen eltömíti a sérülést. Teszteltem azt is, hogy bírja utána. Nem csak átmenetileg javít, hanem konkrétan egy ilyennel javított gumival nyomtam végig a Mecsek Endurot, és semmi gond nem volt vele.

Összegezve nagyon praktikus és valóban funkcionáló cucc. Védi a kormányod végét és a markolatod is, na meg mivel állandóan a kormányban van így mindig kéznél lesz a defektjavító, ami egy komolyabb sétától menthet meg. https://www.zefal.com/en/repair/522-z-bar-plugs.html

Zéfal Z Liner defektvédő szalag

Napjainkban talán már többen használnak belső nélküli rendszert, de még mindig sokan vannak, azok is akik inkább a belsős rendszereket preferálják, akkor is, ha az defektre érzékenyebb. Nekik egy defekt gátló szalagot mutatunk, amit bárki könnyedén beépíthet a kerekébe.

Anyaga Poliuretán,

Minden gumi szélességhez és kerékátmérőhöz találsz megfelelő méretet (kivéve Fat bike)

Súlya: 130 gramm

Szélessége: 50mm

https://www.zefal.com/en/prevent/163-358-z-liner-road.html#/93-taille-50_mm

A szalag installálása rendkívül egyszerű, ha tudsz belsőt cserélni, akkor ez is menni fog. Persze picit ügyeskedni kell, hogy szépen a belső és a külső közé csúsztasd a defektvédő szalagot, de tényleg nem nehéz, pont annyira merev amennyire kell, hogy kezelhető legyen, de elég rugalmas, hogy felvegye a gumi formáját.  Természetesen a hosszát méretre kell szabni egy olló segítségével.

Na de gyorsan térjünk át a milyen volt élesben fejezetre. HIBÁTLAN!!! Két hónap alatt egy defektem sem volt vele. Tehát a funkcióját elég jól ellátja. Csak azért nem mondom, hogy 100%-osan, mert azért nem álltam meg ott, hogy mit tud akác és csipkebogyó tüskék ellen, hanem csináltam neki egy szöges tesztet is. Megkeresetem a leghegyesebb szögeim a garázsba, meg egy deszkát, és különböző méretben meg hosszban, sünit csináltam belőle. A rövidebbeket jól kimozogta főleg alacsony nyomáson, de kb. másfél – két cm hosszú vékony hegyes szögek, 1,5 bar nyomáson már volt, hogy átlyukasztották, de kellett neki vagy 5x akkora erő, mint a külsőt átszúrni és úgy 1-2mp mire áthatolt a szalagon, ha gyorsan tovább gördítettem a gumit, akkor nem is lyukadt ki. Mondjuk én a 30 év alatt egyszer futottam bele szögbe (persze hogy az OB-n), az egy szép 70-80-es szög volt, de az a felni belső falát is átvitte. Szóval a való életen ez elég rika, de ez ellen nem biztos, hogy véd. Bár ha rövidebb, vagy vastagabb, esetleg tompább vagy ferde, akkor még szögek ellen is jó, de mint mindennek, ennek is vannak azért korlátai. De nem is várható el tőle, hogy szinte golyóálló legyen. Aminek még van némi matematikai esélye, hogy egy kissé oldalról érkező tüske rést találjon a pajzs mellett, de ez is elég ritka, nálam nem is történt ilyen, mivel az 50 mm széles szalag megfelelően kiér az a gumi futófelületén túl is. De nem mondom, hogy ez teljesen lehetetlen, csak épp tényleg ritka eset lehet az ilyen.

Elmozdulást nem tapasztaltam még alacsony nyomáson sem, feltételezem ez a puha, kissé tapadós anyagának is köszönhető. Tartósnak tűnik, bár a két hónap még nem egy igazi tartós teszt, de mintha új lenne, szerintem sokáig bírni fogja…

Egyetlen gyengéje, hogy a felütésektől nem véd, de azért egy picivel merevebb lesz tőle a gumi, így valamennyire mégis, bár pont emiatt meg lehet kicsit puhábban is használni, akkor meg ugyan ott tartunk a felütés elleni harcban, szóval arra azért figyelni kell.

Az biztos, hogy a defektek 95-99%-át meg fogja akadályozni. Ami azért jó, mert vannak, akik tényleg ragaszkodnak a belsőhöz és/vagy a könnyű jó mintázatú gumihoz is. És komoly defekt védelmeset ezekből nem gyártanak jellemzően, viszont ezzel a cuccal hibátlanul bármelyik gumit defektmentessé lehet alakítani. Szerintem városi használatra az üvegszilánkok ellen hibátlan lehet, így arra is bátran ajánljuk.

Persze az sem baj, ha van nálad egy mini pumpa is, mert az biztos, hogy annyira gyorsan nem tudod megjavítani az ilyen sérülést, hogy ne veszíts jelentős nyomást a gumiból, szóval fújnod kell majd bele javítás után.

Erre kiváló megoldás a Zéfal FC03 Alu mini pumpa

Igazából ez egy minden extrát nélkülöző kispumpa, nincs nyomásmérője, nincs kihajtható markolata, semmi ilyesmi úri huncutság, csak egy egyszerű pumpa, de talán pont ebben rejlik a nagyszerűsége és tartóssága.

  

Így kézbe fogva és használva, kimondottan az elpusztíthatatlanság érzetét kelti. Nagyon masszív darab, pedig a súlya sem rossz, mindössze 105gramm. Hossza 18 cm így zsebben is elfér, bár szerintem jobb helyen van ez a vázon, zsebből azért el lehet hagyni, onnan könnyen kicsúszhat terepen. Mivel nagyon igényes kivitel, így nem fogja elcsúfítani sem a bringád. És attól sem kell félni, hogy ott tele megy kosszal, a tömlőt záró kupak teljesen légmentesen zár. A markolat alján van egy kis érdesítés a stabilabb fogás érdekében, ami amúgy enélkül is rendben van, meg nem is igényel akkora kapaszkodást, egyrészt mert a megfordítható végű, mindkét szeleptípushoz jó, tömlős csatlakozás egy kényelmesebb és szelepkímélőbb kialakítást tesz lehetővé. Másrészt mert könnyű vele pumpálni, optimális a kamra méret, elég jól fúj, de ugyanakkor még 2 bár felett is nagyon könnyű nyomni. A pumpa egyébként maximálisan 9 bár nyomást tud, amiben az a jó, hogy vészhelyzet esetén a telódba is tudsz fújni, a csatlakozó fejrész is lehetővé teszi ezt.  De azért az már elég emergency szitu.

Konzolja is nagyon masszív és egy kis tépőzárral a pumpát is teljesen zörgés mentesen és stabilan fogja. Nem fogod elhagyni.  

Persze ez is ki lett próbálva, jobban is, mint akartam, ugyanis visszaraktam egy öreg gumit, ami már nagyon nem tartotta a levegőt így kb. óránként kellett pumpálnom rá pár napig, amíg fel nem adtam a reményt, hogy majd helyre álla rend a gumival, szóval addig vagy 20-25 alkalommal használtam. Tényleg hozta, amit kell, stabilan, biztosan, mindig ugyanúgy.  Léteznek ugyan pumpák, amik jobban fújnak, de azok nagyobbak nehezebbek. Én jobb szeretem ezt a kis kompakt méretet, ami még érezhető égtömeget pumpál, de mellette a lehető legkisebb. Normális gumival évente pár alkalommal használja az ember, ahhoz teljesen felesleges valami brutál nagy pumpát magaddal cipelni. Legyen mindig veled és mindig számíthass rá. Ezek a legfontosabbak.

Ha valami igényes, örök darabot keresel, amire sosem hagy cserben, akkor a Zéfal FC03 egy jó választás lehet neked is. https://www.zefal.com/en/mini-pumps/353-air-profil-fc03.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like