Cateye AMPP1100 és ViZ300 „retina killer” lámpa teszt.

Nem az a kérdés téged látnak-e hanem tőled látnak-e, vagy bármi mást rajtad kívül. 

A Cateye már régi játékos a lámpa piacon, emlékszem már 21-22 éve is piacra dobott kimondottan nagyteljesítményű (akkor annak számított) nagy aksis halogén lámpát. Nehéz volt, lassan töltött és gyorsan merült, de akkor minden itthon elérhető konkurenst lekörözött. Azóta sem álltak le az ilyen éjszakai terepezésre is alkalmas nagyteljesítményű lámpák gyártásával, sőt értelemszerűen, mint minden, amiben legalább egy elektron kóborol valahol, ez is borzasztó nagyot fejlődött minden téren.

Kezdjük az elsővel, az AMPP1100-al.

Igényes csomagolás, ami tartalmaz egy mikor USB kábelecskét, ennek a hosszát mondjuk nem vitték túlzásba, de így is használható persze. Valamint, ami sokkal fontosabb egy sisak konzolt, és persze magát a lámpát, ami egy kimondottan igényes és formás darab. Az egész test alumínium, ami azon kívül, hogy tényleg igényes, nagyon masszív is, illetve jó a hő leadó képessége. A doboz viszont nem tartalmazza a kormány konzolt, mivel ez alapból egy sisakra tervezett lámpa, így azt külön kell megvenni hozzá, ha ott is szeretnéd használni.  

A lámpa természetesen ledes, két darab nagyteljesítményű led gondoskodik a bőséges fényerőről,  7 és 2500mah li-ion aksi kapacitás áll rendelkezésünkre amivel max. fényerőn 1100lumen áll rendelkezésünkre 1,5órán át, közepesen fokozaton 2óra (800lumen), míg alacsonyban 4.5óra (400lumen) működési idővel gazdálkodhatunk. Van kétféle villogó üzemmód is nappali 6,5óra (400lumen), illetve 50óra (200lumen) üzemidővel. A bekapcsoláshoz kb. 2mp-t nyomva kell tartani vagy 2x megnyomni a ledes szilikon gombot a tetején majd a fokozatok közt egyszeri megnyomással válthatunk a gyengébb, majd a villogó fokozatok felé, ha pedig a nagyobb teljesítmény felé akarunk lépdelni, akkor 2x kell megnyomni. Nem atomfizika, könnyen megjegyezhető és jól kezelhető.

Természetesen a lámpa vízálló, a töltő csatlakozó is jól szigetelt, illetve teljesen az alján van a legvédettebb helyen. A töltöttséget a tetején a ledes gomb jelzi ki, 3 különböző színnel mutatja mennyire merült az aksi. A Cateye egyébként 2 év garanciát vállal a AMPP1100-as ra.

Élesben:

Ez most tényleg éles teszt volt, mert a Kőszegi csoki enduró, verseny éjszakai, erdei prológján teszteltem.

A sisakra egy tépőzáras heveder rögzíti a stabil műanyag konzolt, amit tényleg beton stabilan tudtam rögzíteni egy pillanat alatt, a lámpa 200grammos súlya ellenére. A dőlés szöge természetesen állítható, nem nyakból kell megoldani azt. A véletlen szerű leesést, elmozdulást kizártnak tartom, de egy kis gomb megnyomásával, egy mozdulattal, könnyedén  eltávolítható a lámpa a konzolból.  A kormányra is rögzíthető a klasszikusnak mondható cateye bilincs segítségével, amit vagy 20 éve biztos használnak már, szóval lehet lapul otthon a fiókban neked is valahol és nem kell külön venni.

A legfontosabb dolog, hogy nagyon jól sikerült a vetített képet kialakítani, nincs benne semmi vak folt vagy bármi zavaró a közepe nagyon erős és messzire világít, de optimális erősség jut a perifériára is.

Fényerő szenzációs, bőven elég egymagában is egy komoly éjszakai bringázáshoz is, de ha csak egy lámpád van és terepen bicajozol, akkor mindenképp fejen javasolnám használni, mert akkor jobban tudod kontrolálni a fény irányát. A fényhőmérséklet számban kifejezve nem tudom milyen, de pont jó, nem túl hideg és kékes, inkább vakítóan fehér. Szerintem ideális.

Az ígért másfél órát simán hozta a teszten még hidegben is bár ez a saját termelt hője miatt nem hiszem, hogy nagyban befolyásolja, max. extrém hidegben és főleg ha kvázi lefagyva indul, de ha lakás meleg állapotban indulsz, ez onnan melegen tartja magát.

A töltés 3óra 2amperes töltővel és 5óra 1-essel. Szóval ügyes tudja a gyors töltést is.

Nagyon jó élmény vele bringázni, tényleg magabiztosan közel nappali tempóban lehet vele bicajoznia erdőben és bármilyen terepen, bárcsak lettek volna ilyen lámpák akkoriban mikor még sok és fontosa éjszakai versenyeken indultam.

De nem csak terepen szuper, városban és országúton is szuper, de légy vele körültekintő, brutál erős fénye van, ha gonoszul állítod be és felfelé világít az autósok szemébe, akkor ne lepődj meg, ha rád nyomják a refit. Világítsd meg a jó magyar aszfaltot inkább, azon úgy is akad elég kihívás,  illetve így is marad elég fényerő, hogy észleljenek a szemből jövő autósok.  De nem csak szemből látszik ám, hanem diszkrétebben, de oldalról is észlelhető a lámpa fénye, az oldalsó kis ablaknak köszönhetően.

Hátra pedig ott a ViZ300, amitől szem nem marad szárazón, vagyis de, ez is képes kiégetni a szemed, konkrétan nem lehet belenézni olyan éles a fénye, de nem csak szemből, hanem kb. 30 fokos szögből már elviselhetetlen, de az igazi varázslat az benne hogy gyakorlatilag 360fokban látszik (kivéve, amit a nyeregcső kitakar persze) méghozzá elég jól. Aki ezt nem veszi észre, az ne vezessen.

A nagy fényerő nem csak illúzió, merthogy 300lumen a max. fényereje, amivel 10 órán át képes villogni, ezt amúgy nappali fénynek ajánlják, nem véletlen, akkor is kiég tőle a szemed. Három további verzióban tud világítani, van egy villogó esti fény (30lumen/45óra) egy Csoportos bicajozáshoz ajánlott (100lumen/8óra), (mondjuk ezt nem értem, hogy gondolták, ki az ördög akar órákon át 100lumen villogó fényt nézni maga előtt, az ilyet hátra zavarják jobb helyeken záró fénynek) és még van egy folyamatos (30lumen/5óra) verzió is, ezt sem szeretném bámulni sokáig, de inkább semeddig.

A ViZ300 is beépített aksival rendelkezik, amit egy ugyanolyan rövidre szabott micro usb kábellel (vagy mindenkinél akad otthon valami normális hosszúságú is) tudsz tölteni, mint az elsőt. Ami 3órát vesz igénybe lassú töltéssel. A lámpa súlya 47gramm.

A konzolja nekem új, de nem kizárt, hogy le vagyok maradva. van egy pici műanyag konzol, amit egy kis gumi heveder rögzít a nyeregcsőhöz vagy a támvillához. Egyszerű és törhetetlen, illetve így egy másodperc alatt átdobhatod bármelyik bicajodra.

Talán említeni sem kéne, hogy vízálló, és hogy ezen a modellen is van alacsony töltöttség visszajelzés. A két év garancia szintén jár ehhez a típushoz is.

Nagyon jó kis páros! A hátsó lámpa körben láthatósága egyszerűen zseniális, nekem ez tök új, és borzasztóan hasznosnak tartom. Az elsőnél is tetszik, hogy oldalról is látható, valamint nem túl nagy és nehéz a mindennapi használathoz sem, de már bőven van annyira erős a fénye, hogy nyugodtan mehetsz vele éjszaka is bringázni komoly terepekre is. Még annyit a fényerőről, hogy mire leteszteltem körbe nézegettem, merről mennyire látszik, hol vakít, addigra megfájdult tőle szemem, pedig nem néztem bele telibe…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like