Shimano S-Phyre X photocromic bringás szemüveg

Aki esetleg még újdonság, a Photocromatikus lencsék a fényviszonyokhoz alkalmazkodva, gyorsan és automatikusan változtatják a fényáteresztő képességüket. Nekem ez egy nagyon kényelmes és hasznos dolog, imádom. Sportolásra főleg a kerékpáron is jellemző változó fényviszonyok közt, ezek a legjobbak. Mázlim van, az elmúlt években ez a negyedik Photocromatikus szemüveg, amit kipróbálhatok, így azt hiszem egyre jobban meg tudom ítélni őket.

A S-Phyre egy igényes, fekete karton dobozban érkezik, benne egy másik, műanyag tokban található maga a szemüveg. A tok megfelelően masszív, merev darab, jól védi a szemüveget, még akkor is, ha taposva pakolom a cuccaim.

A csomagban a szemüvegen és a szokásos törlő kendőn kívül található némi meglepetés, nekem legalább is az volt. Jár hozzá négy különböző színű keret alsó alkatrész, amivel a keret megjelenését variálhatjuk, dobhatjuk fel. Van benne egy másik orrgumi is, amire elsőre azt hittem tartalék, de igazából nem, hanem más méret. Az orrgumit amúgy kétféleképpen lehet feltenni, így két darabbal összesen négy méret állítható be vele. És az igazi meglepetés az, hogy egy másik RIDESCAPE lencse is jár hozzá.  A szemüvegben alapból a Photocromic lencse van, 13-62% fényáteresztő képességgel segíti a változó fényviszonyok közt is az éles látást. A RIDESCAPE pedig egy sárgás enyhén meleg hatású lencse, inkább a kimondottan rossz fényviszonyok között ideális, kontraszt kiemelő hatásával, pl. télen, ködös és borús időben, vagy alkonyat környékén. A lencsék természetesen teljes  UV-védelemmel vannak ellátva, és kaptak valami hidrofób bevonatot, amitől nem csak elvileg lett vízlepergető. Kipróbáltam és tényleg nagyon szépen lefolyik róla a víz, ami kimondotton jól jöhet esőben tekerésnél. Anyaguk poliamid, a gyártó szerint kimondottan ütés és karcálló. Remélhetőleg a gyakorlatban is, én most nem mentem rá csiszoló papírral így csak annyit tudok, hogy azalatt a pár hét alatt, amikor használtam nem sikerült megkarcolni, pedig azért kapott port és sarat is bőven, szóval úgy tűnik jó lesz.

A nagy tisztaságú Poliamid anyagú lencse egy darabból áll, cseréje nem bonyolult, de jó feszesen van a Grillamid TR90 anyagú keretben, véletlenszerűen biztos nem fog kiesni vagy kimozdulni. A keret alsó része, mint már említettem, cserélhető, a cuccaid színéhez vagy épp a hangulatodhoz igazítható. Anyaga rugalmas, de jó erős és feszes, hogy minden körülmény közt stabilan illeszkedjen, hajlítási lehetőség nincs rajta, de nem is éreztem, hogy hiányozna, jó a forma és jó a méreganyag mentes TPE gumírozás is. Kényelmesen és stabilan illeszkedett.

A menetpróbán nagyon pozitív volt minden téren, komfort szempontjából is szuper, tényleg mindig stabil és kényelmes. A lencse nagyon jó kontrasztos képet ad és remekül működik a photocromatikus rendszere is. Az első köröm késő délután volt, mikor a nap már alacsonyan jár, és pont arcba veri az embert, de sehol nem kellett vicsorognom, hunyorognom, tök jól sötétített mindig. A fák közt pedig szintén elképesztően jól lehetett látni vele, optimálisan kivilágosodott. Nem éreztem, hogy lassan alkalmazkodna, de nem méricskéltem mennyi idő kell neki.

Párásodás egyáltalán nem volt tapasztalható, szellőzése hibátlan de egyáltalán nem zavaró.

Ami engem illet, én valahogy nagyon megszerettem ezeket a fényre sötétedő lencséket. Nem kell variálni, bárhol bármikor jó. A terepen bicajozás amúgy is a legritkább esetben teremt konstans látási viszonyokat, hol vakító napsütés, hol meg árnyékos sötét erdő, amiben jól kell látni, az ilyen helyeken remekül segíti az éles látást egy ilyen lencse. Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom ezeket. Remek választás lehet, ha egy minőségi szemüveget keresel, de elérhető áron.  A Shimano S-Phyre tudásával elégedett leszel, ebben biztos vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like