Rudy Project Protera Plus  – Miért mondanál rá nemet?

A mai menő trail/enduro sisakok tárháza kb. végtelen. Túl sok jó sisakot kapni (és ezt most értsétek jól). A RudyProject neve, vélhetően nem ismeretlen a számotokra, azonban méltatlanul kevés szó esik róluk, azt pedig nem hinném, hogy sokaknak ez lenne az elsődleges választásuk, ha nyitott sisakot szeretnének vásárolni extrémkedésre.

Hogy a Rudy-ról, mint márkáról is essen néhány szó, elég nagy múltra tekint vissza, profi szemüvegeket és sisakokat találni a kínálatban, igaz, főként az országút vagy cross-country szerelmeseinek. A szemüvegeket illetően kb. 6 évvel ezelőtt teljesen privát módon vásároltam magamnak egy utcai napszemüveget, ami azóta is profin működik, nem kezdett felválni a színezett réteg a lencséről stb., szóval tartósságra nincs baj.

Ennek tudatában örültem a Protera+ tesztlehetőségnek, ami egészen pontosan 2021 szeptembere óta zajlik, így biztosan kijelenthető, hogy kellő idő van mögöttünk a tapasztalatok megosztásához.

Tulajdonságok

Mindent tud, amit egy modern sisaknak tudnia kell. Ugyan, azz elmúlt években megjelentek a “sima” belső héj mellett a további védelmet nyújtó mechanizmusok, pl. MIPS, illetve a fül alá érő, de nyitott sisakok, a nagyobb védelmet keresőknek, a Protera+ ezek közül egyiket sem alkalmazza.

Személy szerint, nekem volt MIPS-es sisakom egy BELL SuperDH személyében, amivel mindig azt éreztem, hogy lötyög a fejemen, pedig méretben jó volt. Egyszerűen a MIPS egymáson elmozduló héj szerkezete ezt az érzetet keltette. Ez tovább fokozódott, ha kamera is volt a sisakon. 2 dolog oldotta ezt meg: egyrészt, ha az állvédőt is felcsatoltam vagy teljes keretes szemüveget vettem fel.

A Rudy maradt a jól bevált régi módszernél, van egy jó héj szerkezet, ami mindenféle minősítéssel el van látva, így a védelemre nem gondolom, hogy lehetne panasz.

Nem igazán kedvelem a MIPSes sisakokat, pont a fent említett miatt, így a saját sisakom egy 100% Altec, ami szintén nem MIPS-es, de a szivacs rögzített pontokon egy fajta rugós megoldással pattan a héjba.

A normál kialakításnak köszönhetően a Protera+ valami eszméletlen módon kényelmesen illeszkedik a fejre, van hozzá plusz szivacs gyárilag és ami a legtöbb sisakból hiányzik; a fej elülső részén bogárháló. A gyári leírással ellentétben szerintem annyira nem lóg le a tarkóra, mint más sisakok, de igazából mindegyik nyitott sisak itt vérzik el a legjobban.

1 egyedülálló és 1 mások által is használt tulajdonsága van, amit kiemelnék. Az első a sisak hátsó részén található (és leszerelhető) zárt szemüvegek pántját tartó fül. Ez elég jó dolog, mert így biztosan jó helyre rakod a szemcsi pántját és nem is fog elcsúszni. A másik jó tulajdonság az az állítható magasságú sild. Ezt több gyártó is alkalmazza, de valahol csak 2-3 állású, a Protera esetében ez 5 kattanás. Tuti megtalálod a kedvelt pozíciót.

A pántjai kicsit lágyabb anyagból vannak, így az állításuk is gyorsabb, ennek ellenére mégsem állítódnak el. Miután jól összeizzadtad, a só sem keményíti meg annyira és könnyebben tisztiítható. Ha már tisztítás, a hevedereket egyébként egyszerűen ki lehet pattintani, ami merőben megkönnyíti a műveletet.

Plusz piros pont jár, hogy bármikor kapható a sisakhoz, minden alkatrész, így a feszítő rendszer, hevederek, sild, ezekből használat mellett előfordul, hogy fogyogat…

Menet közben

A sisak könnyű, nagyon könnyű, konkrétan nem érzed, hogy a fejeden van. Valamint elképesztően jól szellőzik. Amikor ősszel elkezdtem tesztelni, akkor még voltak melegek és ez nagyon jól jött. Meglepő, mert a 100%-nak is óriási nyílásai vannak, de valamiért az nem adja ezt az érzetet. Ebből egyenesen következik, hogy télen is hidegebbnek érződött, mint a másik sisakom, de a többség úgyis vesz a sisak alá valami kotonsapit, de azért jó, ha tudod. A bogárháló pedig egy filléres megoldás, de én valahogy mindig szenvedek a sisakba berepülő bogaraktól, itt ez is megoldott lett. Pántos szemüveg nélkül is tökéletesen a fejen marad, ja és a racsnis meghúzó rendszer érzetre szerintem több kattanásos, mint az átlag, így jobban finomhangolható, mikor meghúzod a fejeden. A tarkórögzítéshez még annyit, hogy 3 állásban lehet annak is a magasságát változtatni, így minden irányból személyre szabható a viselése.

A viselethez még annyit, hogy a legtöbb sisak kicsit ovális és az ennek megfelelő fejformát támogatja, a Protera+ öblösebb, így ha neked is inkább kerek a fejed, akkor legalább próbáld fel a 13. kerületi RudyProject showroomban. Amúgy is megakedves ott a személyzet és ők is aktívan űzik a sportot, tutira adekvát válaszokat kapsz a kérdéseidre.

Ha már a fejeden van, egy dolgot említsünk meg; ez pedig a sisakra rögzített kamera kérdése. A Rudy nem ajánlja, elég sok videó lelhető fel a neten, amikor a prés átnyomja a kamerát a sisak tetején. Az remélem köztudott, hogy a sisakok felső részében kicsit kevesebb anyag van, különben oldalra rángatná a fejed, így ha erre a pontra egy kis felületen támaszkodó eszközt raksz, az értelem szerűen hamarabb ejt lyukat a héjon és a fejeden is egy balesetben. Kicsit szerintem a Rudy direkt is alakította így a sisakot, nem azt mondom, hogy nem lehet a tappancsot ráragasztani, de tény, hogy nem a legjobb helyre kerülne a kamera, így nekem nincs is fent. Egyébként a kisbetűs részekben szinte az összes gyártónál ott figyel ez a felhívás. Van egy olyan sejtésem, hogy az újabban állvédőn vagy sild alatt rögzített kamera megoldások, nem csak a valósabb felvételek miatt terjedtek el, hanem mert nyilván mindenki a nagymenőket utánozza. Emlékszem 2006 környékén volt a Sramnál is valami hasonló balhé, kerestem, de nem találtam a cikket; a lényege az volt, hogy akkoriban a RockShoxnak nem volt dirt felhasználásra szánt átütős villája, de volt nekik az első szériás Pike, amit lehetett állítani 95-140mm között, naná, hogy sokan dirtre használták, a fékhíd tört is szépen, a gyártó meg joggal nem cserélte, nem rendeltetésszerű használat miatt. De akkoriban minden bicajos filmben ilyennel mentek a streetes dirtes formák, ki is hozta 2 éven belül az Argyle villát a cég. Egy kicsit referálnék ismét a Bellre, aki a kamera kérdésnél, nemhogy nem írja, hogy amúgy ne tegyél kamerát a fejed tetejére, hanem a szellőzőbe pattintható, műanyag kampóval támogat is benne, na ha azzal esel szerencsétlenül, az legalább akadály nélkül vág szellőzést a kobakodra.

Összegzés

A teszt elvileg véget ért, de annyira megbarátkoztam a Protera+-al mostanra, hogy a teszten kívül is többet hordtam, mint a sajátomat. Bár, igazából már ez is a sajátom, mert a RudyProject volt annyira király, hogy nekem adta a teszt után kérdésemre, mi lenne ha. Ha új sisakot keresel, szerintem mindenképpen legyen a találati listádban a Protera+, csalódni biztosan nem fogsz benne és az ára is a versenytársak alatt van a maga 49 990 Ft-os árával, ami szerintem teljesen élhető, főleg a tudását tekintve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like