Abus Alarmbox, nem csak bicajra

Kerékpár zárat keresgélve futottam bele az Abus Alarmboxba, ez egy relatív pici, a bringára applikálható készülék, ami mozgásérzékelővel van ellátva, így mikor megmozdítják a bringát, először csak csipogva figyelmeztet, majd elég hangosan 100DB erővel kellemetlenül visít.

De ne szaladjunk ennyire előre. A felépítése elég masszív, így lehetetlennek tűnik, úgy eltávolítani, hogy ne jelezzen be, főleg a vékony acél pántjainak köszönhetően, amikhez nem nagyon lehet hozzáférni. Ezek egy gumírozott réteggel vannak bevonva, hogy ne sértésék meg a vázat vagy amire felszereled. A készülék elemmel működik, ami tartozék, jár hozzá.

Felszerelése elég egyszerű, a hozzá kapott deaktiváló kulccsal szétcsúsztatod, majd az gumírozott bevonatú acél hevederekkel feszesen rögzíted a vázon. Visszateszed a fedőlapot és kész is.

Aktiváláshoz csak be kell nyomni a rajta lévő gombot, majd pár másodperc elteltével éles hangon jelzi, hogy aktív. A tér bármilyen irányú, néhány mm-es elmozdulását tudja érzékelni. Az első piszkálásra csak bejelez, hogy észlelt, de még nem riaszt, ha továbbra is fenn áll a mozgatás, akkor viszont jön a 100DB hangerejű visítás. Nem jó hallgatni. Nekem elég zavaró. Ha egy kempingben riasztana éjszaka, biztos, hogy mindenki kiugrana a sátrából. Deaktiválni a kulccsal lehet.

Természetesen próbára tettem a gyakorlatban is. A létező legóvatosabb mozdulatokkal próbáltam kicselezni, azaz nagyon lassan leszedni a bicajt hátha nem veszi észre a rendszer, szerencsére ez egyszer sem sikerült pedig vagy 10x nekifutottam, de teljesen lehetetlen volt. Talán egy mozdulat művész vagy valami pantomimes… Amit nem tudom hogy oldottak meg az az, hogy a kocsi mozgására nem reagál. Mármint ha benne alszom vagy lökdösi a szél. Ezt is teszteltem és semmi. De ha megpróbálom levenni a bicajt vagy a létező legfinomabban elmozdítani a boxot akkor azonnal jelez. Tudnak ezek a németek.

Más helyzetekben is jó a kütyü egyébként pl. be tudod tenni a strandon a táskádba, amíg bemész fürdeni, így ha valaki kotorászna benne vagy felkapná, akkor visítani kezd, de használhatod az elektromos rolleredre, garázsajtóra, motorodra, robogódra és még millió másra is.

Én végül beszereztem egy ilyet mivel az utazásaim során nem mindig van a kocsiban a bicaj, sőt többnyire kint utazik, illetve éjszaka is kint van, ilyenkor jobb tudni, hogy valami vigyáz rá. Főleg hogy nem Svájcban csavargok vele. De olyan is volt, hogy aktiválva a kocsiban vagy az ruhás dobozomba tettem ahol a laptopom is volt, így ha azt piszkálná valaki, akkor ezzel javulnak az esélyeim, hogy nem viszik el. Megnyugtató, hogy itt van velem! 3 hónapja nyúzom, kapja az esőt és a sós tengeri permetet, de eddig kutya baja.

A tolvaj számára az ABUS Alarmbox hatástalanítása nem egyszerű! Időigényes feladat, főleg ha rögzítve használod. Élesben meglepi a tolvajt, majd meg kell keresnie, hogy honnan jön a riasztás és ha mindez megvan el is kell hallgattatni, amihez meg különböző szerszámok is kellenének. A vastag alumínium testet nem lehet széttörni, nagyon masszív darab. A közel 100 éves német ABUS cég szerint a tolvajok sem szeretnek olyan dolgokkal mászkálni, amik 100db-el visítanak. Valamint nem szeretik az olyan célpontokat ami melós, keresnek könnyebb prédát. És ezt mondja amúgy minden zár és biztonságtechnikai szakértő is.

Nagyon jó kis cucc, de nyilván nem tökéletes megoldás mindenre, mint ahogy semelyik riasztó rendszer, vagy termék sem az. Ahogy mondani szokták az esélyeid javulnak vele. Jelentősen! De szerintem az igazi ereje a meglepetésben rejlik, hisz viszonylag új dolog, nemigen számít rá senki, így mikor megszólal, az valószínű okoz akkora meglepetést, hogy a tolvajok, ne akarjanak vele vacakolni, és kockáztatni. 21590ft-os ára szerintem elég kedvező ahhoz képest mennyi helyen veheti hasznát az ember az élete során.

Érdekességképp, 2022-re lesz belőle két újdonság is. Az egyik, amihez láncot lehet majd rögzíteni, és nem a gombbal, hanem a zár összekapcsolásával aktiválódik. A másik pedig egy távirányítós változat

További infók : https://mobil.abus.com/hu/Biztonsag-utkoezben/Zarak/Specialis-zarak/Alarmbox-blue

Ha valódi figyelmet és lelkiismeretes edzéstervet szeretnél keress bátran:

https://trailhead.hu/index.php/2021/09/22/szemelyre-szabott-edzestervek/
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like