PRO Tharsis 3Five Carbon Riser 35/800/20mm carbon kormány teszt

Carbon kormányt használtam már rengeteget korábban, sőt most is van csak az egyenes és XC vonal, ultralite, de sosem 35mm-est. Most a mindennapokban egy 31,8/780/20mm alu riser darabot nyúzok. Nincs is vele sok bajom, teszi a dolgát, igazából mondhatni elégedett vagyok (voltam) vele. Aztán kipróbáltam ezt a 35mm-es befogójú PRO Tharsis-t, 800mm-es szélességben szintén 20mm emeléssel 9 fokos hátra és 4 fokos felfelé hajlással, és újra rá kellett jöjjek (amit persze eddig is tudtam), hogy bizony nagy különbségek vannak. Nem mondom, hogy megváltozik tőle az egész bringázás, de rohadt nagy segítség, főleg, ha ugyanabban a helyzetben vagy, mint én. Igyekszem tömören, de érthetően leírni mit tud egy ilyen kormány, amit a másik nem!

A helyzet, az hogy nekem még 100mm-es non boost telóm van, ami szuper kis villa, de már eljárt felette az idő, el kell ismerni, szóval lehetne kicsit merevebb. És itt jön a képbe a kormány. A kormányzás merevsége, precizitása ugye nem csak attól függ, hogy boost vagy nem boost a villa! Az csak az egyik faktor a legfontosabb 5-ből. Hisz az agy, a kerék maga, a villanyak is szerepet játszik némiképp benne, de a kormányszár és a kormány is legalább ugyanolyan mértékben számít, mint a teló. És ha már telót nem is cserél az ember túl sűrűn azért a kormány csere könnyebben belefér, és szinte ugyanakkora ugrást lehet vele tenni a nagyobb merevség érdekében, mintha a villa-kerék kombót cserélted volna le. Csak épp töredék befektetéssel (ára: 77.900Ft), és még súlyt is nyersz vele (mért súlya 201gramm). Tényleg hihetetlen mértékben nőtt meg a rendszer merevsége és vált pontosabbá feszesebbé a kormányzás, ami persze gyorsabbá és magabiztosabbá is tett kicsit. Egyszerűen érezni, hogy gyorsabb a kormány reakció és pontosabb az egész. Jobb érzés vele bringázni! A gyártó amúgy Superlight All Mountain és Trail felhasználásra ajánlja. De én a kimondottan alacsony súlya miatt én az agresszív XC-t avagy ahogy manapság hívjuk downcountry célokra is ugyanúgy ajánlanám.

Persze a kormány csere előnyei nem állnak meg itt. A carbonnak van egy nagyon jó rezgés, ütés elnyelő tulajdonsága, ezért szeretjük a carbon vázakat is. Tehát sokkal kényelmesebbé teszi a bringázást, egyszerűen nem üti meg a kormány minden kövön a kezeid. Teszi ezt úgy, hogy mellette mégis pontosabb maga a kormányzás és jobb az irányíthatóság. Mondhatni minden paraméterében előnyösebb. Leszámítva az árát, de még mindig egy nagyon kedvező ft/gramm fejlesztés, azaz könnyítési lehetőség, számos más menet tulajdonsági előnnyel. 

Hátránya tényleg nincs, de arra érdemes nagyon oda figyelni, hogy milyen markolatot vagy kormány vég dugót használj. Ugyanis carbon nem annyira like-olja, ha odavered a végét egy élesebb kőhöz egy esésnél, ha nincs benne jó erős profi dugó vagy erős zárt végű markolat, akkor megsérülhet!

Egy ilyen kormány beszerzése kimondottan jó választás lehet, ha neked is jól jönne némi merevítés a kormányzás körül és még könnyíteni is szeretnél. Nagyon érezhető a különbség kényelemben és precizitásban is. Merem ajánlani!

Ha teszik a cikk köszönjük, ha megosztással támogatod a munkánkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like