Schwalbe Nobby Nic 29×2.35 Bronze Sidewall Teszt

Magát a típust szerintem már keveseknek kell bemutatni, komoly múltja van, szinte mindenki ismeri és rutinosabb rókák már jó eséllyel használták is valamelyik bicajukon az évek alatt. Igaz hosszú pályafutása során egyszer már teljesen újra tervezték, de ha jól tudom a mostani mintázat is kapott már frissítést az évek alatt. Azaz ránézésre nem változott, de a minták mérete sűrűsége igen.

Ez az a gumi, amit mindenre is lehet használni, így is tervezték. Agresszív mintázatának köszönhetően durva terepen is helyt áll, de alacsony súlya és jó gördülése miatt tekerni is kiváló elvileg. Na de lássuk a gyakorlatban…

Súlya, a katalógusban megadott 890 grammtól minimálisan tért csak el, 877 és 884gramm voltak mérve. Ami pont jónak tűnik arra, amire nekem kellett. Még nem olyan nehéz, hogy fájjon, mikor tekerni kell, de van benne annyi anyag, hogy strapabíró legyen durva körülmények közt is.  Gördülése, erős mintázata ellenére tényleg egészen kiváló. De ha tartósan aszfalton használod érdemes keményebbre fújni.

A 2.35 ös méret ideálisnak mondható, ha agresszívan használod, ráadásul 2022-től már ez is 2.4 re hízik, ami nem tudom a gyakorlatban mennyire valósul meg, illetve mennyire érezhető, de rosszabb nem lehet semmiképp. Nálam a barna oldalfalú (bronz) verzió volt és kimondottan jól mutatott a bringákon. Nagyon jól sikerült barna árnyalat. Elsőre is sokkal jobban tetszett, mint  a korábban szintén tesztelt Hans Dampf szine, ami sárgásabb volt, azt kicsit szoknom kellett.  De ha valakinek ez sem lenne elég vaskos, annak 2.6-os méretet is kínál a Schwalbe. Én személy szerint imádom a 2,6 os könnyű gumikat. Amcsiban sokat tekertem ilyennel, hihetetlen jól teljesített mindenhol. Kicsit olyan volt, mint a 26-os bicaj után a 29-es, de kemény terepen igazából semmi hátránya nem volt. Nyilván unalmas murván vagy aszfalton lehet hátránya, oda elég egy gravel bicaj és gumi. De hazai körülményekre talán tényleg a 2,4-es méret a legideálisabb.

A szerelhetőségé álomszerű, csak feldobtam flegmán a felnire és egy klasszikus pumpával is simán a helyére pattant. Semmi küzdelem és kínlódás nem kellett hozzá. Persze fontos a jó felni és a megfelelő átalakító szett is hozzá. Menet közben pedig a legvadabb részeken sem szisszent el, tökéletesen illeszkedett végig pedig elég sokat és keményen használtam szerintem.

Igazi tartóstesztet kapott, a Nobby Nic-el és  Hans Dampf-al turnéztam körbe fél Európát most ősszel. A legdurvább pályákon a Hans Dampfot használtam többnyire, de volt, hogy nem volt időm lecserélni, így rendes DH pálya is jutott neki bőven. De igazából amúgy is többnyire ezt nyúztam. Jutott neki minden, amit el lehet képzelni, döngölt kemény nagy tempójú kanyaroktól a sáron keresztül a szikla tengerig minden. Párszor őszintén sajnáltam, mert olyan a talaj, mint egy durva csiszoló papír és szinte éreztem és hallottam, ahogy marja le a mintát, illetve az éles sziklák vagdossák az oldalfalat, de hibátlanul, sérülésmentesen fejezte be a nagy kört.  Tudom erre majd jönnek a reakciók, hogy kinek hogyan szakadt szét, és elhiszem van ilyen, de mindnet tönkre lehet tenni, a DH gumikat is, ez néha nettó szerencse kérdése, de ha próbálsz vigyázni is rájuk akkor az sokat segít. Egyik gumitól sem lehet elvárni hogy bármit kibírjon.

Nem tudom mennyit mentem vele összesen, de a hátsó gumit gyakorlatilag elhasználtam, elkoptattam, de sérülésnek nyoma sincs, pedig tényleg volt pár olyan szitu, mikor azt hittem innen tolnom kell. Kopás szempontjából közepesnek mondanám, cserébe nagyon jól tapad, amennyit, és ahogy használtam teljesen elégedett vagyok vele, nem csodálom, hogy elkopott. Lehet, van olyan gumi, ami kicsit tovább tartott volna, de nem is adott volna ilyen tapadást és biztonságot.

Felfelékben azt gondolom több mint elég, ha tekerős típus vagy, max azoknak lehet kevés, akik esetleg megfelelő tudás nélkül, de egy ebike megnövelt erejével feszegetik a határokat, ott egy ballonosabb és még agresszívebb gumi biztos többet ad, de aki saját erőből, akar megmászni mindent az nem fog csalódni.  Nem a tapadás lesz, ami elfogy.

Kanyarokban és lefelékben szintén el lehet mondani ugyanezt. Jól fékezhető és kontrolálható gumi, szinte bármilyen talajon. Még sárban is kimondottan jónak nevezném. Azt nem mondom, hogy a DH gumik tapadását hozza, de jóval jobban tart, mint egy klasszikus XC verseny gumi. Ennek ellenére az agresszív XC-től, a light enduroig szuper mindenes gumi. Természetesen azért nem az enduro a fő felhasználási területe és oda érdemesebb az erősebb falú verziókat választani. De lehet vele veretni lefelé rendesen. Elég jól lehet érezni, hogy hol vannak a határai és akkor sem, hogy cserben azonnal csak érzed, hogy itt már kéne valami komolyabb cucc, bár ebben amúgy a Hans Dampf még jobb volt, mármint nem csak abban, hogy lefelé jobban fog, hanem még egyenletesebb volt ez az átmenet a tapadás és a megcsúszás közt. A Nobbi Nic valamivel hirtelenebb, de még mindig nagyon jó. Mondhatni kicsit XC-sebb. Tudja azt, amit kell neki, amire tervezték.

Összefoglalva, hírnevének megfelelően napjaink egyik legjobb mindenese. Az a tipikus, ha egy gumim lehetne… Bátran ajánlom azoknak, akik keresik a technikásabb durvább helyeket, vagy pedig szeretnének úgy tekerni, hogy komoly tartalékok legyenek alattuk. Pro versenyzőknek szerintem ritkán lehet szükségük egy ilyen agresszív gumira, bár pl. a Cseh MTB Trilogy versenyen szerintem inkább segít, mint hátráltat.

És végezetül egy videó arról mennyire meg lehetett bízni benne: https://www.youtube.com/watch?v=J3tTuam3Y84

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like