Elite kulacsok és kulacstrató teszt, hihetetlen mennyi kis innovációt lehet tenni egy kulacsba ha figyelnek a részletekre

Elsőre azt hittem ez egy unalmas téma, de aztán gyorsan kiderült, van ebben érdekesség bőven. Főleg a kulacsokban.

Az apropót amúgy a szokásostól jóval melegebb nyár adta, megoldást kellett találni a kánikulával együtt járó folyamatos vízpótlásra. Aztán egy barátomnál láttam egy az átlagosnál nagyobb ELITE kulacsot, amit sóvárogva néztem miközben már épp vattát köptem. Megkerestem hát őket, hogy beszélnünk kell…

A katalógust átnézve találtam is két igencsak izgalmas terméket, az egyik a fent említett ELITE Fly 950ml a másik pedig egy valódi hőszigetelt kulacs, a Deboyo Race Lite Thermo Acél kulacs 550ml. Előbbi a víz mennyiségre, utóbbi a minősége egy jó megoldás.

Kezdjük az óriással. Ez ugye ezért jó, mert nagy és több vizet tudsz magaddal vinni. Gondolhatnánk, hogy itt vége is a nagy extráknak, de rohadtul nem. Ráadásul sokan rögtön felszisszennek, hogy az ő bicajukba nem is férne el ekkora kulacs. Vagy, mert kisebb a váz vagy, mert mondjuk össztelós és ott ugye szűkebb a hely. De semmi pánik, az Elitenél gondolkodtak és megoldották.

Nem a szokásos anyagból és anyagvastagsággal készül a kulacs, így annak töredéke a falvastagsága, így belül igazából nagyobb arányaiban. Így a végeredmény, hogy az Elite Fly csak 3cm-el magasabb, mint egy átlagos 0.75literes, de 25% több folyadék fér bele!! Így nekem a nyeregvázcső kulacstartó helyre is befér az L-es vázon, oldalról működő tartóba. Tehát akár 2liter vízzel is elindulhatok bringázni, ha szükséges.

És ha ez önmagában nem lenne elég, ezzel a kulaccsal még súlyt is spóroltak. Míg egy átlagos 0.75l-es az 83gramm, egy másik gyártó literes kulacsa, ami mellesleg 4,5 cm-el magasabb, mint az Elite, az 101gramm, addig a Fly950 csak 69gramm. Tudom, ezzel kevesen foglalkoznak, de ha jobban bele gondolsz és gramm vadász XC versenyző vagy, aki képes egy 30 grammal könnyebb felniért, agyért vagy váltóért durva tízezreket kiadni, akkor talán érdemes lenne fontolóra venni, hogy azért a 3390ft-ért, amibe ez kerül, nem kéne-e lecserélni a teljes kulacstárad. A 0.75 ös verzió pedig csak 57gramm, az 550-es pedig 54gramm. Brutális különbség, %-ban kifejezve. Hol tudsz egy top bringán ennyiért, ennyi súlyt faragni? És még kevesebb műanyag is kell így hozzá. Mindenki nyer.

Amit még tudni kell róla, hogy létezik kupakos verzió is (az enyém pont az) amiről természetesen könnyedén leszedhető a kupak, ha nem kell, de csak ha lecsavarod a tetejét, tehát véletlenszerűen nem lehet elhagyni. Anyaguk BPA-mentes természetesen, és nem tudom ennek köszönhető vagy valami másnak, de nem büdös, teljesen szagtalan és mellék íz mentes még újonnan is. Menetes és szép nagy kupakja van, könnyű bele izo porokat szórni vagy feltölteni. A szopókája is pont jó méret és szuperül zár, ráadásul tisztításhoz egy határozott mozdulattal eltávolítható, így könnyebben tisztán tartható.

Amúgy ha nagyon fogást kéne találnom, és kell, mert ugye ezért vagyok, akkor mégis ebbe a részbe lehetne bele állni kicsit. A szopóka elég lazán jár így első használatok során lehet, hogy ahogy a szádhoz tartod, hogy igyál kicsit vissza is nyomod a szelepet és akkor nem jön a cucc belőle, ezt meg kell szokni, mármint hogy ne csináld ezt és akkor már tényleg perfekt. Cserébe viszont nagyon könnyű visszazárni és ajak becsípés is kizárt a kialakításának köszönhetően.

A könnyített anyagról hosszú távú tapasztalataim még nincsenek, de bízom benne, hogy azért tartós lesz így is. A Design nekem nagyon bejött, egyszerű letisztult, de vagány. Kár hogy azért az le tud kopni róla. Amúgy fekete és átlátszó színben kapható a 950ml-es verzió, az utóbbi nyárra talán optimálisabb lenne. Viszont a kisebb méretekből kimondottan bőséges és jól eltalált a színválaszték. Nagyon szuper cucc, rég örültem ilyen apróságnak ennyire.

https://www.elite-it.com/en/products/water-bottles/sport/fly-elite

Következő alany a Deboyo Race Thermo

Volt már pár thermo kulacsom, de azok műanyagok voltak, dupla fal, valami szigeteléssel. Kb. szart sem értek, talán egy bő fél órát, max. egy órát nyertem velük. De a Deboyo nem ilyen ez full acél, és mint a profi thermoszok, ez is vákuumos szigetelést kapott. Hááát, nem akartam elhinni mit tud! elvittem 3 órát bicajozni, semmi melegedés. Mondom ez így nem lesz jó, teszteljük rendesen. Tettem bele egy marék jeget és kitettem a napra, 36 fokban. Ez volt úgy délután 2 felé, de reggel még mindig zörgött benne a jég, délután kettőkor meguntam és kiöntöttem belőle a hideg jég hideg vizet. Ok, közben estére megjött az eső meg lehűlt kicsit, de zseniálisan jó.

Ha szereted a friss hűs folyadékot a nyári kánikulában vagy a fordítva, a forró teát a hideg, fagyos tekerések során, akkor te is imádni fogod, itt a megoldás. Ráadásul csak pont akkora, mint egy 0.75-ös normál kulacs. Adnak hozzá szopókás bringás kupakot és egy még jobb hőszigetelő képességű túra kupakot is. Én amúgy a bringás kupakkal teszteltem, ami még nem is igazán hőszigetelt. Mit tudhat a  másikkal? Ja és van természetesen ehhez is egy leszedhető sár ellenni védő kupak.

Súlya 265 gramm. Megjelenése szenzációs, nagyon letisztult, szinte elegáns ezzel a szálcsiszolt titán fénnyel. Ami sajnos a kulacstartóban nem sokáig marad ilyen szép, de hát ez ilyen. 13490ft-os ára a mai világban teljesen barátinak mondható, ezért a tudásért.

https://www.elite-it.com/en/products/water-bottles/thermal/deboyo-race

És ha már így ennyire Elite-ben nyomjuk, találtam náluk egy igazán különleges szépséget, a Vico Glam carbon kulacstartót, amit szeretnék megmutatni nektek is. Sajnos nagyon nehéz fotóval vissza adni a szépségét ami minden szögből és minden fénynél kicsit más.

Igazából ezen belül is, egy speciális verziót, ami napfényben a mostanában oly divatos olajos színben pompázik. (bár három másik színben is elérhető) Rengeteg cég hozza ki a csúcs termékét ebben a színben, úgyhogy ha ilyen láncod lánctányérod, markolatod, vagy felnid, vagy bármid már van, akkor te vagy a célközönség. Tényleg nagyon mutatós és különleges darab.

Súlya papíron 23 gramm, de az a gyakorlatban inkább 29 volt, (mint megtudtam ez a Glam verzió valamiért nehezebb), bár ezen már tényleg nem múlik semmi. Sokkal fontosabb, hogy az elvártaknak megfelelően beletalálni kimondottan könnyű, van egy kis tágítás, lekerekítés a bejáratán, ami segít belevezetni a kulacsot. És ha már bent van, atom stabilan is tartja, anélkül, hogy az túlságosan bele feszülne. Profi cucc, hibátlanul teszi a dolgát, de azért ezt el is lehet várni tőle. Ami plusz dolgot a szuper súly és a remek design mellé lehet írni az, az időtállóság lehet. Ez az olajos, gyöngy metál szín szerintem jobban ellen fog állni a karcoknak, pontosabban nem fog látszódni rajta.

Az ár! Nos ez egy prémium cucc ínyenceknek 25990ft-ért. Nem lehet azt mondani, hogy olcsó, de ezt mindenki döntse el maga. Mindenestre, ha nem ragaszkodsz a különleges színhez, akkor a matt verziókat kevesebb, mint feléért megveheted és a feladatát az is pont ugyanígy el látja. HA meg valami igazán különleges és egyedi kell, akkor itt a remek lehetőség.

https://www.elite-it.com/en/products/bottle-cages/fibre-reinforced-material-frp/vico-glam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like