Lazer Jackal KinetiCore sisak teszt, egyedi és teljesen új szabadalommal

A Lazer is régi szereplő már a fejvédők piacán. Sok nagyon szép sisakkal rukkolt elő az évek alatt és követte, használta a legújabb, legjobb fejlesztéseket, ami ebben az iparágban bevezetésre került, mint pl. a MIPS rendszerek. De ezúttal ők dobtak a piacra valami újat a KinetiCore-t, amit, vagy aminek hasonmásait lehet mások fognak majd követni, már ha jogilag ez lehetséges.

A KinetiCore egy elképesztően egyszerű újítás, ami egyszerre jelent megoldást több kihívásra azok közül, amit a szakmának meg kell oldani, ha jó sisakot akar gyártani.  Az újítás lényege, hogy a belső részén a sisaknak a saját habosított anyagából kisebb-nagyobb kitüremkedések vannak. Ez természetesen teljesen egy darabot alkotnak a sisak magjával, már eleve így gyártják egyben, tehát nem utólag ragasztják bele azokat. Ezek elsődleges szerepe, hogy egy esetleges esés és fej ütközés esetén, a tömör anyagtól sokkal könnyebben torzulnak, tömörödnek, magyarán, mint egy gyűrődési zóna elnyelik a becsapódás erejét. Ezt a tömör anyag nem tudná ilyen finoman tenni, viszont ezek a kis pogácsák igen.  A tömör mag rész a nagyobb ütésektől, a KinetiCore meg már a kisebbektől is jól véd. Annyira pofon egyszerű, hogy egészen hihetetlen, hogy csak most jutott valakinek az eszébe ez a megoldás. Pedig igazából a csomagoló ipar is használ hasonló megoldásokat.

A KinetCore a fej védelme mellett még némi súly előnyt is jelent és jobb szellőzést is biztosít a hagyományos kialakításhoz képest.  Tök jó látni, hogy nem csak túlbonyolított megoldásokkal lehet vélt vagy valós fejlesztéseket villantani. Ez szerintem amilyen egyszerű, annyira nagyszerű. Ahogy az ember meglátja és kézbe veszi rögtön az első gondolata az, hogy ez rohadt jó lehet, de miért csak most, és hogy nem jutott ez eddig senkinek az eszébe.  Zseniális!

https://www.lazersport.com/uk/helmets/off-road/jackal-kineticore

A jelek szerint a gyakorlatban is jól működik, a töréstesztje öt csillagos, valamint Wout Van Aert-ot, Jonas Vingegaard-ot és a komplett Jumbo csapatát győzelemhez segítették az idei Tour De France-on. Persze ezek a srácok ugye amúgy is elég jók, talán mással is eljutottak volna a célig, ezért inkább kipróbáltam magam is, hiszem, ha látom alapon.

Igaz én egy Trail sisakot kaptam, de ez mit sem változtat a lényegen. A JACKAL egy egészen új modell lehet, mert a katalógusukban sem találtam, csak a weben.

A dobozban a sisak mellett egy sisak zsákot és egy kamera konzolt is találunk alapból azért ez tök jófejség tőlük. Taperolás és szemrevételezés után egyértelműen kijelenthető, hogy kimagasló minőség, hibátlan kidolgozás mindenhol.  A szivacs betét, nem nagy így ránézésre, de valahogy olyan jó formája van az egésznek, vagy nem tudom mi az oka, de egy centivel sem kellene több szivacs. Brutál kényelmes mintha a fejemre gyártották volna. Én amúgy is jobbnak tartom a vékonyan szivacsozott sisakokat, mert nem tartja magában az izzadtságot legalább. A pisztácia színű szivacs jól mutat a matt fekete mellett és amúgy maga is elég profinak tűnik, nagyon minőségi cucc, szerintem tartós lesz. A napellenzője jól állítható, szemüveget s lehet alá helyezni, ahogy azt kell, és természetesen a hátsó felén található egy gumírozott rész a szemüveg pántjának lecsúszását megakadályozandó. 

Másik különlegessége a pántok csatjai, melyek mágnesesek és egy kézzel is becsatolhatók. Praktikus megoldás, és persze ettől még atom biztosak. A pántjai finomak és vékony anyagúak, szinte észrevehetetlenek, nagyon kényelmesek.

Na és mit tud a gyakorlatban?

Nos, igen a fő funkcióját nem sikerült tesztelnem, azaz épp nem estem fejre az elmúlt napokban, de én teljesen meg vagyok győződve arról, hogy ez a rendszer ez jó, és jobb, mint a hagyományos, csak tömör anyagos megoldás. Viszont minden másban, a gyakorlatban is 10 pontos. Szuperül szellőzik, 35 fok ide vagy oda, mint egy XC sisak. Semmi mozgolódás, tök stabilan illeszkedik a fejhez TurnSys rendszerrel, ami természetesen nem csak fejkerületre, hanem magasságában is állítható. Hosszútávon sem nyom sehol, kimondottan kényelmes darab.  És ami legalább ilyen fontos baromi jól is néz ki. Tömören, egy rohadt jó sisak!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like