Castelli téli ruházat bemutató – ahogyan én tapasztaltam

Hurrá itta tél. Ja nem, bocs! De a köd, az esők és a hideg sajna velünk lesznek most pár hónapig és sajna jövő novemberben is visszatérnek.  Két dolgot tehet a bringás ilyenkor, vagy elhúz délre vagy felöltözik profin. Esetleg görgőzik, de azért az sokak idegrendszerét próbára teszi. Szerencsére, ha az időjáráson nem is, de a ruházatunkon sokat javíthatunk, és egész kellemessé tehetjük a kinti edzéseinket. Erre mutatunk most pár méltán népszerű cuccot a Castellitől.

A legfontosabb a felsőtestünk védelme, jellemzően itt fázik igazán az ember meg persze az ujjaknál.

Mikor már azt hinné az ember nem lehet újat mutatni dzsekiben, akkor jön a Castelli és előjön az  Alpha  RoS 2 Light dzsekivel. Ennek az a különlegessége, hogy a front rész mögött van egy bele integrált mellény, ami csak egy vékony jól szellőző anyag, de ez pont elég arra, hogy mikor fölfelé már kezd meleg lenni a helyzet, akkor a kabátot széthúzva még mindig ott lesz, és véd picit a menetszéltől. A nedves aláöltözet ugyanis ilyenkor már elég hideg lenne önmagában, de az egész testre meg felesleges lenne még egy réteg.  Így a kritikus front részen dupla anyag van felhúzott cipzárnál is, szerintem zseniális, számomra új megoldás.  Hátulja természetesen jól szellőző thermo anyag, míg oldalt egy vékonyabb szélálló réteg. Ja és természetesen vízlepergető is a dzseki, a Gore-Tex Infinium (elöl) és Nano Flex  extra dry (hátul) anyagának köszönhetően. Alján jó sok szilikon, hogy nehogy felcsússzon, hátul zsebek és fényvisszaverők, ahogy azt kell. A Castelli ugyan 7-15fokig ajánlja, de montin vagy kimondottan hegyes országúti edzésen szerintem kicsivel alatta is perfekt

Alá mikor még jobb az idő elég egy Castelli Bandito Wool LS aláöltöző, ami nagyon kényelmesen lazán simul a testedre. Gyapjú alapanyagának köszönhetően nem büdösödik, viszont szárazon és melegen tartja a tested. Aztán ha jön a brutálisabb  hidegebb idő, akkor érdemes bevetni a Castelli Flanders Warm magas nyakú és enyhén bolyhosított belsejű szintén gyapjú aláöltözőt. Ugyan ránézésre ez sem sokkal vastagabb , de mégis sokkal melegebb érzetet ad, részben a bolyhosításnak hála, részben meg a dupla vastagságú magasított nyaknak köszönhetően. Ez, mint egy csősál véd a menetszéltől, de a nyaknál sem tud rés keletkezni, valamint elég hosszú, hogy akár felhúzd a szádra vagy az arcodra is. Hihetetlen mennyit számítanak ezek a pici részletek. Brutál kényelmes és praktikus a cucc.

Na és mikor befagy a pokol és jönnek, a 0 körüli vagy bőven alatti hőmérsékletek, akkor jöhet a Castelli Raddoppia 3 Dzseki, ami gyakorlatilag mindenhol szélhatlan, de azért jól szellőző Gore-Tex Infinium anyagból készül, amit nagyon finom gyapjú szigetelés borít belülről elől és hátul is, csak oldalt kapott vékonyabb kevésbé szigetelt anyagot. Ebben már tényleg nem nagyon lehet fázni a gyártó is -3 fokig ajánlja, ami szerintem amúgy nagyon szerény célzás, a tapasztalataim alapján ettől hidegebben is szuper kell legyen ez a dzseki. Természetesen ezen is van 3 hátsó zseb plusz egy cipzáras alatta oldalt. A láthatóságra is nagy hangsúlyt fektettek, jó vastag reflektáló csíkok futnak rajta körbe végig. Az alján pedig itt is szilikoncsík segít stabilan a helyén tartani a dzsekit minden helyzetben. Szabása szokás szerint bringás, tehát mikor ráhajolsz a kormányra, akkor lesz igazán kényelmes.

Bár a hideg felé haladtunk, de kicsit visszatekintenék a szebb napokra és itt még megemlíteném a múltkori őszi Castelli kollekció bemutatásánál megmlített Tutto Nano RoS mezt. A Nano széria ránézésre és tapintásra egy szokásos rugalmas thermo mez anyag. Az extra tudása az, hogy vízálló, vízlepergető és közepesen szélálló úgy, hogy mellette egy klasszikus nagyon jól szellőző thermo anyag.  Ezért határozottan melegebb, mint egy normál thermo mez. Ha meg még erre felveszünk egy Castelli Perfetto RoS 2 mellényt, akkor az intenzívebb montizásnál egy jó aláöltözővel akár 5-10fokig is jó lehet. Ennek a mellénynek a különlegessége azon kívül, hogy vízlepergető és rugalmas, az hogy hátul is fogja valamennyire a menetszelet, kevésbé szellős, mint egy nyári/átmeneti mellény, ez attól működik igazán jól, hogy rád feszül mindenhol és nem engedi, hogy a menetszél átfújjon, hanem csak annyit enged ki, hogy ne izzadj be. Mindenképp passzosnak kell lennie.  Nagyon szuper kombináció szebb téli napokra is, de melegebb időben sem gyulladsz meg benne.

A ujjak védelmére két szuper kesztyűt mutatunk nektek. Az egyik az én személyes kedvencem a Castelli Spettacolo Ros, ami egy kecses, nem extrém vastag kesztyű, ennek okán jól lehet vele „dolgozni”  nem érzed hurkának az ujjaid benne. Természetesen vízlepergető anyag, Primaloft béléssel, ami az egyik legjobb szintetikus hőszigetelő anyag jelenleg. Tenyér rész szilikonnal csúszásmentesített, belülről pedig a stabilabb fogás érdekében csak vékonyan bélelt. A felső rész és az ujjak oldala viszont a Primaloft bélessel véd szerintem minimum 0 fokig, de akár -5-ig is főleg montin, de a gyártó csak 3-12 közötti ajánlást tesz. Érdekessége még, hogy a felső részen a csukló passzé helyett egy hosszú cipzár van, ami azért jó, mert ha ránk talál egy jobb napsütéses emelkedő, akkor ezt kinyitva egész jól lehet szellőztetni, anélkül, hogy az újaink lefagynának. Nagyon ügyes megoldás. Nem nagyon láttam még jobb kesztyűt a magyar telekre. De ha te még tőlem is fázósabb lennél vagy extra hosszú, nem igazán intenzív országúti edzésekre készülsz, akár 0 fok alatt is, akkor is van megoldás, mégpedig a Castelli Estremo Glove. Ez egy kimondottan téli kesztyű, még a tenyér rész is vastagon szigetelt, kicsit már hurkás, de szerencsére ennek ellenére elég jó a fogás benne és nem mozdul el benne a töltés. A tenyér rész itt is kapott bőven szilikont, így lecsúszni biztos nem fog a kezed sehonnan és a telót sem ejted el. Természetesen vízálló Gore-Tex Infinium X-Fast anyagból készül ez is, a belseje pedig gyapjú szerű bélést kapott. Csukló rész tépőzáras és nagyon jól zár. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ebben még lehet fázni. A gyártó-5-5 fok közé ajánlja én ezt is kicsit lejjebb kalibrálnám, pedig ismétlem nagyon fázós vagyok.

A fejünk védelméről sem szabad megfeledkezni, ebben 5-15 fok közt a Castelli Difesa Thermal sapka nyújthat optimális segítséget. Fő anyaga Thermoflex Core2, szintetikus, de nagyon kényelmes, a fül résznél pedig gyapjú. A szelet is fogja valamelyest, de nem teljesen, inkább a jó szellőzésen van még a hangsúly. Van egy kis vintage hatása és egy kis schildje is elől. A sisak alatt is remekül elfér.

De ha igazi téli sapkára van szükséged, ami fagypont alatt is jó, akkor inkább az Estremo WS Skully lesz a nyerő. Ennek a front és a tarkó része is szélálló, belül bolyhos anyag, nagyon jó, meleg érzetet ad. A hátsó rész hosszított, ami így jobban védi a nyakat is, magas nyakú alá öltözettel teljesen elzárja a hátra örvénylő levegő útját a kabát belseje felé. Sajnos ezt tapasztalatból tudom milyen fontos. Az én nyakam nagyon érzékeny már ezekre. Természetesen a fül rész is hosszabban lejön, hogy jobban védje azokat. 5 fok alatt inkább ez lesz a befutó és ezzel kb. -5-ig jól el is lehet az ember.

Azért a lábakat is kényeztessük kicsit. 4-16fokig ajánlják és én is kb. ide teszem a Castelli Tutto Nano vízálló nadrágot. Első tapintásra nem tűnik túl vastagnak, de a tapasztalat azt mutatja, hogy hozza a feltüntetett hő tartományt. Ráadásul ezt a nano technológiás impregnálásnak köszönhetően tartósan vízállóan teszi, így az sem okozhat különösebb gondot, ha elkap az eső vagy épp a köd átáztat. Anyaga közepesen sűrű, pont annyira fogja meg a szelet, amennyire azt szükséges, de mellette még tök jól szellőzik. A betét pedig kimondottan kényelmes KISS Air2 –es darab benne. Kora téli tekerésekhez, bárhol zseniális, de terepre még hidegebb időben is jó lehet. Nagyon jó mozgásszabadságot biztosít. A lábak alján, körben vastag fényvisszaverő csík dobja fel a klasszikus fekete nadrágot és segít, láthatóbbá válnod.

 A Castelli Sorpasso RoS nadrág szintén vízlepergető, és emellett még hidegebb időre tervezték, -2-10 fok a gyári ajánlás, amit biztos, hogy hoz is. Már, ahogy felveszi az ember, érzi, hogy ez valami igazán védelmező és kellemesen meleg cucc. A Betét ennél a modellnél a még kényelmesebb Progetto X2 Air varrat nélküli verzió, nagyon igényes darab. Természetesen a lábon itt is van fényvisszaverő, bár nem 360fokos. A szabása pedig kimondottan ergonomikus, nagyon könnyed benne a mozgás. Bár nem verseny a téli edzés, de nagyon sok wattot tud ellopni a téli felszerelés, ha nem figyelnek az ilyen részletekre is.

És ha már láb, akkor nem maradhat ki a lábfej sem, aminek az egyik része egy profi zokni, ami jól szigetel és szárazon is tartja a lábad, aki már próbálta, tudja mekkora különbség van egy új, vagy jó állapotú profi zokni és egy átlagos leharcolt közt. A bringás téli zoknik nem lehetnek olyan vastagok, mint egy túra zokni, mert nem fér el jól a cipőben így a gyártóknak még nehezebb a dolga, a legjobb anyagokból kell dolgozni. Az egyik legjobb ilyen anyag a jó kis merinói gyapjú, ami a Castelli Bandito alapanyaga is. Ez még egy nem kimondottan vastag zokni, ezért ideális akkor is, ha nyári cipő kamásli kombót használsz.  De ha van külön téli cipőd, ami jellemzően nagyobb, tágabb, mint a nyári, akkor a Castelli Alpha 18 a még biztosabb választás. Ennél a modellnél a merinói gyapjút és a Primaloft anyagot kombinálta a gyártó, a még jobb szigetelés érdekében. Ez a modell már vastagabb is kicsit természetesen.

Ezek nem is vészesen drágák, de is nem szabad spórolni rajtuk, az egész bicajozást megöli egy lefagyott lábujj. Erre a legjobb megoldás szerintem a téli cipő, de ha az nincs, akkor egy jó kamásli is rengeteget segít. De abból sem mindegy milyen. Főleg a montisoknak fontos, hogy a talp is strapabíró legyen, ne szakadjon szét pár lépéstől. Mindenképp vízálló legyen, de ugyanakkor lélegző anyag, mivel ha nem az, akkor gyakorlatilag a saját levében fog tocsogni az ember a cipőben, úgy viszont rögtön nagyon hideg lesz megint csak. A Castelli Intenso UL, hozza ezeket a kritériumokat, anyaga vízálló Gore-Tex Infinium Windstopper, ami remek légáteresztő képességű, a jó illeszkedésről pedig kisebb neoprén részek valamint a talpon egy tépőzáras heveder gondoskodnak. Természetesen fényvisszaverőkkel ellátott ez is, de a jobb láthatóság érdekében választható neon sárga színben is. Talpa jó erős, a felső rész pedig megfelelően rugalmas így jó mozgásszabadságot biztosít. A gyártó 0 fokig ajánlja, de tapasztalatom szerint a lábfej a leginkább egyedi fázás tekintetében. Én pl. nagyon fázós vagyok ott, de ebben a kamásliban megbíznék 0 fokig simán, de ismerek olyat, aki olyankor még anélkül nyomja. Neki -10 fokban is elég lenne?

Tudom ezek a cuccok nem olcsók, de nem egy évre veszed, sokat kibírnak és nem is kell feltétlen ekkora ruhatár, viszont ha télen is szeretnél kényelmesen, sokat és főleg egészségesen tekerni akkor érdemes beruházni legalább egy jó téli szettre, aszerint neked mik a felhasználói szokásaid és mennyire vagy fázós. Pl ha -5 ben is hat órákat tekersz síkon akkor a melegebbekből válassz, de ha főleg montin nyomod terepre, vagy 5-8 fok alatt már csak görgő akkor meg elegendő a kevésbé meleg szett.

És még egy jó hír a végére, a fent említett ruhák többsége 100% újrahasznosított anyag?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like