Shimano XC702 cipő teszt, ezt nagyon eltalálták

Nagyon kíváncsi voltam erre a cipőre. Jó rég, vagy 20 éve az elsők közt volt carbon talpú Shimano MTB cipőm az országban, akkor ez még nem igazán volt elterjedt megoldás, olyannyira nem, hogy a csúcsmodell, akkor még nem is az volt, hanem csak az eggyel alatta lévő modell, amolyan kísérleti jelleggel gondolom. Világkupákon azért néha feltűnt néhány igazi ász, aki vagy országúti karbon talpú cipőben nyomta, vagy később ezekre ragasztottak valami kis gumi mintát valahogy, hogy tolni is lehessen. De a versenyzők, és őket követve az egész világ hamar átállt a csúcs kategóriában a karbon talpra. Könnyebb és merevebb, mindent tud, ami nekünk kell. Ennyit a történelemről.

A cipőt szemügyre véve az első, ami feltűnt, hogy nagyon le van egyszerűsítve, pozitív értelemben persze. Az egész felsőrész összesen két darabból áll, plusz a két BOA L6-os tekerő, amivel a lábadra feszítheted a cipőt. A tapasztalatom az, hogy az ilyen kialakítások jobban bírják kisebb a varrás sérülésének esélye is, merthogy az alig van és pont a varrás hiánya miatt kényelmesebb is elvileg. Az XC702-es orr része kellően erősített, hogy védjen a felcsapódó kövektől és ágaktól, valamint a cipő orrának kikopását is megakadályozza, bár ahhoz nagyon sokat kell tolni, de jártam már így.  Nekem a fekete/ezüst színre esett a választásom, de elérhető még piros és fehér színben is.

A felső rész textilbőr anyag, belül is a saroknál, ami jellemzően tartósabb, mint a szövet verzió. Valamint igényesebb és kényelmesebb persze. Az ember sarka is kevésbé csúszkál benne.

A külső felület enyhén fényes bevonatott kapott, ami azért jó mert nagyon jól lehet takarítani. És mivel szövet anyag csak nagyon minimálisan található rajta, a mai trendeknek megfelelően, így a jobb szellőzés érdekében sok kis szellőző lyukakkal látták el.

A talp mintázata ritka és agresszív, ahogy azt sportosabb modelleknél megszoktuk. Anyaga inkább gumis, mint műanyag, jól tapad, és jól belemar a talajba, de kellőképpen stabil is szerencsére. Lehetőség van mászó fogak betekerésére is, de ez alapból nem tartozék sajna. Ami nagyon tetszik, hogy a stoplik beállítását segítendő, mind hosszanti, mind keresztirányú jelek vannak a cipőn, így kimondottan precízen tudjuk felhelyezni vagy arrébb állítani a stoplikat.  A talp 9-es stiffness indexű, ami elég sportosnak számít, de tolásnál, járásnál mégis jól átgördül, lehet benne sétálni tök kényelmesen. Ez egyébként meg is lepett. Azt hiszem itt nagyon eltaláltak valamit, hogy még pont annyira kemény, hogy az ne legyen kényelmetlen senkinek és lehessen járni is benne, de ugyanakkor tekerésnél már mocsok merevnek érzed. Nyílván az abszolút pro-k még keményebbet nyúznak, de az átlag hobbi sportolónak és versenyzőnek ez sokkal szerethetőbb szerintem.

Már az első felvétel, majd próba során rögtön nagyon profi érzetet ad, azaz, rohadtul fogja az egész lábat, elöl is, köszönhetően hogy az első BOA, bár középen helyezkedik el, de az orr részt is ráfeszíti a lábadra. Segítségével a cipő szinte ráfeszül a lábfejre. Ami elsőre annak, aki nincs ehhez szokva és/vagy nem ilyenre van szüksége nem biztos, hogy megnyerő élmény. De, aki pro és úgy tapos és húz, hogy majd le tépi a felsőrészt, az imádni fogja, mert ez nagyon tartja a lábat minden irányban. Azt az érzést adja, hogy össze vagy nőve a bicajoddal és minden, amit beleteszel erőbe vagy irányításba azt a cipő szuperül közvetíti a bicaj felé, ahogy azt kell és fordítva is igaz, szuperül érezni a bicaj rezdüléseit. Nincs elmozdulás, csúszkálás és semmi energiaveszteség. Ez is a rutinosabb felhasználóknak, versenyzőknek, meg mindenkinek, aki teljesítmény centrikusan bringázik, annak nagyon fontos. A felső rész amúgy már az első használat után is nagyon sokat idomul a lábhoz és pár óra alatt felveszi annak alakját, megszűnik az a kezdetben esetleg nyersnek tűnő érzés, viszont továbbra is passzosan illeszkedik mindenhol. Majd a további használat során ez még tovább idomul kicsit és ezáltal hosszú távon is nagyon kényelmes marad, nem fárad benne a lábfejem és nem is nyom sehol, de mégis szuperül fogja a lábam ahogy kell.

Szellőzése nagyon kellemes meglepetés. Bár zártnak tűnik elsőre, de meglepően jól átjárja a levegő a kis lyukakon keresztül. Pont a kánikula közepén teszteltem, de semmi problémám nem volt vele 35 fokban sem.

A BOA, a nyúlásmentes felsőrész és a jól kialakított sarokrész annyira jól tartotta a lábam, hogy sarok csúszkálás semmilyen mértékben nincs, gyaloglásnál sem, ez szintén meglepett, igazán nagy plusz pont jár érte. A BOA amúgy az a fajta, ami csak egy irányba tekerhető (feszíteni lehet természetesen), a kioldáshoz, lazításhoz viszont ki kell húzni a BOA gombját. Ennek az előnye, hogy véletlenszerű lelazulás gyakorlatilag kizárt, akkor is, ha megkopik már a rendszer, vagy netán elesnél. Viszont, ha túlhúzod és lazítani szeretnél rajta, akkor ki kell teljesen oldani és újrahúzni. Nem tudod egy kattanásnyit finoman vissza lazítani, mint a másik rendszert.

Összefoglalva, a 702-es egy nagyon jól eltalált modell, a hobbi, de már sportos felhasználóktól a fél profi versenyzőkig bárkinek jó. Még nem szélsőségesen kemény és profi, de épp eléggé, ahhoz hogy alkalmas legyen magas szintű versenyzésre is. Mégis ugyanígy merném ajánlani egy kezdő, de sportos felhasználónak is. Az abszolút kezdő, kirándulgató hobbi sportolóknak viszont gyárt más modelleket a Shimano, nekik érdemesebb azok közt nézelődni.

91990Ft-os árával jóval kedvezőbb, mint a 163990ft-os csúcs modell, de attól alig marad el teljesítményben. 300grammos  (42-es méretben) is épp csak 24grammal nehezebb annál. Így azt gondolom ez egy remek vétel azoknak akik, egy nagyon komoly, versenyzésre is alkalmas cipőt keresnek elérhető áron.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like