SwissStop fékbetét teszt, illetve olvasztó próba. Ezt már tényleg nem értem, hogy éri meg nekik?!

SwissStop fékbetét teszt, illetve olvasztó próba. Ezt már tényleg nem értem, hogy éri meg nekik?!

SwissStop betéteket már teszteltem itt, és akkor is imádtam, de most újra képbe került, ami azért jó mert a múltkor saras téli/tavaszi körülmények közt öltem őket, illetve csak öltem volna, de rohadt jól bírták, (amit páran nem is akartak elhinni) Most viszont nyári nagyon száraz terep viszonyok közt használtam többnyire, konkrétan az amerikai sivatagok, homokkő sziklák brutál meredekjein kaptak olvasztó próbát.

A homokkő ugye arról híres, hogy szinte jobban tapad, mint az aszfalt ezért a fizikát meghazudtoló meredekségben lehet rajtuk közlekedni, a gumi tapadása brutális, de ehhez kell a fékerő is. Így a betét fogy is rendesen. Gumiból kb. havi egy kell ide, még a keményebb keverékből is, amivel otthon egy évet elvagyok általában (eléggé kimaxolom kopás terén őket) Na most ilyen fék terhelés mellett igazán izgalmas, hogy mit fog kibírni…

Korábbi évek tapasztalatai alapján mondhatom, hogy a gyári SLX/XT betét kb 1hónapot bírt, amivel amúgy elégedett voltam, mert tényleg minimum 5x nagyobb a fék terhelés, mint hazai körülmények közt, pedig én otthon is kimondottan preferálom azokat a lejtőket, ahol melózik a fék.

Hogy további tapasztalatot szerezzek előre a puhább RS Organic került https://boneshaker.hu/fekbetet-swissstop-rs-organic-28-shimano-xtxtrslxdeore-337006281. Hátra pedig az E-compound verzió https://boneshaker.hu/fekbetet-swissstop-e-compound-28-shimano-xtxtrslxdeore-337006244.

Az RS organic egy puhább gyorsabban kopó verseny specifikus betét, nagyobb fékerővel, de rövidebb élettartammal és egyidejűleg halkabb működéssel. NA most ebből mindent hozott egy kivételével, mégpedig a kopást! Ez konkrétan nem tudom, hogy éri meg a SwissStopnak, hogy olyan betéteket csinál, ami az életben el nem kopik?! Hozzáteszem, hogy a tárcsát sem öli, egyáltalán nem koptatja jobban, mint bármi más.

Két brutál gyilok hónap után, ami gyakran sivatagi forróságban zajlott (de volt eső is) még mindig kb. 50-60%-os a betét. Úgy, hogy a Hangover, a White line, a Portal trail és hasonló finomságok lettek lenyomva a torkán. Ezeken azért elválik gyorsan, hogy valami jó vagy nem. És hogy tartós-e persze. A tartósságon kívül a fékerőre sem volt semmi panaszom, sosem éreztem, hogy elmelegedett volna és romlana vele a fékhatás, kellemesen adagolható vele még az igen harapós Shimano fék is.

Természetesen a hátra kerülő E-compound is hozta az elvártakat, sőt ott még kicsivel több betét is maradt, ami teljesen érthető is, kevesebbet is használom, meg keményebb tartósabb is az anyaga. Amúgy szerintem így érzésre nagy tartósság beli különbség nincs köztük. Fékerőre kicsivel tényleg jobb a RS Organic, melegedésre nem érzékenyek, sőt szeretnek melegen dolgozni, viszont az RS tényleg halkabb.

Ezen a szinten ahol én mozgok, nem tudok nagyon jobbat elképzelni, ha van is ilyen ahhoz már nagyon komoly igénybevétel kell, hogy kijöjjön a plusz. Ha mérlegre teszem az ár/tartósság/teljesítményt egyszerre, akkor nem tudok jobbat elképzelni. Abszolút pro szinten, pl. DH-ban gondolom kellhet még több fékerő, talán… és ott az sem gond ha hamarabb kopik, de bárhol máshol ezek verhetetlenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like