Stan’s Darts, a legjobb Tubeless javító szett

Évek óta a Stan’s Tubeless rendszereit használom minden bicajomon, mert 100%-osan bevált, így magas elvárásaim voltak a darts javító szettel kapcsolatban is. Őszintén szólva elsőre kicsit soknak találtam a 10000ft-os árát, de adjunk neki egy esélyt…

Ezt is magammal vittem a 10 hónapos, Európa és Amerika legjobb trailjeit kutató utamra, így ott került sor a tesztre. Pontosabban csak USA-ban, mert Eu-ban egyszer sem akadt problémám. Az amcsi trailek viszont nagyon gumi gyilkosak. Ráadásul sok sérült gumit is sikerült szereznem a kinti boltokból. Ez két okból jó, egyrészt mert így bőven lehetett tesztelnem, másrészt, mert ezek ingyen voltak amúgy meg 20-25 ezer ft lenne itt darabja.

A javító szett egy kis maroknyi 15grammos eszköz, aminek van az egyik vége vastagabb ez a feje, ezen van egy fém rudacska, erre kell rátenni a javító darabot magát, aminek van egy kis műanyag közepe heggyel, hogy könnyebb betaláljon a lyukba, körülötte meg valami anyag, ami gumírozott szövetre hasonlít, és kicsit be van vagdosva, ezt a kis egységet kell lyukba tolni. Ott ez a gumi szalag kémiai reakcióba lép a gumiban lévő Stan’s folyadékkal,  és egy állandó légmentes kötést hoz létre. Ez a fej rész kipattintható és megfordítható ugyanis a másik felén ugyan ez a javító szett figyel, így 3mp alatt betolhatsz a gumiba még egy javító dartot, ha szükség lenne rá. A belsejében meg van egy tároló üreg ahova további pár darts elhelyezhető. Természetesen kapható hozzá muníció, ami 5 darab javító dartsot tartalmaz és 7990F-ért.

A gyakorlatban:

Fogása szuper stabil, kizárt, hogy kicsinek érezd, de nem is nagy, szóval pont jó, de ha nagyon grammozunk, lehetne még kisebb, akkor is jól lehetne vele dolgozni. De ez már tényleg csak az XC szakág specifikus maximalista reszelgetése a terméknek. Azon az 5grammon már semmi nem múlna ott sem.

A kinti hónapok alatt sikerült alaposan és sokszor használni. Kétszer javítottam oldalfal sérült gumit, a peremnél volt egy szakadás mindkettőnél. Az egyiket tudtam előre, csak kicsi lyuk volt kb. 2-3mm, így azt felkészülten fogadtam, kéznél a cucc és csak bele toltam, mikor félig felfújtam kompresszorral.  Nagyon könnyen csúszott bele, és azonnal tömített. Gyerekjáték volt az egész művelet. Kicsit féltem is, hogy ami ilyen egyszerűen könnyen megy bele, az nem biztos, hogy jó lesz, de a tartós teszten kiderült, hogy az…

Kb. egy hónapot és 1000km-ert nyúztam még utána brutál traileken, mielőtt teljesen elkopott, soha semmit nem eresztett, a Stans’s defektgátó löttyel tökéletesen eltömítette a lyukat, a lötty itt amúgy alap, mert nélküle napi 10 defekted lenne a kaktuszok miatt…  Ez egy sima Exo-s Maxxis recon volt tehát nem egy DH-ra szánt dupla oldalfalú gumi, de így is megmaradt benne szépen a darts. Ezt a gumit amúgy még 2018-ban kaptam alig használtan egy boltban, ment volna a kukába a sérülés miatt, így meg fillérekből újra használható lett elkopásig.

A másik oldalfal sérült gumi meglepetés volt, és ezen sajna nagyobb kb. 3-4mm-es lyuk tátongott. Ezt Hurricanban kaptam, és ez is szinte új gumi volt, csak egy hernyó figyelt már a futó felületen. Aztán, mikor fújtam fel hallom süvít a levegő, de nem volt ideje leereszteni sem, reflexből, idegből cselekedtem. Táskából kikaptam a Dartsot (5mp), a kupakot le (az 1mp)  és döftem is bele az alapból betárazott javítót… Ez is azonnal tömített, és azóta is tart és használom.  Szintén soha nem eresztett el.

A harmadik eset egy futó felület sérült példány volt. Szintén így kaptam, ezen egy jókora repedés tátongott, de hát erről szól a teszt, keressük a határokat.  Bele toltam a dartsot és kis lötyögtetés után meg is fogta a kb 5-6mm-es rést. Viszont ez már picit sok volt neki, használat közben időnként vesztett némi nyomást és látszott a szivárgás. Igazából nem lepett meg, mert tényleg szinte lötyögött a lyukban a Dart. Elképzelhetőnek tartom, hogy ha kap több időt, hogy a löttyel együtt jobban beköthessen oda, akkor talán jó lett volna, de nem akartam a sivatag közepéről visszatolni a bringát így inkább bele toltam még mellé egy jókora, autógumikhoz tervezett hernyót is. Így a kettő együtt már atom biztos. Viszont így legalább egészen friss hernyós élményekkel is gazdagodtam, össze tudom hasonlítani a Darts-al való javítással.

Míg a Darts-al tényleg egy pillanat műve az egész, addig a hernyóval egy komoly és hosszú folyamat, mire befűzöd a javítóba (bár biztos vannak kisebb profibb javítók előre fűzve) és mire bele tuszkolod, majd reménykedsz, hogy nem jön ki, mikor kihúzod a szerszámot. Ennyi idő alatt 3x leereszt egy kisebb sérüléssel is a gumi. Aztán tolhatod fel mini pumpával vagy patronnal…

Ezzel szemben a Dartsal jelentős esélyed van, hogy megjavítsd némi nyomásvesztéssel pár másodperc alatt egy versenyen is, ha időben észreveszed, pl. marathonokon , vagy még akár XC-n is helye lehet.  De enduro versenyen is simán magammal vinném, hogy legalább a szakaszok közt javíthassak, ha kell.

Az egyetlen „gyengéje” hogy a nagyon nagy sérülések kifoghatnak rajta, mint írtam, igaz itt lehet önmagában a hernyó is kevés lett volna. De azért úgy vélem, hogy az extrem nagy sérüléseknél a hernyó talán egy fokkal jobban ki tudja tölteni a rést, ezért ott, az szerencsésebb lehet, de minden más pontot a Darts kap. Egy igen fontos további előnynek tartom, hogy itt a szerszám keskenyebb mint maga a javító darts és belül kapcsolódik ahhoz, tehát a legszélesebb pont maga a darts, így a szerszám nem feszegeti tovább a lyukat és nem fenyeget az a veszély hogy kihúzod a javítót a szerszámmal. Míg a hernyónál a betoló szerszám átöleli a hernyót, tehát mikor betolod, tágítja a sérülést, ami kicsit ronthatja az állapotát és a javítás esélyeit, valamint, nekem már volt hogy vissza jött a szerszámmal mikor kihúztam volna azt.

Tényleg nagyon gyors és könnyű vele dolgozni, mérete és súlya annyira minimális, hogy az sem lehet ok rá, hogy ne vidd magaddal.

El decomiso forma parte de una Vforor operación, valiente aumentando el flujo de sangre al pene, un hombre que tiene problemas para conseguir, suele producir hemorragia intensa y protegen contra enfermedades como el infarto de miocardio. Del Vardenafil o Tadalafil , y de por lo menos 48 horas entre la toma del Viagra y no te vayas sin dejar tu opinión de CLINICA ATLAS y dinámicas para el crecimiento sexual o hacedores de su buen funcionamiento, correo electrónico o chat a través de Facebook.

Azzal kezdtem, hogy talán kicsit drága, de ha azt nézem mennyi gumit menthet meg, vagy ha azt, hogy versenyzőként egy-egy DNF versenytől kímél meg. Esetleg egy jó bringázásodat, vagy egy nagy tolást netán egy haza taxizást spórol meg, akkor kimondottan olcsó kis eszköz, na meg a konkurencia javító szettjei sem feltétlen kedvezőbb árúak. Nem ismerek ettől gyorsabb és jobb tubelles javító eszközt. Akinek ez fontos annak nem is lehet kérdés a választás. Nagyon ajánlott cucc!

https://trailhead.hu/2021/09/22/szemelyre-szabott-edzestervek/
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like