Zefal Profil Max Z-Switch FP65 Digitális pumpa

Imádom, mikor egy látszólag egyszerű eszközt fejlesztgetnek tökéjre sok kis apró részletre való odafigyeléssel.  Ez a pumpa is valami ilyesmi.  Egészen meglepő, hogy mennyi mindenre sikerült odafigyelni a gyártónak és kimaxolni ezeket a kis részleteket is.

https://www.zefal.com/en/accueil/557-profil-max-fp65-z-switch.html

Kezdjük egy kis szemrevételezéssel:

Kimondottan igényes darab, minőségi és kényelmes, enyhén hajlított keményfa markolat, mondhatni ergonomikus. Emellett alumínium nyomórúd, jó vastag, nem kell félteni, hogy elhajlik.  A pumpa teste is alumínium, szép, kicsit titános, enyhén bronzos hatású felülettel, így a végeredmény egyszerre könnyű és tartós, A talp rész stabil nem akar lépten-nyomon felborulni. A pumpán bőven akad tömlő akasztó/ rögzítő több helyen is, így a kimondottan hosszú, 112cm-es tömlő nem akar majd állandóan elgáncsolni.  Tudom apróság ez, de annál bosszantóbb, mikor mindig rossz helyen, lába alatt van a pumpa csöve. Ennél a pumpánál szerintem végre sikerült jó helyre könnyen használhatóvá tenni a tömlő rögzítőt, elég az egyikbe belepattintani és már is levegőben tartja az egészet, nem pedig a földön tekereg.

A Z-Switch fej rész nagyon jól működik és talán a legpraktikusabb megoldás, amit valaha használtam. Egyszerre van jelen rajta mindkét szelep típus, egymás mögött elhelyezve és egy kis toló kapcsoló segítségével választhatunk, hogy melyik szelep típusra van szükség épp. Csak könnyedén el kell csúsztatni a fej oldalán lévő kis piros pöcköt és már át is váltott. Jól zár, nem szökik sehol a levegő. Mégis az egyetlen dolog, amibe kicsit bele lehet kötni az ennek a fejnek a megjelenése. Egy ilyen „gyönyörű” pumpához valami picit igényesebb anyag választás jobban passzolt volna.  De szerencsére a működését ez cseppet sem befolyásolja.

És a lényeg, a digitális kijelző, ami menő, földöntúli kék színben világítva mutatja a gumiban lévő nyomást, ami természetesen megjeleníthető Bar- ban, vagy PSI-ben is. Emellett még van egy elemtöltöttség visszajelzés is természetesen, nehogy már pont rosszkor merüljön le. Használat során kényelmes és könnyű és gyors vele pumpálni, a 2.35-ös Nobby Nic-be pont 25-öt kellett fújjak az 1,2 bar eléréséhez, szóval határozottan jól nyomja a levegőt maximálisan 12bar-ig.

A kijelző gyorsan és pontosan reagál, többször le föl rakva is ugyanazt az értéket mutatta. Nagyon könnyű leolvasnia az elég nagy kb. egy centis számokat, és nem kell találgatni, hogy az most 1,3 vagy 1,4bar, mint az analóg kijelzőknél. Konkrétan és pontosan kiírja nekünk tizedes pontossággal. Ez, ha sietősen és pontosan kell beállítania nyomást, akkor baromi nagy segítségség.

Persze sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért is jobb ez, mint egy analóg pumpa és digitális nyomásmérő kombója.

Meglepően sok oka van. Az egyik legfontosabb, hogy a digitális nyomásmérőket közvetlen a szelepre teszed, ami a rányomás pillanatában kap egy adag tömítő folyadékot a gumi belsejéből a kiszisszenő levegővel, ami meg megy bele a műszerbe egyből és az meg ugye nem tesz neki annyira jót, de jellemzően előbb utóbb tönkre is teszi, eltömíti. Ennek a pumpának a kijelzője és mérő szenzora is a pumpa és a tömlő tövében van, messze a szelep fejtől, így a defekt tömítő anyag nem jut el odáig, nem tud ártani neki.  Ez szerintem már önmagában is elég nyomós érv mellette, de emellett további előnye, hogy így azonnal látjuk a pontos értéket, nem kell még külön vacakolni, méricskélni, hogy elég vagy kevés benne a nyomás.

Nem mondom, hogy nem lehet élni nélküle, de tényleg sokkal jobb és gyorsabb vele dolgozni. Olyan helyeken ahol ez számít, ott nagyon hálás eszköz. Pl. versenyek előtt csapat buszban, vagy ha nincs kompresszor, akkor szervizben is. Illetve, ha te is az a fajta rider vagy, akinek megvannak a pontos nyomásértékei, amin szeret menni, akkor imádni fogod ezt a pumpát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like